Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kormányhivatalok

Véglegesítették a távmunkára vonatkozó szabályokat

2021. December 17. 17:35
Véglegesítették a távmunkára vonatkozó szabályokat

Az Országgyűlés jóváhagyta a távmunkára vonatkozó átmeneti rendelkezések állandósítását.

A veszélyhelyzet idejére létrehozott kormányrendeleti intézkedések között a távmunkára vonatkozóan is meghatároztak döntéseket, amiket most állandósítottak.

 

A távmunkavégzés elrendelése a családok és a munkahelyek védelmét, valamint a gazdaság helyreállását szolgálták. A kormány a veszélyhelyzet idejére rugalmas jogi szabályozást teremtett, azonban a bevált jó gyakorlatok miatt az Országgyűlés az átmeneti rendelkezések véglegesítését hagyta jóvá.

 


Állandósultak a távmunkavégzés feltételei

 

A minimálbérrel együtt 2022 januárjától számlák bemutatása nélkül átalánydíjat vezetnek be, aminek eredményeképp ötödével, csaknem 20 ezer forintra emelkedik a munkavállalók számára kifizethető költségek.

 

A szabályok értelmében a munkáltatónak és munkavállalónak munkaszerződésben kell rögzítenie a távmunkavégzésre vonatkozó feltételeket.

 

A munkavégzés helye a munkavédelmi szabályok betartása mellett szabadon megválasztható. Amennyiben a munkavállaló számítógépen dolgozik a munkáltatónak írásba kell adnia a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Amikor véglegessé vált a munkavégzés helye, már nem változtathatja meg a munkavégzés helyét a dolgozó.


Amennyiben a munkavállaló nem számítógépen végzi a munkáját, akkor írásban kell megállapodniuk a feleknek, hogy hol dolgozik az alkalmazott, azonban ezt a helyszínt a munkáltatónak munkavédelmi szempontból biztonságosnak kell minősítenie.

 

BG
Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu