Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.21. - Wednesday, Eleonóra napja van.

Kormányhivatalok

Védettségi igazolványok: nem szükséges időpont a kormányablakokba

2021. May 14. 12:22
Védettségi igazolványok: nem szükséges időpont a kormányablakokba

Májusban már időpontfoglalás nélkül fogadják az ügyfeleket a kormányablakokban. A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek esetében nem szükséges előre egyeztetni az érkezést. Mindemellett az online ellenőrző rendszert is érdemes használni az igazolványokkal kapcsolatban.  

A koronavirus.gov.hu portálon elérhető információk szerint az igazolványokat automatikusan kiállítják és megküldik a beoltottak postai címére, ezért nem kell semmit tennie az oltáson átesetteknek. Abban az esetben, ha a kártya nem érkezik meg, vagy hibásan szerepelnek rajta az adatok, a magyarorszag.hu oldalon, vagy személyesen a kormányablakokban lehet bejelentést tenni.  

 

A tájékoztatás szerint a kormányhivatal minden esetben kivizsgálja majd az eseteket, és orvosolják is azt, hiszen minden oltáson átesett embernek alanyi jogon jár az ingyenes kártya. Az okmány pótlása vagy cserélése is a kormányhivatal feladata. Fontos, hogy kártyát nem állítanak ki a kormányablakokban, ezek minden esetben postai úton érkeznek majd meg.  

 

A kártyát az EESZT rendszerében rögzített adatok alapján bocsátják ki. A beoltottak otthon is tudják ellenőrizni, hogy a védőoltás beadásának tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rögzítették-e. Ha ez nem történt meg még napokon belül sem, a beoltott a háziorvosától vagy az oltóponttól kérvényezheti, hogy rögzítsék az adatait.  

 

A védettségi igazolvány

 

Az is jogosult az igazolványra, aki igazoltan átesett már a koronavírus-fertőzésen. Ebben az esetben, szemben az oltás esetén kapott igazolvánnyal, a kártyának van lejárati ideje. A tájékoztatás szerint a fertőzésből való felgyógyulással megszerzett védettségi igazolvány érvényessége a gyógyulást követő 6 hónap. 

 

Mint írják, akkor is állítanak ki igazolványt, ha valaki tudtán kívül esett át a fertőzésen. Ebben az esetben az okmány kérelmezése 3000 forint, és egy olyan, akkreditált labor által kiállított lelet bemutatása szükséges, amely igazolja, hogy az érintett szervezetében jelen van a koronavírus elleni védőanyag. Ez a kártya a vizsgálat dátumát követő négy hónapig érvényes.  

 

Eddig 4,2 millió védettségi igazolványnál is többet gyártottak le a kormányhivatal adatai szerint, roppant bonyolult logisztikai feladat végeredményeként postázták ezeket ki automatikusan, a jogosultaknak nincs teendőjük, postán kézbesítik a kártyákat a jövőben is. 

 

A védettségi igazolványnak már applikáción keresztül elérhető formája is van, amely gyakorlatilag QR-kód alapon dobja ki a felhasználó adatait: az oltott neve, a TAJ-száma, az oltásának időpontja és a védettség ténye vagy hiánya jelenik meg. Az app letölthető androidos és iOS-es telefonra is, regisztrációt kövezően lehet alkalmazni.  

 

 

M.A. 

Forrás: mti , index.hu

Fotó: telex.hu/Bődey János, Haász János 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu