Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Kormányhivatalok

Új elektromos buszok bukkanhatnak fel 6 megyeszékhelyen

2021. May 11. 14:16
Új elektromos buszok bukkanhatnak fel 6 megyeszékhelyen

A Zöld Plusz Program keretében 60 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázati anyagot a Volánbusz Zrt. Amennyiben megkapják a támogatást Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6 elektromos autóbuszt helyeznek forgalomba, emellett pedig mindenhol kiépítésre kerülhet az üzemeltetésükhöz szükséges töltő infrastruktúra is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy a kormány a Zöld Program keretében 10 év alatt, 36 milliárd forinttal támogatta a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken a járműállomány minőségi cseréjét, az elektromos buszok beszerzésével. A benyújtott pályázat 6 megyeszékhely 570 ezer lakosának nyújthat magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt, csendesebb utcákat és élhetőbb környezetet.

 

Elektromos autóbuszokat szerezhetnek be

 

A Volánbusz környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósítását kedvező elbírálás esetén 60 db kéttengelyes, alacsonypadlós, helyi kivitelű autóbusszal segítheti a Program. Amennyiben megvalósul a beruházás a 6 megyeszékhelyi városban 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

 

Homolya Róbert, a MÁV Csoport elnök-vezérigazgatója, a Volánbusz tulajdonosi képviselőjeként mondta el, hogy a MÁV-Volán csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése. Egyik fő fenntarthatósági törekvésük, hogy csökkentsék a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid kibocsátását, a közúti és vasúti járművek korszerűsítésével. A zöld közlekedés kialakításának szempontjából fontos lépésnek tartják a vasúti és autóbuszos közlekedés egyesítését, amellyel lehetővé válik a vidéki közlekedés összehangolása, megszüntetve a felesleges párhuzamokat, ebből kifolyólag pedig az energiafelhasználás mérséklését. A MÁV-START által kiállított elektronikus jegyeken, bérleteken feltüntetik a környezetkímélő vasutak használatával, az adott távolságon elért megtakarítást a CO2- kibocsátásban.

 

A pályázat beadásával kapcsolatban Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója szerint a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett a Volánbusz elkötelezett, melynek jó példája, hogy 2018-ban járműfiatalítási programot indítottak. A program során eddig 886 autóbuszt állítottak forgalomba, amivel 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jutott a levegőbe. A járműfiatalítási programnak köszönhetően 2022 végéig megújul a teljes autóbusz-állomány. A pályázat pozitív elbírálása esetén európai szinten kiemelkedő mértékű e-flotta beszerzésével lehetőségük nyílik rá, hogy elkezdjék kialakítani a környezetkímélő közúti közlekedést Magyarországon, mellyel átfogó tapasztalatokat szerezhetnek a tiszta járművek üzemeltetésében.

 

BG

Forrás: Portfolio

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu