Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Kormányhivatalok

Tolna megyében 10 második generációs kormányablak nyílik - Interjú Tóth Ferenc Kormánymegbízottal

2014. April 30. 17:30
Tolna megyében 10 második generációs kormányablak nyílik - Interjú Tóth Ferenc Kormánymegbízottal

 

Tóth Ferencet, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját a hivatal életét érintő témákban, eseményekkel kapcsolatban faggattuk áprilisban.

 

Tóth  Ferenc kormánymengbízott


- Áprilisban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Partnerségi Programja keretében konferenciát tartottak Szekszárdon, amelyet Fekete Gábor e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár és Ön nyitottak meg. Hogyan foglalná össze az ott elhangzottakat?
- A Partnerségi Program országos szintű rendezvénysorozatai kiváló környezetet teremtettek a közigazgatással kapcsolatos tapasztalatok megosztására, éppen ezért a magyar közigazgatás-fejlesztés egy rendkívül hasznos eszközének tartom. Megyénkben a szekszárdi Vármegyeházán, április 2-án került sor a konferenciára, melyen a kormányhivatal munkatársai szép számmal részt vettek. Mint ahogy az esemény megnyitóján elmondtam, a hatékony közigazgatás kiépítése rengeteg szakértelmet, munkát, és türelmet igényel, de kizárólag ezeknek köszönhetően érhetjük el, hogy az emberek úgy gondolják, sikeres fejlesztések történtek Magyarországon. Ennek az óriási közös munkának a részét képezi az is, hogy együtt megvitassuk a rendszer finomításra szoruló elemeit, és persze megosszuk egymással azokat a jó gyakorlatokat, melyek bevált módon képesek a rendszer hasznára válni. Ennek a közös eszmecserének adott lehetőséget a szekszárdi konferencia, melyen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai a jövő közigazgatásának fő irányvonalairól, és magyar közigazgatást új alapokra helyező Magyary Programról is tartottak előadásokat. Az eseményen a kormánytisztviselők számos ötlettel, tapasztalattal, észrevétellel járultak hozzá a rendszer hatékonyabbá tételéhez. Összességében elmondhatom, a kollegák a rendezvény elnevezéséhez hűen, ismét képesek voltak az eredményességre törekedve partneri módon együttműködni, ahogy azt a köz szolgálatára nap, mint nap teszik.

- Hol és hány teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílt/nyílik Tolna megyében?
- Tolna megyében a kormányhivatal összesen tíz második generációs kormányablak megnyitására kapott lehetőséget, alapvetően a kilenc okmányiroda bázisán, illetve egy teljesen új helyszínen. 


A megyében immár három városban működik új típusú kormányablak. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr két alkalommal is megtisztelte Tolna megyét, februárban Pakson illetve Szekszárdon is jelen volt a kormányablakok átadásán. Márciusban került sor a tolnai kormányablak megnyitására, mellyel együtt két hónapon belül három járásban biztosított az integrált ügyfélszolgálat. Kormányablak Pakson a Dózsa György út 62., Szekszárdon az Augusz Imre utca 7., Tolnán pedig a Hősök tere 2. szám alatt várja az ügyfeleket reggel nyolc órától este 8 óráig. 

kormányablak, Tolna megye


A jövőben további hét helyszínen (Tamási; Bonyhád; Szekszárd, Bezerédj utca 1.; Simontornya, Bátaszék, Dombóvár, Dunaföldvár) lesznek teljes körűen akadálymentesített kormányablakok, melyek közül Tamásiban már megkezdődött a fizikai kialakítás.

- A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pályázatot hirdetett az álláskeresők vállalkozóvá válásának elősegítésére. Mi a céljuk ezzel és milyen az érdeklődés a pályázat iránt?
- 2014 márciusában, Tolna megyében összesen 11.004 fő álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, éppen ezért igyekszünk minden olyan lehetőséget népszerűsíteni, amellyel a megyei munkanélküliségi mutató folyamatosan csökkenthető. Célunk, hogy a jelenlegi tendenciát folytatva évről-évre csökkenjen az álláskeresők száma, melynek egyik kiváló eszköze a beruházási célzatú önfoglalkoztatás elősegítése. Ennek megfelelően a legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők, illetve a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyek vállalkozó készségének fejlesztését kívánjuk elősegíteni, valamint a vállalkozói tevékenység beindítását ösztönözni.

Az álláskeresők a vállalkozásuk indításához a 2012-es és a 2013-as évben is 2 millió forint vissza nem térítendő tőkejuttatásos támogatásra és/vagy legfeljebb 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő (a továbbiakban hathavi támogatás) támogatásra pályázhattak.


A tőkejuttatásos és hathavi támogatásra együtt 2012. május 31. napjáig, illetve 2013-ban május 15. napjáig, míg a hathavi támogatásra az adott év november 30. napjáig lehetett pályázatot benyújtani.

Tolna megye


A megyében 2012-ben összesen 43, míg 2013-ban 28 pályázatot nyújtottak be.
A beérkezett pályázatok közül 2012-ben 13 pályázó részére összesen 24 782 000 forint vissza nem térítendő tőkejuttatásos, és 7 254 000 forint vissza nem térítendő hathavi támogatást ítéltünk meg. A nyertes pályázók közül 8 fő egyéni vállalkozó lett, 2 fő korlátolt felelősségű társaságot alapított, 2 fő már működő társas vállalkozáshoz csatlakozott, és 1 fő mezőgazdasági őstermelői tevékenységbe kezdett. A kizárólag hathavi vissza nem térítendő támogatás iránt pályázók mindegyikét (29 fő) támogatásban részesítettük, számukra összesen 16 182 000 forint támogatás került megítélésre.

A 2013-ban benyújtott 28 pályázatból 16 tőkejuttatásos és hathavi vissza nem térítendő támogatásra, és 12 a hathavi vissza nem térítendő támogatás iránt került benyújtásra. A benyújtott pályázatok nyomán 13 pályázó részére, összesen 19 399 920 forint vissza nem térítendő tőkejuttatásos, és 7 644 000 forint vissza nem térítendő hathavi támogatást ítéltünk meg. Közülük 10 fő egyéni vállalkozó lett, 1 fő korlátolt felelősségű társaságot alapított, 2 fő pedig mezőgazdasági őstermelői tevékenységbe kezdett. A hathavi vissza nem térítendő támogatásra benyújtott 12 fő pályázó részére összesen 7 056 000 forint támogatást ítéltünk meg.

A 2014. évben a pályázati felhívás közzétételére március 7. napján került sor, és a tőkejuttatás iránti pályázat benyújtásának határideje április 30. napja. A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy míg a tőkejuttatás támogatás továbbra is pályázati eljárás keretében nyújtható, azonban a hathavi támogatás iránt kérelmet szükséges benyújtani. A hathavi támogatás és a tőkejuttatás együttesen és külön-külön is nyújthatóak, ám amennyiben az álláskereső mindkét támogatási formára igényt tart, akkor a tőkejuttatás iránti pályázatot és a hathavi támogatásra irányuló kérelmet együttesen, egyidejűleg a Munkaügyi Központhoz kell benyújtania.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu