Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Kormányhivatalok

Több új kormányablak nyílik Jász-Nagykun-Szolnok megyében - interjú Dr. Kállai Mária kormánymegbízottal

2014. May 21. 16:54
Több új kormányablak nyílik Jász-Nagykun-Szolnok megyében - interjú Dr. Kállai Mária kormánymegbízottal

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei jelentős beruházásokról, valamint az új típusú Kormányablakokról is nyilatkozott Dr. Kállai Mária kormánymegbízott.

 


- Nemrég  „Kiválóság Kultúra Nagykövete” elismerésben részesült, amelyhez ez úton is gratulálunk! Mesélne erről?
- A Nemzeti Minőségi Klub igényes, színvonalas, egymástól tanulni tudó és akaró emberek, szervezetek közösségét jelenti. A klub tagjai azon vállalkozások, melyek a minőségfejlesztés terén kiemelkedő eredményt értek el, s teljesítményük elismeréseként Nemzeti Minőségi Díjat vagy IIASA-Shiba Díjat kaptak.
A klub működését a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület gondozza.
Célja a modern vezetői szemlélet és a kiválóság szellemének bevitele a vállalkozások és a közszolgálati szféra területére, a tapasztalatok továbbadása szakmai rendezvények és a sajtó segítségével, az egymástól tanulás lehetőségének kiterjesztése országon belül és kívül.  Ez az út, amin járok, nem most kezdődött. Köszönettel tartozom a mai napig a szandaszőlősi iskola diák-tanár-szülő csapatának, ahol közös munkánk eredményeképpen átvehettük a brüsszeli székhelyű  EFQM szervezet „Elismerés a Kiválóságért” legmagasabb, 5 csillagos fokozatát.
A partnerközpontú, folyamatszemléletű szervező, koordináló tevékenység folytatására az alpolgármesteri tevékenységem is lehetőséget adott.
Ennek egyik kitüntetett állomása a Szolgáltató Város- Szolgáltató Szolnok projekt, ahol több mint 34 közszolgáltató fogott össze öt évvel ezelőtt - és dolgozik jelenleg is,- hogy tudatosan emeljék szolgáltatói kultúrájuk színvonalát, mindenkor építkezve a szolgáltatást igénybevevők elvárásaira.  A projekt több mint 70 ezer lakost érint, így minden eredmény, amely létrejön, a projekt kohéziós partnereként nagy örömként élek meg.
Mai munkámat továbbra is a partnerközpontú szemlélet határozza meg.  Kormánymegbízottként is fontos számomra az állampolgárok szolgálata. Megnyugtató az, hogy olyan csapattal dolgozhatok együtt, ahol a munkatársaink számára - közös munkánk során - szintén a legfontosabb érték a hozzánk forduló, ügyeit intéző ember. Ahhoz, hogy ezen érték mentén végezzük munkánkat elengedhetetlen a kiváló szakmaiság, a jól szervezett munka.
A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület az elmúlt években Szolnokon és a megyén kívül is ismertté vált eredményeimet ismerte el a „Kiválóság Kultúra Nagykövete” Díjjal.

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Szakali Erzsébet főigazgató (fehér) és Urbán Ildikó igazgató

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Szakali Erzsébet főigazgató (fehér) és Urbán Ildikó igazgató társaságában a „Kiválóság Kultúra Nagykövet” cím átvétele után, amikor a kormányhivatal munkatársai köszöntötték a kormánymegbízottat

 


Mindez egy nagy közösség eredményes tevékenységének elismerése is, hisz mind a megyeszékhely szervezetei, intézményei, mind a kormányhivatalunk munkatársainak - az egész megyére kiterjedő - közös munkája jelenik meg a számomra odaítélt elismerésben.  Természetesen egyben felelősség és kötelezettség is a további munkára, hiszen a munkánk vivőereje a kiválóság iránti elkötelezettség.
Jól gazdálkodni az emberi erőforrással, idővel, pénzzel - ez is felelőssége mindenkinek, aki tenni szeretne a közösségért. A teljesítményt monitorozó szervezetek ezt figyelik és jutalmazzák azért, hogy a példa mindenki számára nyilvános legyen. Az eredmények mellett mindig ott vannak a tanulságok. A hibákból - épp úgy, mint a sikerekből erőt lehet és kell meríteni. Valamennyi munkahelyemen meg voltak a társak ahhoz, hogyan lehet a legnagyobb elkötelezettséggel, hőfokon, tartalomban, minőségben jól dolgozni.
Az ember az eredményeire, az erősségeire épít, de nagyon fontos az is, hogyan tanulunk abból, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Egyáltalán tudunk-e tényekre alapozva megállapítani ilyet. Mi az, ami jó, mi az, ami kevésbé, hogyan tudjuk ezt monitorozni. A kiválóság kultúrája, a minőség - fejlesztési tevékenység, bármilyen munkafolyamatban e köré csoportosul.
A közigazgatás reformjának látványos része sikerrel lezajlott. Most a finomításon a sor. Ha a ház már fölépült, akad munka a csinosítással. Éppen ezért most itt az idő, hogy személyesen is ismét fölkeressük a járási rendszerhez tartozó hivatalokat. Ott a helyi tapasztalatokról érdeklődjünk, melyeket ezután összedolgozva az államigazgatási kollégiumon belül működő ügyfélszolgálati bizottsághoz befutott információkkal újabb lépést tegyünk a „kiválóság” érdekében.
A minőség iránti elkötelezettség jegyében jelenleg a kormányhivatalon belül folyik két olyan fejlesztés, ami szintén a tartós minőségi munkavégzést szolgálja.
A fejlesztés gondolati csírájában előkészíti a Szolgáltató Kormányhivatal Modelljének megalkotását, amelynek kimunkálása megtisztelő lehetőség lenne megyénk számára.  
Az ebben az évben 25 éves, Magyarország legkorábban alapított  minőségi gondolkodást, cselekvést elismerő formája a IIASA - Shiba-díj, amely olyan pályázati lehetőség, ahol egy cég stratégiáját, új módszereit,  eljárásait, netán problémáit bemutatja, amelyből mindannyian tanulhatunk. Szeretném, ha Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, de az egész országból minél többen is pályáznának erre a díjra. A pályázati kiírás a www.kivalosag.hu honlapon érhető el.

 

 

Túrkeve, az Ábrahám Kft. új üzemcsarnokának átadási ünnepségén, dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Ábrahám  Károly ügyvezető társaságában vágja át a szalagot Dr. Kállai Mária kormánymegbízott

 - Az utóbbi időben több nagyszabású beruházás átadásán is részt vett. Kiemelne közülük néhányat és azoknak jelentőségéről ejtene pár szót?
- Jász-Nagykun-Szolnok megye nem tartozik az ország legfejlettebb gazdasági övezetéhez, de az elmúlt években már érezhetően változott ez a kép, egyre több jelentős beruházás valósult meg a megyében.
Vitathatatlan a Jászság vezető szerepe e téren, de a megyeszékhelyen, Szolnokon letelepedő külföldi érdekeltségű nagyvállalatok is folyamatosan fejlesztenek. Ilyen az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregysége, ahol a közelmúltban egy 5000 négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokot adtak át. A bővítés több mint 160 munkahely stabilizálását, valamint 60 új, közvetlen és 30 új, közvetett munkahely létrehozását teszi lehetővé. Igaz, az elmúlt három évben javult a foglalkoztatás az országban és itt a megyében is, de még sok a tennivaló.
 A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézetben is újabb és újabb fejlesztések valósulnak meg. Két éve adták át az úgynevezett egykapus sürgősségi részleget, amely jelentősen javítja a térség betegellátásának technikai és szakmai színvonalát. Most pedig egy csaknem hét és fél milliárd forint értékű struktúraváltoztatással járó fejlesztés alapkövét tették le. A projekt keretében – egy már meglévő épületegyüttes mellé - egy újabb tömböt húznak fel, mellyel a tervek szerint tovább javul az ellátás minősége, biztonsága és hatékonysága.
A vásárcsarnok nagyon kedvelt a szolnokiak körében, szeretnek ott vásárolni, melynek bővítését is régen várták. A „Tanyaprogram keretében a Szolnoki vásárcsarnok fejlesztése” című pályázaton a város 59 millió forintot nyert, melyet nyolcvanmillióra kiegészítettek. A pályázat segítségével a szabadtéri árusító helyeket lefedték, így a korábbi fedett terület 451 m2-rel bővült. Az újonnan lefedett helyen elsősorban a város környéki tanyasi árusítók kapnak helyet, akik még több egészséges, jó minőségű élelmiszerrel látják el a vásárlókat.
A közelmúltban Túrkevén egy tisztán magyar tulajdonú családi vállalkozás, az Ábrahám Kft. fejlesztése fejeződött be. A cég mára nemcsak a város, de a Nagykunság egyik legjelentősebb ipari foglalkoztatójává nőtte ki magát, alig több mint egy évtized alatt.
A társaság világszínvonalon termel, a legnevesebb autógyárak beszállítója, ami szervezettségének, magas technológiai nívójának és versenyképességének bizonyítéka, ahol a fő szempont a minőség. Említettem már a Jászságot, mint a megye gazdaságilag lefejlettebb térségét. Itt is folyamatos fejlődésről tudok beszámolni, pl. a napokban rakták le a jászfényszarui ipari park újabb beruházásának alapkövét. Ha elkészül, újabb cégek betelepedésére lesz lehetőség, amellyel további munkahelyek jönnek létre.  

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott a járokszállási Kormányablak megnyitóján
- Hol és hány teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílt/nyílik az Ön megyéjében?
- A korábbi közigazgatási rendszer felett, amelyet a kormány 2010-ben örökölt, régen eljárt az idő, melyet a sokféle hivatali eljárás, a sokféle űrlap, a különféle ügyfélfogadási idő, hosszú ügyintézési idő jellemzett; nem szolgálta sem az állampolgárokat, sem a vállalkozásokat, sem az ország versenyképességét.
Nem volt hatékony a közigazgatás működése. Ennek a több évtizedes gyakorlatnak a megváltoztatását döntötte el a nemzeti ügyek kormánya. Úgy látta, az ország versenyképességének növeléséhez egy modern közigazgatás szükséges. Ennek a változásnak ez egyik eleme a korszerű, hatékony integrált ügyfélszolgálatok megteremtése, ahol az ügyfél jól képzett, illetve folyamatosan továbbképzett, elhivatott és segítőkész ügyintéző személyzet közreműködésével tudja ügyeit intézni. Az új típusú kormányablakok már okmányirodai ügyekben is várják az állampolgárokat, legyen szó útlevélről, személyi- és közlekedési okmányról vagy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványáról. Az elmúlt hónapokban, a megyében három településen; Jászfényszarun, Jászárokszálláson és Szolnokon adhattunk át új típusú kormányablakot.
Az országos hálózat részeként ebben a három Kormányablakban már egységes működési móddal, arculattal, informatikai rendszerrel, egységes nyitva tartással és akadálymentesített környezetben várják az ügyfeleket. Terveink szerint a megyében még 15 kormányablak készül el Jászapátin, Jászberényben, Karcagon, Kisújszálláson, Kunhegyesen, Kunszentmártonban, Martfűn, Mezőtúron, Szolnokon további két helyszínen, valamint Tiszaföldváron, Tiszafüreden, Törökszentmiklóson, Túrkevén és Újszászon.

 

 

MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu