Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Kormányhivatalok

Szigorúbban léphetnek fel a kormányhivatalok a szemetelőkkel szemben

2020. December 15. 17:44
Szigorúbban léphetnek fel a kormányhivatalok a szemetelőkkel szemben

Új hivatali szerv, a hulladékgazdálkodási hatóság felel a jövőben az illegális szemétlerakók felszámolásáért. Az Országgyűlés elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét, ezáltal új fejezet kezdődhet a hulladékgazdálkodásban, és szigorúbb szankciók várnak az illegális hulladéklerakókat preferálókra.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elég szerteágazó környezetvédelmi program, de maradéktalanul elfogadta az Országgyűlés december 15-én. Ennek egyik része az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló passzus. 

 

Ennek értelmében sokkal szigorúbban lépnek fel az illegális hulladéklerakót létrehozó vagy “tápláló” egyénnel és vállalkozásokkal szemben. A kormányhivatalok szervezetén belül létrejön egy új szerv, a hulladékgazdálkodási hatóság, amely specifikusan erre a területre fókuszál a jövőben. Megakadályozzák új lerakók létrejöttét, és a régiek eltakarításában játszik majd szerepet a hatóság. 

 

Illegális lerakó

 

A büntetés is szigorodik, a szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, aki pedig nagy mennyiségű hulladékot rak le illegálisan, letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik. Veszélyes hulladék kihelyezése esetén ez például öt évig terjedő szabadságvesztés lehet. 

 

Az Akcióterv része még, hogy körforgásos rendszerre váltson az ország, vagyis a hulladék egyfajta nyersanyagként visszakerüljön a keringésbe. Ezt a célt szolgálja például a betétdíjas palackok, a visszaváltás stratégiája is. Fontos, hogy eleve a keletkező hulladék mennyiségét próbálják majd csökkenteni, hogy tényleg csak annyi kerüljön forgalomba, amennyinek feltétlenül szükséges. 

 

Nemcsak a hulladék kérdésre ad választ az elfogadott akcióterv, Magyarország 90%-os karbonsemlegességét szeretnék elérni 2030-ra, ezért megújuló energiaforrások telepítését, zöld beruházásokat és elektromos járművek vásárlását, kerékpár-infrastruktúra kiépítését is támogatják. 

 

M. A. 

Forrás: mti

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu