Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Kormányhivatalok

Soron kívül oltják a kismamákat! A hét közepén derül ki, hová mehetnek oltásért

2021. March 30. 10:04
Soron kívül oltják a kismamákat! A hét közepén derül ki, hová mehetnek oltásért

A március 27-i hétvégén kezdték meg a kismamák soron kívüli oltását. A pénteken kiadott állásfoglalást követően a kismamák megrohamozták a Semmelweis Egyetem oltópontjait, ahol olyanokat is beoltottak, akik nem igazolták, hogy valóban kismamák lennének.

A szombati rohamot követően Novák Katalin családokért felelős miniszter vasárnapi Facebook posztjában tette közzé, hogy szakmai állásfoglalás született a várandósok soron kívüli biztonságos oltásának lehetőségéről.

 

Novák Katalin a Semmelweis Egyetemmel egyeztetve arra kérik a várandós kismamákat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérték őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal vagy a nőgyógyásszal, akik segítenek megszervezni az oltásokat, a kijelölt oltópontokon.

 

A Semmelweis Egyetem weboldalán olvasható a hivatalos eljárásrend, melyben meghatározták, hogy kizárólag a gondozásukban lévő kismamákat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján, a háziorvosoktól kapott beutalóval érkezett hölgyeket fogják beoltani az Egyetem oltópontjain. Az érintettek számára az egyetemen dolgozó nőgyógyász szakorvosok vagy a háziorvosok fogják megszervezni az oltás időpontját és helyszínét. Ennek feltétele, hogy a kismama regisztráljon a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.

 

A több tízezer kismamának, akiket nem a Semmelweis Egyetem gondoz várandósságuk alatt és nem is ott szülnek, várniuk kell az információkra, hogy mikor és hova mehetnek oltakozni.

 

 

Novák Katalin megírta azt is, hogy az ország mind a 19 megyéjében és a fővárosban is lesznek kijelölt oltópontok, ahova regisztrációt követően előzetesen a kismama is kérhet majd időpontot.

 

Az oltópontók listáját a hét közepén fogják közzétenni a www.koronavirus.gov.hu oldalon.

 

A Semmelweis Egyetem kijelölt oltópontjaira a vasárnap közzétett eljárásrend az érvényes, melyben leírják:

 

„a várandósok a háziorvosok vagy a nőgyógyászuk által kiállított ajánlással érkezhetnek az oltópontokra, míg a szoptató anyukák az egyetemen történt szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentéssel. A szülés után egy évvel a védőnő igazolása szükséges a szoptatás tényéről.”

 

Novák Katalin arra kérte a kismamákat, hogy vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvet is az oltópontokra.

 

A kismamák Pfizer és Moderna vakcinákat fogják kapni, melyet szakmai iránymutatás alapján a várandósság 12. hete után, a második oltást szülés után javasolják beadni- fogalmazta meg bejegyzésében Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

 

 

BG

Forrás: Telex

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu