Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Kormányhivatalok

SMS értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert a regisztráltak

2021. May 21. 10:00
SMS értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert a regisztráltak

A regisztráltak már sms értesítés nélkül foglalhatnak helyet és időpontot a Pfizer-vakcinára- jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta, hogy az online időpontfoglalóban, a sajtótájékoztatóval egyidőben meghirdetik a Magyarországra kedden érkezett Pfizer vakcina szállítmányból 199 ezer adagot az első körös oltásokra: csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők a www.eeszt.gov.hu oldalon kiválaszthatják - a TAJ számuk és születési dátumuk segítségével az oltás helyszínét és idejét. Hozzátette még, hogy sokkal több vakcina áll rendelkezésre, mint amennyien oltásra várakoznak.

 

Online lehet időpontot foglalni

 

György István felhívta a figyelmet az elektronikus időpontfoglalás lehetőségére, ami leegyszerűsíti az oltandók és a kórházi oltópontok dolgát. Az online felületet eddig több mint 600 ezer személy használta.

 

Magyarország 5 millió Sinopharm-vakcinát rendelt, amiből 4,5 millió meg is érkezett. A Sinopharm vakcinára május 25-ig vannak foglalható időpontok- mondta el György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is.

 

Hozzáfűzte még: "Szívből ajánlom ezt a vakcinát. Ne feledjék, hogy a készülő magyar vakcina is nagyon hasonló lesz a Sinopharmhoz"

 

Astra-Zeneca oltásokat nagyon korlátozott mennyiségben lehet még foglalni, mert ebből a vakcinából kevesebb mennyiség érkezik, és azokat a 2. körös oltásokra tervezik felhasználni- mondta el György István államtitkár.

 

Az államtitkár a Szputnyik vakcinákra váróknak javasolta, hogy ne halogassák az időpont foglalását, mert nem érkezik belőle több. A megrendelt 2 millió adag megérkezett és csak pár ezer darab maradt.

 

A 16-18 éves korosztálynak külön oltási akciót már nem terveznek. Érvényes regisztrációjukkal a felnőttekhez hasonlóan foglalhatnak helyszínt és időpontot. Eddig 120 ezren regisztráltak ebből a korosztályból és 80 százalékuk kapta meg az első oltást. Folytatódik a háziorvosoknál is az oltás, ők Sinopharm-, Janssen-, és Moderna- vakcinát adnak be. Az oltási program messze megelőzi ebben a korosztályban is a többi uniós országot - tette hozzá György István.

 

György István megköszönte a háziorvosok munkáját, mert jelentős mértékben hozzájárultak az oltási program sikeréhez.

 

Folyamatosan úton vannak az oltóbuszok, több mint 20 ezer embert oltottak be eddig. A program tovább folytatódik. Elindult a Magyarországon élő külföldiek és határon túli magyarok regisztrációja. Az ő oltásuk későbbre van tervezve- mondta el az államtitkár.

 

Kedd estig, az 1. oltást 4 790 996 ember kapta meg, ebből a 2. oltást 2 774 416 fő, így teljes védettséget szereztek. Példátlan oltási tempót diktál Magyarország Európának. Minél több embert oltanak be, annál kevesebb lesz a beteg, minden beoltott magyar állampolgárral egyre szabadabb lesz Magyarország- jelentette ki György István.

 

Hozzátette még, hogy koronavírus járvány 3. hulláma levonulóban van, az ország újraindításának újabb fokozatához érünk el. A kormány szerdán tárgyal arról, hogy milyen korlátozásokat lehet feloldani 5 millió beoltott után. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet egészen addig fellélegezni, amíg nem kapott mindenki oltást, aki szeretne. 5 millió 100 ezer fő a regisztráltak száma, közülük 700 ezer fő nem vette még fel az oltást- tette hozzá az államtitkár.

 

BG

Forrás: MTI

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu