Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Kormányhivatalok

Nógrád megyében várhatóan hat kormányablak működik majd - interjú dr. Szabó Sándor kormánymegbízottal

2015. February 20. 20:06
Nógrád megyében várhatóan hat kormányablak működik majd - interjú dr. Szabó   Sándor kormánymegbízottal

Dr. Szabó Sándort, a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat ezúttal az államreformról, valamint a megyei integrált ügyfélszolgálatokról kérdeztük.


- Különleges nemzetközi konferenciát tartott januárban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Miniszterelnökség. Önt, mint a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját – egyedül a magyarországi kormánymegbízottak közül – külön előadás megtartására is felkérték.  Miről szólt az előadása?Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott
- Az államreform kapcsán várható átalakításokról, elismerésekről beszéltem. Idéznék előadásomból: "    A 2010-es parlamenti választásokat követően megalakult új kormány felismerte, hogy egy bürokráciától szenvedő túlsúlyos állam működtetését vette át, ezért határozott kormányzati szándék irányult az állami szerepvállalás újragondolására, amely az alábbi fontosabb gyakorlati lépésekben jelent meg: a közigazgatási hivatalok régiós szintről megyei szintre való újraszervezése, ezen hivatalok legfontosabb funkciójának, a törvényességi ellenőrzési jogkörnek a visszaállítása, 2011-ben a fővárosi, megyei kormányhivatalok kialakítása, melybe a területi szakigazgatási szervek jelentős része integrálódott, 2013-ban pedig a járási hivatali rendszerrel létrejöttek az állami közigazgatás alsó szintű területi egységei is. A szervezeti változások eredményeként egyértelműen átláthatóbbá, hatékonyabbá és olcsóbbá vált a területi közigazgatás működése.
(...)
Az Államreform 2 mottója a bürokráciacsökkentés. Öt nagy területet érint: az állami humántőkét, az állami szolgáltatásokat, az állami ügyintézés további reformját, a folyamatos deregulációt és a területi közigazgatás átalakításának folytatását.
(...)
A magam részéről abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy sok olyan profi és elhivatott munkatárssal rendelkezem, akikre a legnehezebb helyzetekben is biztosan számíthatok, és akikkel egy stabil és hatékony új struktúrát tudunk kialakítani. Sokszor rendkívül nehéz lesz a választás. Az viszont biztos, hogy az előttünk álló átszervezés annak végrehajtása után új alapot fog teremteni az államreform jövőbeli folytatásához, az e-közigazgatás egyre nagyobb térhódításához. Mi itt Nógrádban készen állunk a feladatra."
 

Kormányablak, Nógrád Megyei Kormányhivatal, integrált ügyfélszolgálat- A kormány tervei szerint az év végére  280-ra emelnék az országban a Kormányablakok számát. A bővítés mennyiben érint az Önök megyéjét?
- A kormány a 2010-es választás utáni megalakulását követően az első feladatok közt a közigazgatás átalakítását tűzte ki célul. A megalakult megyei és fővárosi kormányhivatalok után 2011. január 3-án nyitottak az első kormányablakok, amelyek a különböző szakigazgatási szervek megyei, vagy regionális ügyfélszolgálatait gyűjti egybe, azaz az állampolgárok egy helyen, kevesebb utazással, egyszerűbben és gyorsabban, gyakorlatilag egyablakos rendszerben intézhetik ügyeiket.
Az első évben Nógrád megyében egy kormányablak (integrált ügyfélszolgálat) nyílt meg, amely előbb közel harminc ügyben állt az állampolgárok rendelkezésére és ez a szám folyamatosan bővült.
A járási hivatalok felállítása után a kormányablakok köre jelentősen bővült. Nógrád megyében az a cél, hogy minden járási központban működjön egy – az addigi önkormányzati okmányirodákkal összeolvadva.
A kormányablakokban korszerű technológia, és ügyfélbarát, felkészült ügyintézők várják az ügyfeleket.
Nógrád megyében így várhatóan hat kormányablak működik majd, ezek közül 2014-ben a szécsényi és a salgótarjáni kormányablak nyílt meg (utóbbi a kormányhivatal épületéből a városházára költözött), ez év elején pedig a bátonyterenyei nyitotta meg kapuit. A tervek szerint még ebben az évben átadják a balassagyarmati járási kormányablakot, amelyet egy később egyeztetett időpontban a pásztói és a rétsági követ majd.
A járási kormányablakok hosszított nyitva tartással, hétfőnként 7:00-17:00, keddtől péntekig 8:00-18:00 óráig tartanak nyitva, ahol összesen immár 265 ügytípus intézésére nyílik lehetőség.

 

MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu