Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Kormányhivatalok

Milliárdokkal ösztönzik a diákok nyári foglalkoztatását

2021. June 04. 10:44
Milliárdokkal ösztönzik a diákok nyári foglalkoztatását

A júniusban induló "Nyári Diákmunka" Program munkatapasztalathoz és jövedelemhez juttatja a nappali tagozaton tanuló 16-25 éves diákokat. A program megvalósítására 3 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, mellyel közel 25 ezer fiatal nyári foglalkoztatásához járulnak hozzá- jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor elmondta, hogy a program június közepétől augusztus végéig tart. A diákoknak június 15-től van lehetőségük regisztrálni az illetékes járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál. Leghamarabb július elejétől állhatnak munkába.

 

A turizmus, vendéglátás ágazatban is támogatják a diákmunkát

 

A 2013-ban elindult Nyári diákmunka program eddig több mint 20 milliárd forinttal ösztönözte 210 ezer középiskolai és felsőfokú tanulmányokat folytató diák nyári munkavégzését. Idén nyáron a program egyik pillérében önkormányzati diákmunkában a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek vehetnek részt. A programban résztvevő diákok maximum 6 órát dolgozhatnak egy nap, ebben az esetben a munkáltató megkapja a teljes munkabért, akár 2 hónap időtartamra.

 

A program másik pillére a mezőgazdaság és turizmus vendéglátás ágazat. A cél, hogy támogassák a diákok idénymunka végzését és segítsék leküzdeni a vállalkozások koronavírus járvány okozta nehézségeit. A diákok legfeljebb napi 8 órát dolgozhatnak és 75 %-ban térítik meg a bérüket a munkáltatóknak, akár 2 hónapos időtartamra.

 

A szakképzettséget igénylő munkaköröknél diákonként legfeljebb 164250 forint, szakképzettséget nem igénylő feladatoknál pedig 125500 forint az igényelhető összeg. Rövidebb idejű foglalkoztatás esetén arányaiban csökken a támogatás. Részleteket a www.munka.hu oldalon olvashatnak.

 

Az államtitkár fontosnak tartotta kiemelni, hogy 2010 óta jelentősen javultak az ifjúsági munkanélküliségi mutatók is. 2010 előtt 30 %-hoz közelített a munkanélküliségi ráta, mára viszont kevesebb, mint a felére esett vissza. A járványhelyzet ellenére Európai összehasonlításban is kedvező eredményeket értek el.

 

A fiatalok munkavállalását a kormány több intézkedéssel is támogatja. A tavaly októberben indult Vállalkozások munkaerő támogatása program során eddig, közel 7 ezer 25 év alatti álláskereső elhelyezkedését segítették elő. A programot júniusban kibővítették, így a munkát kereső fiatalokat foglalkoztató vállalkozások fél éven át, akár 600 ezer forintot kaphatnak.

 

BG

Forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu