Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Kormányhivatalok

Megtörtént a járási szint újraértelmezése - interjú Horváth László Heves megyei Kormánymegbízottal

2012. September 25. 16:12
Megtörtént a járási szint újraértelmezése - interjú Horváth László Heves megyei Kormánymegbízottal
Horváth Lászlót, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat a helyi a Kormányablak munkájával, valamint a megyei járásokkal és közmunkákkal kapcsolatban kérdeztük.
- Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szervezett megyei agrárfórumot a Heves Megyei Kormányhivatal, melyen részt vett dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is. Milyen tapasztalatokról tudna beszámolni?

Dr. Budai Gyula,

- A megyei agrárfórum célja az, hogy tájékoztatást nyújtson az agrárvállalkozóknak az ágazatban bekövetkezett jogszabályi változásokról, bemutassa a mezőgazdaságot érintő egyes szabályrendszereket, hasznos gyakorlati tudnivalókkal segítse az érintettek munkáját. A fórum lehetőséget teremt a személyes találkozásra, a nyílt párbeszédre. Az eseményen közel 400 gazda vett részt akik első kézből, a jogszabályok végrehajtóitól kaphatnak érthető, tiszta, átlátható információkat.

A rendezvény vendége, dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar kormány szigorúan fel fog lépni a földspekulánsokkal szemben.

A fórumon előadások hangzottak el például az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról, a területalapú támogatások helyszíni ellenőrzéseinek tapasztalatairól, a növényvédelemről, az agrár-kárenyhítésről és még számos egyéb fontos témáról.


- Országosan, így Heves megyében is véglegessé vált a járások, járási központok és kormányhivatalok listája. Kormánymegbízottként hogyan vélekedik a 2013.január 1-én induló régi-új rendszerről?
- A járási államigazgatás valóban évszázados hagyománnyal bír Magyarországon. A járások 1984-es megszüntetése óta eltelt időszak bebizonyította, hogy hiányzik a területi államigazgatás ezen szintje, ezért áll az vissza 2013-tól. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a nyolcvanas években a járási hivatalok nem a most felállítandó hivatalok feladatát látták el. Mondhatjuk úgy is, hogy megtörtént a járási szint újraértelmezése. Megvalósul az államigazgatás és az önkormányzati feladatok szétválasztása, a járások kizárólag államigazgatási területi egységet jelentenek majd.

Horváth László


A területi közigazgatás átalakításának legfőbb célja az állami bürokrácia csökkentése, az állam területi működésének átláthatóbbá, hatékonyabbá, egyszerűbbé tétele. A cél az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára. Ez azt jelenti, hogy az állampolgárok egyetlen helyen, a - 2013 végéig kialakítandó - kormányablakoknál tudják majd hivatalos ügyeiket intézni.

A területi államigazgatás átalakításával, a megyei kormányhivatalok felállításával eleve egy jóval gazdaságosabban és hatékonyabban működő, ügyfélbarát rendszer jött létre. Ezeket a vívmányokat és sikereket visszük most tovább a járási szintre, közelebb az emberekhez.

- A 2012. évben a közfoglalkoztatás alapvetően három területen valósul meg: kistérségi és egyéb startmunka mintaprogramok, az önkormányzat által szervezett hagyományos hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás és az országos közfoglalkoztatási programok. Az Önök megyéjében hogyan alakul a közfoglalkoztatás?
- Az idei év első felében 8.129 álláskeresőt közvetítettünk megyénkben a közfoglalkoztatási programokban. Az országos közfoglalkoztatási programban tevékenykedő 15 foglalkoztatónál (magán- és állami erdészetek, vízügyi igazgatóságok, kistérségi társulások, rendőrség, katasztrófavédelmi igazgatóság) a létszámok feltöltése nem okozott nehézséget, hiszen már tavaly is szinte mindannyian sikerrel pályáztak és működtették a programot. Éves átlagban 1.313 fő foglalkoztatására vállaltak szerződéses kötelezettséget. Ez a létszám időszakosan ennek többszörösére is emelkedhet. A hagyományos közfoglalkoztatást illetően ebben az évben a hosszabb időtartamú, 6-8 órás közfoglalkoztatáson van a hangsúly. A lehetőséggel a megye valamennyi önkormányzata él. Jelenleg 2.541 álláskereső bevonásával folynak az alapvetően településtisztasági, szociális segítői, intézmény-karbantartási feladatokat magukban foglaló tevékenységek.

A kistérségi start mintaprogramok legnagyobb érdeme, hogy az indításukra jogosult hátrányos helyzetű önkormányzatok felismerték: a közfeladatok ellátása mellett a támogatással foglalkoztatott álláskeresők munkája értéket teremt. A mezőgazdasági projektekben például fóliasátrak, újonnan fúrt kutak, öntözőrendszerek gazdagítják a gondosan megművelt földeket. Az évek óta nem működő kertészetek újraindításával, egy-egy közintézmény felújításával, asztalosműhely kialakításával szintén maradandót hozhat létre az érintett önkormányzat. Az illegális hulladéklerakók felszámolása a környezettudatos szemléletmódot formálja, míg a bio- és a megújuló energia felhasználásával sikerül kiváltani a költséges gázenergiát. A mintaprojektekben jelenleg 1.834-en dolgoznak Heves megyében.

A kormányablak- Hogyan értékelné a megyei Kormányablak nyári munkáját?
- A nyári hónapokban a szokásosnál mérsékeltebb érdeklődést tapasztaltunk: az emberek többet pihennek, ha van rá lehetőségük, utaznak, és csak akkor fordulnak valamelyik hivatalhoz, ha az ügy nem halasztható. A statisztikai adatok is ezt a megállapítást támasztják alá. Nemcsak nálunk, hanem minden hivatalnál jellemző, hogy bizonyos ellátások igénylésének határidejéhez közeledve az azokkal kapcsolatos érdeklődés megnövekszik. Heves megye a kisebb megyék sorába tartozik, a megyeszékhelyen közel vannak az ügyintézési helyszínek, ezért még mindig elmondható, hogy elsősorban a „régi” ügyfélszolgálatokat keresik az ügyfelek. Jelentősebb előrelépést az ügyfélszolgálatok összevonása, illetve a Kormányablak jobb helyre költöztetése hozhat.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu