Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Kormányhivatalok

Már igényelhető az Nhp Zöld Otthon Program

2021. October 08. 15:36
Már igényelhető az Nhp Zöld Otthon Program

Elindították a Növekedési Hitelprogram részeként az Nhp Zöld Otthon Programot, melyből kizárólag új lakást lehet vásárolni.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke bejelentette, hogy a jegybank zöld eszköztár-stratégiájának részeként 2021. október 4-től az új NhP Zöld Otthon Program keretében zöld lakáshitel igényelhető. A pénzből csakis új lakás vásárolható vagy olyan építhető, amely már BB energetikai besorolású, közel nulla az energiaigénye és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából fedezi.

 

Energiatakarékos otthonokra lehet kedvező hitelt felvenni

 

Tavaly áprilisban indult el és idén szeptember végén záródott le az Nhp Hajrá! program, mely 3 milliárd forintból közel 40 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget beruházásai finanszírozásához.

 

A Zöld Otthon Program keretösszege 200 milliárd forint. A korábbi szakaszokhoz hasonlóan az MNB 0 százalékos kamat mellett refinanszírozási forrást biztosít a hitelintézeteknek, amit maximum 2,5 százalékos kamattal hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

 

"A program keretében energiahatékony, azaz legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb évi 90 kilowattóra/négyzetméter primer energiaigényű új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben"- részletezte Patai Mihály.

 

A program feltételeit a hitelintézetekkel és az érintett szakmai szervezetekkel közösen dolgozta ki a jegybank. Egy adós csak egyszer vehet fel hitelt, nem tudja korábbi hiteleit becsatornázni az újba. A hitel maximális futamideje 25 év, mely kizárólag lakhatási célt szolgálhat. A hitelkérelmek elbírálásának ideje vásárlás esetén 15 nap, míg építkezésnél 25 nap.

 

A Zöld Otthon Program részleteiről a https://mnb.hu/zold-otthon-program oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu