Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.11.28. - Tuesday, Stefánia napja van.

Kormányhivatalok

Már elérhető az új eVÁM webalkalmazás

2021. July 02. 11:16
Már elérhető az új eVÁM webalkalmazás

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) új eVÁM webalkalmazása már elérhető-hívta fel rá a figyelmet a hivatal.

Megszüntetésre került 2021. július 01-től az Európai Unión kívülről érkező 22 euro értéket meg nem haladó termékek áfamentessége. Ez azt jelenti, hogy értéktől függetlenül Áfá-t kell fizetni a megrendelt áruk után, mellyel kapcsolatban vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a NAV-hoz. A hivatal új, webes felülete lehetővé teszi, hogy a nyilatkozatokat online nyújtsák be.

 


Az eVÁM felületen magánszemélyek is benyújthatják vám-nyilatkozatukat

 

Vámmentes marad továbbra is 150 eurós összeghatárig az áruk behozatala az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és kölnivizek, továbbá a dohány és dohánytermékek kivételével.

 

A megrendelt termékek nagy része várhatóan a nagy e-kereskedelmi platformokról fognak érkezni, melyek bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe (Import One Stop Shop). A regisztrációval leegyszerűsödik a vámadminisztráció, mivel az IOSS-rendszerben működő kereskedők a vásárlás pillanatában beszedik az Áfa összegét a vásárlóktól és automatikusan kifizetik az adóhatóságnak a díjat.

 

Amennyiben valaki olyan webshopról vásárol, mely nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozó elvégezheti automatikusan a vámkezelést, utána pedig kiszállíthatják a csomagot. A vámkezelésért a postai szolgáltató külön díjat is felszámolhat.

 

Arra is van lehetőség, hogy a vásárló saját maga végezze el a vámkezelést. A magánszemély címzettek 2021. július 01-től a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül nyújthatják be vám-árunyilatkozatukat. Ebben az esetben a vámkezelés díjtalan. A vámkezelt termékek Áfája a legtöbb esetben 27%, melyet az eVÁM portálon keresztül bankkártyával vagy átutalással is kifizethetnek.

 

Az eVÁM webfelület olyan csomagok esetében használható, melynek behozatala nem tiltott vagy engedélyköteles, értéke pedig nem haladja meg a 150 eurót. A címzettnek érvényes ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie és értesítenie kell a kiszállítás előtt a postai szállítmányozót, hogy maga szeretné elvégezni a webes felületen a vámkezelést.

 

Az eVÁM portál lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfelek vám-nyilatkozataikat tervezetként elmentsék és későbbi időpontban beküldjék.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu