Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Kormányhivatalok

Legfőbb törekvésünk, hogy közigazgatás hatékonyabban működjön - interjú Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízottal

2014. August 08. 13:20
Legfőbb törekvésünk, hogy közigazgatás hatékonyabban működjön - interjú Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízottal

A kormánymegbízotti megbízatás adta jogszabályi keretek között nagy energiákat kívánok mozgósítani Baranya megye gazdaságának fejlesztéséért, a foglalkoztatottság javításáért, a közlekedési adottságok jobbá tételéért - mondta bemutatkozó interjújában Baranya megye újonnan kinevezett kormánymegbízottja, Horváth Zoltán.

 Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott- Ezúton is szeretnénk gratulálni kinevezéséhez. Bemutatkozna olvasóinknak? Mivel foglalkozott kormánymegbízott kinevezése előtt?
- Köszönöm a gratulációt. Július 1-én léptem elődöm, dr. Hargitai János örökébe, akit az áprilisi országgyűlési választásokon immár ötödik alkalommal, nagy fölénnyel választottak meg a Baranya 03-as országgyűlési választókerület országgyűlési képviselőjének.

Nemrég töltöttem be 40. életévemet. Feleségem pedagógus, két fiunk a Sombereki Általános Iskolába jár.

Immár több évtizede egy fejlődő, szépülő baranyai községben, Sombereken élek. A település jó példája magyarok, székelyek, szerbek és németek együttélésének, összefogásának. A környék Mohács város vonzáskörzetéhez tartozik, jó adottsággal rendelkező mezőgazdasági, agrárjellegű vidék. Ez alapvetően meghatározza azokat a fejlesztési célokat, elképzeléseket, amelyek megvalósítása a térségben folynak.

A középiskolát Mohácson, a dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskolában végeztem. Az érettségi után érdeklődésem a szociális szféra felé fordult, ez határozta meg tanulmányaim irányát is. A Pécsi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szociális menedzser, vállalkozás menedzser, egészségügyi menedzser, pedagógiai szakos nevelőtanári, egészségügyi szociális munkás végzettségeket szereztem. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán elvégeztem a Doktori Iskolát is, megvan a PhD fokozatom, e diploma hivatalos átadására néhány hét múlva kerül sor.

Sombereken 2004-ben szociális szolgáltató nonprofit vállalkozást indítottam munkatársaimmal. A régi, helyi iskola átalakításával és teljes felújításával idősek nappali ellátását segítő tevékenységgel a környék idős korosztálya közösségi életének, napi életvitelének segítését sikerült megoldanunk, amit örömmel vettek és vesznek igénybe, programjaira szívesen járnak. Magam pedig közben feladatokat vállaltam a helyi közéletben is, valamint a Fidesz országos és megyei testületeiben is tevékenykedhettem.

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2006-ban a Fidesz-KDNP színeiben alelnökévé választott. Persze ez nem afféle „az elnököt helyettesítem” munkakör volt. Dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés akkori elnöke, számos fontos területet bízott rám. Így a szociális és az oktatási intézmények munkájának irányítását, részt vehettem a megyei kórháznak az egyetemmel való integrációjának előkészítésében, vagy a közgyűlés hazai és uniós projektjeinek levezénylése is felelősségi körömbe tartozott. Jó érzéssel tölt el, hogy részese lehettem olyan projekteknek, amelyek több éven át tartottak, mint például a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt, így nemcsak tanúja, hanem tevékeny résztvevője voltam a kiemelt tervek megvalósításának, így a Nagy Kiállítótér, vagy a Tudásközpont építésének és szakmai programjának kidolgozásában. A 2010. októberében induló új önkormányzati ciklusban ismét alelnök lettem, majd 2011. januárjában dr. Hargitai János kormánymegbízottá való kinevezése után a testület elnöknek választott meg. Egy év eltelte után a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Dél-dunántúli területi igazgatójaként állami feladatot kaptam. Miután politikustársam Bánki Erik 2012-ben az Európa Parlamentben folytatta politikusi pályafutását, az a megtiszteltetés ért, hogy a Fidesz Baranya megyei listáján megszerzett országgyűlési helyét én tölthettem be.

- Kormánymegbízottként milyen tervei vannak az elkövetkező 4 évre? Melyeket látja a legsarkalatosabb teendőknek Baranya megyében?
- Az egyik legfontosabb feladatomnak tekintem, amit elődöm is a kormányhivatalok 2011. január 1.-ei megalakulásától kialakított és rendkívül karakteresen megkövetelt minden kormánytisztviselőtől: az ügyfelek maradéktalan és magas színvonalú kiszolgálása. Kardinális kérdés, hogy a lakosság minden esetben pontosan tudja, problémájával melyik hivatalban, kormányablakban, okmányirodában, melyik településen kap gyors, mindenre kiterjedő, segítőkész választ, vagyis hol tudja a lehető legkevesebb várakozással és adminisztrációval elintézni ügyét.

Legfőbb törekvésünk, hogy közigazgatás a réginél szakmailag hatékonyabban, költségtakarékosabban és az ügyfelek megelégedésére működjön. Ezt szolgálják a kormányablakok. A kormányablakok létrejöttével, az új szemléletnek megfelelően a középpontba az állampolgár került. Az „egyablakos” ügyintézéssel a hozzánk fordulóknak nem kell hivatalról hivatalra járniuk, mert egy helyen többféle államigazgatási ügy intézése is lehetséges.
Kormányablak, Baranya megye, közigazgatás
Baranya megyében jelenleg Pécsett, Mohácson és Siklóson működik kormányablak, Számuk a jövőben emelkedni fog és növekszik a kormányablakokban intézhető ügykörök fajtája is. Az új típusú kormányablakok kialakításánál fontos szempont, hogy az ügyfelek mindegyike egyenlő eséllyel férhessen szolgáltatásaikhoz. Így a fogyatékossággal élők, az időskorúak, továbbá a kisgyermekkel érkezők életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása alapvető elvárás. Legfontosabb számunkra, hogy a kormányablakokban segítséget kérő ügyfeleink elégedetten távozzanak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy ügyüket számukra megnyugtatóan sikerült elintézniük és a jövőben is bizalommal fordulnak hozzánk.

A járási hivatalok megszervezték az ügysegédi rendszert is, amelynek lényege, hogy a munkatársak meghatározott időben a településeken várják az ügyfeleket, így a polgároknak ügyeik intézése érdekében nem kell a járásszékhelyre utazniuk, hanem azokat lakóhelyükön elindíthatják vagy elintézhetik. Az ügysegédi rendszer működésére nagy figyelmet kívánok fordítani.

Fontosnak tartom, hogy a kormányablakokban elérhető szolgáltatások köre tovább bővüljön, hiszen vannak olyan ügyek, amelyeket jelenleg még nem lehet a kormányablakokban elintézni. Fontos fejlesztések és beruházások is zajlanak, hogy a szolgáltatások minél több helyen, minél szélesebb körben elérhetők legyenek. A közelmúltban tehát már érdemi és érzékelhető változások történtek, ám várható a szolgáltatások további bővülése, komfortosabbá tétele.

A kormánymegbízotti megbízatás adta jogszabályi keretek között nagy energiákat kívánok mozgósítani Baranya megye gazdaságának fejlesztéséért, a foglalkoztatottság javításáért, a közlekedési adottságok jobbá tételéért. Tudom, hogy ezeknek a terveknek a megvalósítása nem megyefüggő, az országos gazdaság- és közlekedéspolitika tudja a Kormány elképzeléseit tervekből a való életbe történő átalakítását megoldani, de nekünk baranyaiaknak is hozzá kell tennünk a magunk szervező erejét. Megépült az M/6-M/60-as autópálya, amit a horvát határig fognak meghosszabbítani és folytatni építését Szigetvár, valamint Barcs irányába. A jó közlekedési feltételek önmagukban nem elegendőek, csupán lehetőséget adnak a gazdasági élet szereplőinek a hosszútávra történő tervezésre, befektetésre, a polgároknak pedig a mindennapi munkavállalásra.  

A Baranya Megyei Kormányhivatal több uniós projekt részese és új pályázatok beadását is tervezem. ezek nagy része a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának, munkaerő-piaci helyzetének javítását, a hátrányos helyzetű álláskeresők felzárkóztatását segíti elő.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu