Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Kormányhivatalok

Következő fejezetbe lépett a bürokráciacsökkentő program

2021. January 05. 15:15
Következő fejezetbe lépett a bürokráciacsökkentő program

Tovább egyszerűsödik a 2010-ben elkezdett bürokratikus ügyintézés a Miniszterelnökség közleménye szerint. A program gerincét az online intézkedési lehetőség adja, de más újítás is várható a fokozatosság elve mentén. 

Az adminisztratív terhek mérséklése céljából például otthoni ügyintézés is lehetséges. Folyamatos az online kiépítés, eddig 449 kormányhivatali ügykörben lehet elektronikus űrlapot használni.  

 

Nemcsak az állampolgárok, hanem az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok terheit is csökkentik. Kevésbé lesz bonyolult a vállalkozások, gazdasági társaságok bankszámla megnyitása, nem lesz szükség arra, hogy ehhez a gazdasági kamarát, a jegyzőt és az adóhatóságot is értesítse az ügyfél. Az egyéni vállalkozók pedig a kamarai nyilvántartásba vétel iránti kérelmet az adóhivatalnál egyszerre kérvényezhetik az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdésének bejelentésével.  Az online ügyintézés egyszerűbb

 

Egyszerűsödik a jelzálogjog bejelentése és megszűnik az építésügy hatósági engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás is. Ez azt jelenti, hogy a házvásárlás és az építkezés is könnyebb és gyorsabb lesz.  

 

Az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszer (OKNYIR) létrejöttével sokkal gyorsabban lehet tájékozódni a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységet végzőkről. Szemléletváltás is történik, ugyanis a teljes kormányhivatali rendszerben egy új, ügyfélbarát szabályozást alakítanak ki.  

 

Ha közigazgatási szabályszegésen érik az embert, akkor már a szankciótörvények alapján felel. Egységesebb, átláthatóbb és következetesebb lesz a szankcionálás. Fontos, hogy nem a büntetés a mozgatórugó, ezért azt a szabályszegőt, aki egy éven belül az első kihágást követi el, csak figyelmeztetni fogják.  

 

 

 

M. A. 

Forrás:mti

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu