Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Kormányhivatalok

Kedveznek a siketeknek a kormányablakokban

2021. January 29. 10:03
Kedveznek a siketeknek a kormányablakokban

A Miniszterelnökség bejelentése értelmében a kormányablakok munkatársai a gördülékenyebb és emberbarátibb ügyintézés érdekében arcpajzsot viselhetnek szájmaszk helyett. Az intézkedés a siket és nagyothalló ügyfelek könnyebb ügyintézését szolgálja. 

A siket és nagyothalló emberek ugyanis maszk viselése esetén nem tudják a kormányablak munkatársainak szájáról leolvasni az információkat, ami megnehezíti a kommunikációt és az ügyintézést.  

 

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint szerdától átlátszó arcpajzsot viselhetnek a kollégák. A problémára a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége hívta fel a figyelmet. A SINOSZ által felvetett gondolatot, miszerint az arcpajzs viselése a járvány elleni védekezés része lehet anélkül, hogy gondot okozzon a szájról olvasás, a Miniszterelnökség fogadta.  

 

A maszk megnehezíti a kommunikációt

 

Mivel igyekeznek eleget tenni az akadálymentesség minden kritériumának, háromezer ilyen eszközt szereztek be, amelyet szétosztottak az ország 301 kormányablakának munkatársai közt. Emellett az úgynevezett Kontakt szolgáltatással igénybe vehető jelnyelvi tolmács is egy regisztrációt követően. 

 

A SINOSZ elnöke, Kósa Ádám kommentárja szerint Magyarországon nagyjából nyolcezer siket és hatvanezer nagyothalló ember él, így rendkívül fontos az akadálymentes kommunikáció biztosítása az ügyintézésben.   

 

M. A. 

Forrás: hirado.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu