Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.11.25. - szerda, Katalin napja van.

Kormányhivatalok

Juhász Tibor kormánymegbízott: A Somogy Megyei Kormányhivatal 240 millió forint uniós támogatást nyert

2014. február 26. 21:46
Juhász Tibor kormánymegbízott: A Somogy Megyei Kormányhivatal 240 millió forint uniós támogatást nyert

 

Juhász Tibor Kormánymegbízottat, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetőjét kérdeztük a közelmúltban kormányhivatalt érintő legfontosabb történésekről.

Juhász Tibor, kormánymegbízott, Somogy megye-  A kormányhivatalok szervezetét fejlesztik abban az intenzív programban, amit a közelmúltban nyert meg az ország több hivatala is, köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal.
 Miről szól pontosan a program?
- A kormányhivatalok szervezetét fejlesztik abban az intenzív programban, amit a közelmúltban nyert meg az ország több hivatala is, köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal is. A száz százalékos európai uniós finanszírozású fejlesztések legfőbb célja hazánk versenyképességének növelése és a lakosság közigazgatásba vetett bizalmának visszaállítása. A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régiókban lévő megyei kormányhivatalok számára” című projektben a fejlesztések között a konferencia, a személyes tanácsadás és workshopok is helyet kaptak. A projekt célja az állami feladatok hatékony ellátása, a megkezdett szervezeti átalakítások szakmai támogatása, és a működési hatékonyság fejlesztése érdekében a Somogy Megyei Kormányhivatal tevékenységének átvilágítása, ez alapján javaslatok kidolgozása, valamint a szervezeti kompetenciák fejlesztése. Az egyik legfontosabb cél a Kormányhivatal szervezetfejlesztése, különös tekintettel a hivatal létrehozásával egyidejűleg lezajlott szervezeti integráció megvalósításával, és a hivatalhoz telepített állami feladatok ellátásával kapcsolatos, a hatékony működést akadályozó problémák felmérésére és a problémák megoldására irányuló akciók kidolgozására. A feladat része a Kormányhivatal megalakulása óta a személyi állományba felvett munkatársak beillesztésének vizsgálata, valamint a megfelelő szervezeti működéshez szükséges ismeretek és a szervezeti kultúra fejlesztése.


Európai Unió, támogatás, beruházás
- Elindult a Somogy Megyei Kormányhivatal teljes körű akadálymentesítése. Erről mit érdemes tudni?
- A Somogy Megyei Kormányhivatal 240 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházás során a közszolgáltatások komplex akadálymentesítése megtörténik. A Somogy Megyei Kormányhivatal a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében támogatott projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal konzorciumi partnerségben valósítja meg. A projekt során prioritást élvező akadálymentesítendő közszolgáltatások azok az ügyfélszolgálati pontok, ahol az ügyintézés koncentrált, nagy ügyfélforgalmat bonyolítanak, felkeresésük az ügyfél számára általában nem kikerülhető, illetve azok a területek, ahol a közszolgáltatás jellegéből adódóan az ügyfélkör jelentős részének az akadálymentes környezet alapvetően szükséges az igénybevétel lehetőségének biztosítására. Somogy megyében 13 kormányablak kerül kialakításra, s az összes akadálymentes lesz. A projekt keretében a kormányhivataloknak az ügyintézés legáltalánosabb, az ún. „egyablakos ügyintézés”-t megvalósító pontjainak, vagyis a leendő kormányablakoknak az akadálymentesítése történik meg annak érdekében, hogy az ügyfelek számára az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulhasson. Fő cél, a fogyatékossággal élő személyek, az időskorú, továbbá kisgyermekkel érkezők, babakocsival közlekedő, illetve mozgásukban vagy kommunikációjukban egyéb okból akadályozott felnőttek és gyermekek életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítása útján. Célkitűzés a kormányhivatalok és az illetékességi területükhöz tartozó, közszolgáltatást nyújtó és ügyfélforgalmat bonyolító szervezetek ügyfelek fogadására szolgáló tereinek komplex hozzáférhetőségének megteremtése. A projekt során megvalósul a fizikai akadálymentesítés, például parkolók, rámpák, széles ajtónyílások, alacsony ügyintézői pultok, mosdók kialakításával. E mellett további cél a családbarát környezet (pelenkázó, játszósarok), valamint az infokommunikációs hozzáférés (indukciós hurok, vezetősáv, öninformációs terminál, hangostérkép, információs táblarendszer) biztosítása. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu