Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kormányhivatalok

Jövő évtől egyszerűsödnek az adatváltozásokkal kapcsolatos ügyintézések

2021. December 03. 09:22
Jövő évtől egyszerűsödnek az adatváltozásokkal kapcsolatos ügyintézések

A kormány 2022. január elsejétől egyszerűsíti az adatváltozásokkal kapcsolatos ügyintézéseket.

Januártól adatváltozás-kezelési szolgáltatást vezetnek be, melynek segítségével a lakossági ügyfelek kezdeményezhetik, hogy okmányadataik változásáról elektronikus értesítést kapjanak a velük szerződésben álló közművek és cégek.

 

Először a közmű- és telekommunikációs szektor szereplőit tájékoztatják az ügyfelek adataiban bekövetkező változásairól

 

A szolgáltatás bevezetésévél elég lesz egyszer bemennie az ügyfélnek a kormányhivatalhoz, ahol felhatalmazás alapján értesítik a szolgáltatókat, hogy az adataikban változás következett be.

 

Első ütemben a magányszemélyek számára lesz elérhető az adatváltozás-kezelési szolgáltatás, de a későbbiek során kiterjesztik a vállalkozásokra és egyéni vállalkozókra is.

 

A szerződött szolgáltatók közül először a közmű- és telekommunikációs szektor szereplőit tájékoztatják az ügyfelek adataiban bekövetkező változásairól, de később kiszélesítik a banki és biztosító szereplőkkel a kört.

 

A fejlesztést csaknem 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósították meg. A teljes projekt elkészülésével 17,5 millió óra adminisztrációt spórolhatnak meg. A szolgáltatóknál 12 millió munkaóra megtakarításával jár az adatváltozás-kezelési szolgáltatás.

 

Az adatváltozás-kezelési szolgáltatás név-, lakcím-, és elérhetőségi adatok változása, okmánycserék, valamint pl. költözésből, bérbeadásból adódó közműátírás esetén elektronikus adatközvetítő szerepet tölt be a lakossági ügyfelek, valamint a piaci szolgáltatók között.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu