Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Széles Sándor kormánymegbízottal:Szabó Erika államtitkár elégedett volt a megyei kormányhivatal működésével

2013. September 30. 16:00
Interjú Széles Sándor kormánymegbízottal:Szabó Erika államtitkár elégedett volt a megyei kormányhivatal működésével
Széles Sándort, Győr-Moson-Sopron megye Kormánymegbízottját, a Megyei Kormányhivatal vezetőjét kérdeztük a nyár legfontosabb  Győr-Moson-Sopron megyei eseményeiről a hivatalt és a kormányablakot érintően.

Széles Sándor- Győr-Moson-Sopron megye, azon belül a fertődi Esterházy-kastély és környéke helyzetéről tájékozódott a kormány júniusi kihelyezett ülésén, Fertődön. Hogyan foglalná össze az eseményt?
- A fertődi Esterházy-kastély adott otthont június közepén a kormány kihelyezett ülésének, amely a felújított Marionett színház ünnepélyes átadásához kapcsolódott.  A tanácskozáson többek között szóba jött a június eleji dunai árvíz és a védekezési-, helyreállítási munkálatok közös sikere. Az útépítések kapcsán a győri északi elkerülő út 2015 végére történő megépítésére is érkezett javaslat. Az Eszterházy-kastély méltó helyszínül szolgált a kihelyezett kormányülésnek, valamint lehetőséget biztosított Győr-Moson-Sopron megye számára, hogy megmutassa: kiválóan tudja kamatoztatni a benne rejlő potenciákat.


- Július elsejétől már 150 ügy intézhető a Kormányablakokban. Önöknél melyek a legnépszerűbb ügykörök?
- A fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Kormányrendelet 2013. július 1. napján hatályba lépő módosítását követően a Kormányablakok ügyköreinek száma 67-ről 150 ügykörre bővült. A módosítást követően a Kormányablakokban benyújtható többek között az otthonteremtési támogatás iránti kérelem, az aktív korúak ellátása iránti kérelem, a lakásfenntartási támogatás iránti kérelem, valamint a rendezvénytartással, üzletműködéssel, szálláshely-üzemeltetéssel kapcsolatos kérelmek.

Dr. Szabó Erika államtitkár


Az eddigi tapasztalatok, statisztikák alapján elmondható, hogy Győrben elsősorban a vállalkozók kérik a munkatársak segítségét a tevékenységük bejelentésében, a változások átvezetésében, valamint jelentős számú ügyfél keresi fel a Kormányablakot a nyugdíjbiztosítási adategyeztetés, TAJ kártya igénylés, Európai Egészségbiztosítási kártya igénylés ügyében, de továbbra is népszerű az ügyfélkapu-nyitás lehetősége is. Sopronban a családtámogatási ellátások (pl. családi pótlék, anyasági támogatás, gyermekgondozási segély) élvezik még mindig a legnagyobb népszerűséget, de egyre több kérelmet nyújtanak be a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak igénylése


- Dr. Szabó Erika államtitkár a nyár folyamán látogatást tett a Kormányhivatalban, megtekintette a kormányablakot, az okmányirodát és a győri járási hivatalt. Mi volt a véleménye az itt folyó munkáról?
- Dr. Szabó Erika államtitkár asszony júliusban látogatott el a győri kormányhivatalba. Látogatása során oklevéllel, valamint az Alaptörvény díszkiadásával gratulált a Kormányablak 700 000. ügyfelének. Megtekintette a győri járási hivatalt és az Árpád úton működő okmányirodát is. Összességében azt mondhatom, hogy a járási hivatalok létrehozása nagy feladat és egyúttal az államigazgatási rendszer átalakításának egyik kiemelten fontos lépése volt, amit sikerrel hajtottunk végre. A hivatalok felálltak, a szakképzett kollégák motiváltan látják el feladataikat. Államtitkár asszony elégedett volt a megyei kormányhivatal létrehozásával és működésével.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu