Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottjával a Kormányhivatal munkájáról

2013. October 10. 18:07
Interjú Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottjával a Kormányhivatal munkájáról

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal vezetője a nyáron történt legfontosabb eseményekkel kapcsolatban nyilatkozott.


- Nyáron több alkalommal is a járási hivatalvezetők részére értekezletet hívott össze. Milyen apropóból?
- A nyarunk a megyénket érintő rekord nagyságú árvízzel vette kezdetét.  Járási hivatalvezetőinknek az árvízvédelmi védekezés folyamán jelentős feladattal kellett szembenézniük, ugyanis mint a helyi védelmi bizottságok vezetői az ő feladatuk volt a helyi védekezések koordinálása, illetve az árvíz levonulását követően az árvízi károk felmérésében közreműködők segítése. Július hónaptól megkezdtük a felkészülést a kormányhivatal a törzshivatalát, a 12 tatabányai szakigazgatási szervét és a Tatabányai Járási Hivatalt érintő költözésre. 2013. augusztus 30-án került sor az Integrált Közigazgatási Központ ünnepélyes átadására. Egy hétre igazgatási szünetet rendeltünk el, melynek ideje alatt sem szerettük volna magukra hagyni ügyfeleinket. A járási hivatalvezetők feladata az volt, hogy a szakigazgatási szervek vezetőinek az együttműködésével szervezzék meg igazgatási szünet idejére a járási hivatalokban a szakigazgatási szervek módosított ügyfélfogadási rendjét. Illetve ezzel párhuzamosan a Kormányablakok fizikai megvalósításának kivitelezés megkezdését megelőzően a járási hivatalvezetők közreműködésével folytak az egyeztetések. Továbbá a KAB képzést a június hónapban befejező középfokú végzettséggel rendelkező kollégák gyakorlati felkészítéséről az egyeztetések.

Czunyiné dr. Bertalan Judit
- Augusztusban köszöntötték a húszezredik ügyfelet a Kormányablakban. Hogyan teljesítenek a megyei ügyfélszolgálati irodák?
- Komárom-Esztergom megyében 2013. I. félévében közel 265.000 ügyfél fordult a megyei illetve a járási hivatalainkhoz, és ebből több mint 30.000 db érdemi döntés született. Az ügyfelek visszajelzései a hivatalainkban folyó ügyintézésekkel kapcsolatban pozitív.- 2013. augusztus 21-én sajtótájékoztatót tartott Ön, valamint Pákozdi Szabolcs, a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Milyen fontos információk hangoztak ekkor el?
- Az Országos munkanélküliségi ráta: 11,2 %. Megyei ráta: 8,2 % (12.076 fő álláskereső). Előző havihoz képest tovább folytatódott a csökkenés (-1,1 %) az előző havihoz és az  előző évihez képest (-1,3 %) is csökkent. Megyei átlag alatti jártások a ráta tekintetében : Komárom (7,2 %);  Kisbér (7,6 %); Oroszlány – Tata (8,1 %). Átlag fölötti: Tatabánya (8,3 %); Esztergom (8,4 %); Dorog (9,6 %).

Ellentétes folyamat zajlott: munkanélküliek száma csökkent, de a pályakezdők száma 15,5 %-kal nőtt), ami 1.498 fő pályakezdőt jelentett a regiszterben /pályakezdő beáramlás megkezdődött/. Ez egy természetes folyamat eredménye, hiszen a középiskolákban, főiskolákon és egyetemeken végzettek ilyenkor keresnek maguknak munkahelyet, és bejelentkezésük automatikusan megemeli a nyilvántartási adatokat.

A regiszterből 2.084 fő lépett ki, zömében a feldolgozó  iparba, illetve a munkahely-teremtő beruházások nyertesei is megkezdték a létszámfelvételt.

A munkanélküliség átlagos ideje, továbbra is lényegesen kedvezőbb az országosnál, hiszen az ügyfelek 81,4 %-a 12 hónapnál rövidebb időt tölt a regiszterbe.

Az előző havi áthúzódó állásokkal együtt 3.007 db állás állt az ügyfelek rendelkezésére. Júliusban feltárt új állás 1.624 db volt, melyből 829 db esetében – un. normál állások – nem kért semmilyen támogatást a munkáltató. A legtöbb ilyen állás – 297 db – az Esztergomi járás területéről származik.

A kiemelt Kormányzati beruházásként említett Bridgeston munkaerő toborzása továbbra is halad. A munkaügyi központ végzi a toborzást és az előszűrést. Hamarosan indul az a 20 fős képzés, ahol azokat a leendő munkavállalókat képezik, akik a bővítendő gyár „élcsapatát” fogják képezni. Az önéletrajzzal folyamatosan lehet jelentkezni a munkaügyi kirendeltségen, hiszen a közel 500 fő toborzása folyamatos lesz.

Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal

Interjú a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal munkájárólA sajtótájékoztatón részletesen került bemutatásra a Panasonic Kft. sajnálatos létszámleépítésének hátrányos következményeit enyhítő intézkedési programunk, melyet a nemzetgazdasági minisztérium elfogadott és a szükséges forrást biztosítja.

Ugyancsak be tudjuk jelenteni azt az új saját megyei  programunkat, mellyel a foglalkoztatási helyzetet kívánjuk javítani az elkövetkező  hónapokban, illetve a TÁMOP 112 program aktuális helyzetéről kívánnánk tájékoztatást adni, hiszen közel 1 mrd ft. támogatást használ fel megyénk a foglalkoztatási helyzet javítására ebben az évben- tette hozzá Pákozdi Szabolcs, a Munkaügyi Központ igazgatója.

Lassan végéhez közeledik a nyári diákmunka, melyre 1408-an jelentkeztek, közülük 704 főt tudtak alkalmazni a 34 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően napi 4 órás munkaidőben az önkormányzatoknál és intézményeiknél. Ők is és sok más érdeklődő is ellátogathat a 2013. szeptember 27-én megrendezésre kerülő Fiatalok Európája rendezvényre.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu