Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Horváth Lászlóval, Heves Megye Kormánymegbízottjával

2011. March 09. 13:11
Interjú Horváth Lászlóval, Heves Megye Kormánymegbízottjával
A Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjét, a megye Kormánymegbízottját, Horváth Lászlót kérdeztük a helyi  Kormányhivatal és Kormányablak tapasztalatairól.

– Január 1-jén megalakultak a megyei kormányhivatalok. Heves megyében hogyan ment az átállás? Összesen hány munkatárssal kezdték meg a munkát?
– A Heves Megyei Kormányhivatal a kormányhivatalok kialakításáról és a területi integrációval összefüggő kérdésekről rendelkező jogszabályokban meghatározott feladat- és hatáskörrel 2011. január 3-án kezdte meg működését. A területi integráció, a kormányhivatal kialakítása a feladatellátásban szakmai zavarokat nem okozott, a közigazgatási szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárok részére az ügyintézést folyamatosan biztosítottuk.

A hivatal kormánytisztviselői  és munkavállalói a 2011. január 3-án megtartott évnyitó munkaértekezleten tájékoztatást kaptak a munkáltató személyében és a munkáltatói jogok gyakorlójában történt változásokról.

Horváth László

"A Heves Megyei Kormányhivatal tizenöt szakigazgatási szerv integrációjával jött létre"


Idén január 1-től hazánk az Európai Unió soros elnöke. Egy olyan vállalkozásba kezdtünk, ami európai mértékkel mérve is figyelemre méltó, hiszen ettől a naptól területi szinten is megkezdődött az államigazgatás átszervezése. Az elmúlt év tavaszán az emberek arra adtak felhatalmazást az új többségnek és az új Kormánynak, hogy változtassa meg, szervezze újjá, szervezze jobbá ezt az országot. A mai, válsággal terhelt időkben nem kétséges, hogy az államot nem gyengíteni, hanem éppen ellenkezőleg, az állam szervező, koordináló, szabályozó szerepét növelni szükséges. Ám ennek az államnak másfajtának kell lennie, mint amilyen eddig volt. Jó, cselekvőképes, hatékony, átlátható, az emberek által szerethető államra van szükség. Ehhez pedig olyan kormányzás kell, amely nem alattvalónak tekinti a polgárait, hanem az emberek mindennapi életét segíteni igyekszik, amely minőségében más, mint amit az elmúlt években tapasztalni lehetett.

A kormányhivatalok létrehozása alapvetően a funkcionális feladatok integrációjával járt együtt. Ezért stratégiai kérdés, hogy a törzshivatalban biztosítottak legyenek a magas színvonalú munkavégzés személyi és tárgyi feltételei. Különösen fontos a költségvetési gazdálkodási és működtetési feladatellátást biztosító pénzügyi főosztály kellően strukturált szervezetének kiépítése és megfelelően képzett szakemberekkel való feltöltése. A már jelenleg is 759 fős hivatali létszámra figyelemmel, úgyszintén kiemelt hangsúllyal bír a humánpolitikai területen a szakképzett létszám biztosítása.

A Heves Megyei Kormányhivatal egyébként tizenöt szakigazgatási szerv integrációjával jött létre, ebből kettő – az építésfelügyelet, illetve a szociális és gyámhivatal – korábban is a megyei közigazgatási hivatalhoz tartozott. 

– Hogyan értékelné az elmúlt két havi munkát? Mit sikerült elérni, és mi az, ami még Önök előtt áll a közeljövőben?
– A területi integrációt követően a kormányhivatal megkezdte a működését, és jelenleg is zökkenőmentesen és hatékonyan látja el feladatait. Területi szinten a funkcionális feladatok ellátására nem jött létre külön szervezet, hanem a kormányhivatalon belül egységesen a törzshivatal foglalkozik ezekkel, például a beszerzésekkel, a karbantartással, a felújítással. Ennek köszönhetően a korábban tapasztalható párhuzamosságok megszűntek, és a működési költségek jelentős mértékben csökkentek.

Interjú Horváth Lászlóval, Heves Megye Kormánymegbízottjával

Interjú Horváth Lászlóval, Heves Megye Kormánymegbízottjával


A jövő építésének egyik legfontosabb eleme, hogy az emberek ne akadályokat, hanem segítséget, együttműködő partnert találjanak a magyar közigazgatásban. Az integrációt megelőző rendszer az emberek többsége számára átláthatatlan volt, a fenntartása pedig sokba került. Természetesen számos kiválóan képzett szakember dolgozik a mai magyar közigazgatásban, akik lelkiismeretesen végzik a rájuk bízott feladatot, akik tudják, hogy nincs megalkuvás, ha a munka minőségéről beszélünk. Ők a mi legfőbb szövetségeseink, akikkel kölcsönösen megbízunk egymásban, és akikről tudjuk, hogy mindig betartják a szabályokat.

– A Kormányablakok szintén több mint két hónapja működnek. Az Önök megyéjében mik a tapasztalatok?
– A Heves Megyei Kormányablakot az eltelt nagyjából két hónapban minden korosztályból keresték már az ügyfelek. Január, illetve február első hetében a felsőoktatási intézményekbe jelentkező diákok jöttek ügyfélkaput létesíteni, de egyre több felnőtt is regisztrál ügyfélkaput. Elmondásuk szerint leginkább az adóbevallás miatt igénylik a mindenki számára ingyenes szolgáltatást.

- Mennyire kedvelték, szokták meg az új lehetőséget? Főként mivel kapcsolatban keresik fel az ügyintézőket?
- A Kormányablak ügyintézőit leggyakrabban családtámogatási szolgáltatásokkal kapcsolatban, ezen belül is családi pótlék- és anyasági támogatási igényekkel keresik fel, de február 28-ig leadhatták a nagycsaládos gázár-támogatási kérelmeket is. Az ügyfélszolgálati munkatársak segítségét szokták kérni a nyomtatványok kitöltéséhez, ugyanakkor leadtak már utazási utalványokat is és az egyéni vállalkozással kapcsolatos adatváltozások bejelentésében is nyújtottunk segítséget. Több visszatérő, elégedett ügyfélről számoltak már be az ügyintézők.

Kormányablak

Navracsics Tibor Egerben értékelte a Kormányhivatalok és Kormányablakok munkáját


A „hosszított” nyitva tartás, amely hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8 óráig tart, lehetővé teszi, hogy az emberek a munkaidő után intézzék ügyeiket. A Kormányablakok ügyköreit folyamatosan bővülnek, így március 15-ét követően az egyszerűsített honosítási kérelmek is leadhatók lesznek Egerben, a Klapka György u. 9 alatt működő Kormányablakban. Külön kiemelném, hogy munkatársaink az Új Széchenyi Terv által kínált pályázati lehetőségekről is naprakész tájékoztatást tudnak nyújtani.

– Nemrég Navracsics Tibor is Önöknél járt Egerben. Ő hogyan értékelte a munkájukat?
– A Miniszter Úr egyebek mellett arról beszélt: az, hogy az adófizető polgár milyen élménnyel távozik az állammal való találkozásból, nem csak a közigazgatás belügye. Az egész ország, az egész társadalom, a demokrácia egyik alapvető kérdése. Ha az adófizető frusztráltan, kioktatva távozik, akkor úgy érzi, hogy tőle elveszik a pénzt, az adóját, és ezért nem kap semmit. Csak mindennapos frusztrációt kap, amit ő majd egy másik embertársán bosszul meg. Nem a közigazgatásé a fő felelősség, de mi nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy ebben az országban kicsit barátságosabb legyen a légkör. Ebben kimagasló szerepük van a kormányablakoknak, az ott dolgozóknak. A közigazgatás lehet az a motor, amely elsőként jelzi, hogy valóban új fejezet kezdődött az ország életében. Ehhez persze a szavakon túl lépéseket is kell tenni.


MCOnet-Kovács Tünde
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu