Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Erdõs Norbert kormánymegbízottal a Békés megyét érintő beruházásokról

2013. December 16. 19:50
Interjú Erdõs Norbert kormánymegbízottal a Békés megyét érintő beruházásokról
A Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Erdős Norbert országgyűlési képviselőt év végi interjúnkban az ÁSZ konferenciájáról, Dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár látogatásásáról és a jelentősebb megyei beruházásokról kérdeztük.

- Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett programsorozat Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal Tanácstermében folytatódott decemberben. Hogyan értékelné a rendezvényt?

- 2013. december 9-én „Belső kontroll és integritás-konferencia az önkormányzatoknál” címmel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Állami Számvevőszék és a Békés Megyei Kormányhivatal közösen rendezett konferenciát a Békés Megyei Kormányhivatalban. Az integritás az államigazgatásban legalább annyira fontos, mint az önkormányzatoknál, ezért is vállalkoztunk a konferencia megrendezésére. A szakmai nap folyamán több előadás hangzott el a témával kapcsolatosan a közigazgatás átalakításától az integritáson át egészen a belső ellenőrzésig.

Erdős Norbert


A konferenciát megnyitó beszédemben utaltam arra, hogy szervezetekre és intézményekre vonatkoztatva az integritás fogalom lényege az, hogy az integritás alapon működtetett szervezet a rendeltetésének megfelelően látja el feladatait, működése átlátható, elszámoltatható, tisztességes, etikus, fedhetetlen, sebezhetetlen. Mivel ez a téma napjainkban aktuálisabb mint valaha, örömmel adtunk helyet a konferencia szakmai előadásainak, amelynek sorában elsőként dr. Veress Tiborné, az Állami Számvevőszék ellenőrzés vezetője részletes előadása hangzott el a belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál témakörben. Az ellenőrzés vezető elmondta, hogy az elmúlt időszakban 38 önkormányzatnál folytattak le belső ellenőrzést, a tapasztalatok alapján készített jelentést nyilvánosságra hozták. Az önkormányzatok intézkedési terveit elfogadták, azzal a kiegészítéssel, hogy utólag mindig ellenőrizhetik működésüket. Az ellenőrzéseket három területen folytatják: a belső kontrollrendszert, a kulcskontrollok működését ellenőrzik, valamint a belső ellenőrzést értékelik.
A nap további részében dr. Virág Rudolf,  a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi államigazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa a területi közigazgatás átalakításáról, míg Varga Zoltán törvényességi referens, a Békés Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály integritási tanácsadója „Integritás az államigazgatásban, integritás az önkormányzatoknál” címmel, dr. Szűcs Imre, a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete képviselője pedig „A belső ellenőrzés és a kockázatkezelés hangsúlyai a köz- és a versenyszférában” címmel tartott előadást.
Meggyőződésem, hogy a szakmai nap elérte célját: a résztvevők új ismeretekkel gyarapodtak és a jó gyakorlatokról szóló ismertetők alapján saját munkájuk minőségét tovább javíthatják. Ez mindannyiunk közös célja.


- Dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár nemrég látogatást tett Békés megyében, a megyei kormányhivatalban. Milyen apropóból?
- Meghívásomra dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár 2013 november közepén látogatást tett Békés megyében, a megyei kormányhivatalban. Az államtitkár a megyei kormányhivatalban vezetőkkel folytatott szakmai egyeztetést.
Dr. Répássy Róbert az „ingyenesség, gyorsaság és hatékonyság” hármas jelszavát hangsúlyozta a közigazgatásban, kiemelve  az ügyfélbarát ügyintézés fontosságát. Megtudtuk tőle, hogy a közigazgatási tárca benyújtotta a parlamentnek azt a törvénymódosító csomagot, amely számos ponton tovább egyszerűsíti az ügyfelek mindennapi ügyintézését a kormányhivatalok működésének tapasztalatai alapján, valamint segíti a bűncselekmények áldozatait is avval, hogy az okmányok pótlásának költségeit a jövőben az állam átvállalja.

Dr. Répássy Róbert

A fővárosi és megyei kormányhivatalok igazságügyi szolgálatainál tett bejelentés után,  a bűncselekmények áldozatai ingyenesen juthatnak új személyi okmányokhoz a jövőben – mondta az államtitkár. – A jelenlegi gyakorlat szerint a személyi okmányok pótlása az állampolgárt terheli, aki egyébként is bűncselekmény áldozata, s csak kivételes esetben engedélyezik a költségmentességet.  Annak érdekében, hogy a bűncselekmény áldozatait ne terheljék még további kötelezettségek, a törvényjavaslat szerint a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében elveszett vagy megsemmisült személyazonosító igazolványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt illetékmentesen lehet pótolni, hogy az áldozatot ne terheljék további kötelezettségek. A pótolt okmányt az eltulajdonított okmány érvényességi idejével és annak megegyező adattartalmával állítják ki.
Van egy tervezet, amely az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer funkcióit hozzáigazítja a modern és szolgáltató közigazgatás követelményéhez, teljes mértékben összhangot teremt az információs önrendelkezési jog védelmével összefüggő alapjogi követelményekkel, valamint elősegíti a rendszer még hatékonyabb alkalmazhatóságát – fűzte hozzá Erdős Norbert kormánymegbízott. – Ezért több, az elektronikus anyakönyvi rendszer informatikai hátterének kialakítása során felmerült szabályt pontosít.  A benyújtott javaslat módosítja az ingatlan-nyilvántartási törvényt is, így a jövőben a kormányablakban lehetővé válik a hiteles tulajdoni-lap másolat és térképmásolat kiadása.
A kormány célkitűzései között kiemelt célként jelent meg a „jó állam” létrehozása. Az ügyfelek szempontjából továbbra is elsődleges cél az ügyintézés menetének egyszerűsítése, a kormányablakban elérhető szolgáltatások folyamatos bővítése, a közigazgatásba vetett bizalom helyreállítása és az ügyfélbarát közigazgatás alapelvének széleskörű, élethelyzetekhez igazított alkalmazása.


- Mint ismeretes, elkerülő út épül Kecskeméten, mely ugyan nem megyei beruházás, de a Békés megyeieket is érinti. Pontosan hogyan?
- A 2013. november 4-én ünnepség keretében helyezték el a 445. sz. Kecskemét északi elkerülő útszakasz ünnepélyes alapkövét. A békéscsabai sajtótájékoztatón elmondtam, hogy a Békés megyében élőket is érinti ez a fontos beruházás, hiszen a 44. sz. első rendű főút és az M5-ös autópálya új elkerülő úttal történő összekötése jelentősen javítja mind az elérési út, mind az elérési idő vonatkozásában a főváros közúti megközelíthetőségének feltételeit. A rövidítésnek köszönhetően időben akár 10-15 percet is megspórolhatnak a fővárosba igyekvő Békés megyeiek.
A Kecskemétet északról elkerülő út megvalósításával közel 10 kilométerrel rövidül a főváros elérhetősége. Az új elkerülő út az M5-ös autópályába fog becsatlakozni, több ütemű megvalósításban. Az elkerülő út valamivel több, mint 13,5 milliárd forintból valósul meg. Kétszer egy sávos lesz a főút, melynek tervezési sebessége külterületen 90 km/h. Összesen 10,3 kilométer hosszú lesz az útszakasz, amely várhatóan 2015 augusztusára készül el.
A beruházás keretein belül az út menti területeket erdősítik is: mintegy 16900 m2-en, 2256 darab sorfát, és 120000 darab cserjét ültetnek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Békés megyében is lesznek, illetve már zajlanak útfejlesztések. Többek között az M44-es út 62 kilométeres szakaszának megépítése Tiszakürt és Kondoros között, ez Európai Uniós forrásból valósulna meg, és a 2014-es kezdést követően, 2017 márciusában fejeződnének be a munkálatok. Emellett a Békéscsaba és Orosháza között lévő 47-es sz. főút 11,5 tonnás megerősítését tervezik, Mezőberény és Békéscsaba között ugyanezek a munkálatok már befejeződtek.
Fentieket ki kell egészíteni azzal, hogy Békéscsaba és Gyomaendrőd között zajlanak a vasúti pályaépítések, valamint a békéscsabai vasútállomás is átépítése is hamarosan elkezdődik.  Határon átnyúló út projekteken is dolgoznak a szakemberek: Dombegyház és Kisvarjas, valamint Elek és Ottlaka között összekötő út épül, illetve épült.

Békés megye- A napokban új üzemcsarnokot avatott a Losonczi Kft. Milyen jelentősége van a beruházásnak?
- A Losonczi Kft. további termelés bővítését lehetővé tevő 1350 m2-es üzemcsarnok felavatásán köszöntőt mondottam, ahogy Vantara Gyula, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere és Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is.
Az 1995-ben tevékenységét megkezdett vállalkozás az évek során végrehajtott fejlesztésekkel mára jelentős vállalattá fejlődött. A kezdeti szerszámkereskedelem az autóipari beszállító cégek számára gyártott műszerekkel bővült, majd a cég termelési profilja megmunkáló szerszámok gyártásával egészült ki. A vállalkozás vezetői a kezdetektől nagy hangsúlyt helyeznek alkalmazottaik képzésére, továbbképzésére. Az elmúlt években elnyert Uniós pályázati támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy eszközbeszerzéseik révén üzletfeleik körét jelentősen bővíteni tudták. Ma már számos hazai és nemzetközi gépipari céggel állnak kapcsolatban.
A vállalkozás a közelmúltban költözött át egy 1350 m² alapterületű csarnokba. A beruházás eredményeképp a cég vezetői hat új munkahelyet létesítettek, így hozzájárulva a térség foglalkoztatási helyzetének javításához. Az Európai Unió támogatásával is megvalósult csarnok, iroda és szociális helységei rendkívül magas színvonalúak.
Az új üzemcsarnok avatóján kiemeltem, hogy a magyar kormány 2010-ben meghirdetett programjának következetes megvalósításával elkezdődött Magyarország emelkedő pályára állítása. Ma a szakemberek egyetértenek abban, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési problémái mögött meghatározó módon az Európában kirívóan alacsony magyarországi foglalkoztatási szint áll. A társadalom munkaközpontúvá tétele első lépése lehet annak, hogy a szegénység terjedésének és ezzel térségek végleges leszakadásának elejét vegyük. Mint Erdős Norbert hangsúlyozta, a magyar kormány által a foglalkoztatás terén megígért egy millió új munkahelyet a magyarországi kisvállalkozások teremtik meg, a kormánynak ehhez kiszámítható gazdasági és politikai környezetet kell biztosítania.
Utaltam arra is, hogy a Losonczi Kft. üzleti tevékenységében sorra megvalósította azokat a célokat, amelyeket a magyar kormány 2010-ben a zászlajára tűzött. A vállalkozás mára igazolta azt a nagy ívű gazdasági programot, amellyel hazánk sorsa jobbra fordítható. Erdős Norbert a vállalkozás által létrehozott 6 új munkahelyről is elismerően szólt. Ezek a munkahelyek reményt jelentenek az alkalmazott fiataloknak, üzleti hasznot hoznak a vállalkozásnak és segítik a közcélok megvalósítását is. Az átadási ünnepség az új üzemcsarnok bejárásával ért véget.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu