Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Dr. Kállai Mária kormánymegbízottal: 'Ablak a kormányhivatalra'

2013. April 30. 16:06
Interjú Dr. Kállai Mária kormánymegbízottal: 'Ablak a kormányhivatalra'

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal vezetőjét a legfontosabb áprilisi történésekről kérdeztük: a vállalkozói fórumon tartott előadásáról, jelentős beruházásokról, valamint egy Mintamenza kerekasztal-beszélgetésről.

- Az áprilisban megrendezett karcagi vállalkozói fórumon Dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszony „Ablak a kormányhivatalra”  címmel tartott előadást. Miről szólt az előadása és maga a fórum?
- A kormány azon dolgozik, hogy minél több forrást fordítson a gazdaság fejlesztésére. Az elmúlt három évben is igyekezett támogatni a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, évről évre több pénzt biztosít a kkv szektor számára. 2011-ben évben 5 milliárd, majd 2012-ben és ez évben is 10 milliárd forint fordítható munkahelyteremtésre. Emellett számos más lehetőség is segíti a vállalkozások fejlődését.

dr. Kállai Mária i


Egy ország gazdasága akkor erős és fejlődő képes, ha termel és értéket állít elő. A kis- és közepes vállalkozások nagyon fontos szegmensei az ország gazdaságának. Elsősorban azért, mert hazai munkavállalókat foglalkoztatnak, és ha megfelelőek, valamint kiszámíthatóak a gazdasági körülmények, akkor mindezt hosszú távon teszik.

Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági fejlettség tekintetében a megyék rangsorában sajnos az utolsó harmadban szerepel. Minden elérhető fillérre szüksége van a megyei vállalkozásoknak ahhoz, hogy talpon maradjanak, majd pedig fejlődjenek. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a járási székhelyeken előadássorozatot szervezünk az ott élő és dolgozó kis- és közepes vállalkozások számára. A program fő témája azoknak a pályázatoknak a megismertetése, amelyek segítik a munkahelyek számának a növelését és így a foglakoztatást.

A lehetőségekről a járási munkaügyi kirendeltségek munkatársai beszéltek. Annak érdekében, hogy szélesítsük a vállalkozásoknak nyújtandó információt, társszerveket is hívtunk. A megyei kereskedelmi és iparkamara munkatársa a gazdaságfejlesztésről beszélt, míg a NAV régiós igazgatóságának szakemberei pedig az adózás aktuális kérdéseiről tájékoztatták a megjelent cégek képviselőit. Amikor miniszterelnök úr megbízott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vezetésével célul tűztem ki, hogy járom a megyét és minél több lehetőséget megragadok az itt élők segítésére.


Egy ilyen lehetőség a vállalkozói fórum. Ezeken a találkozókon arról beszéltem, hogy hogyan tudja az átalakult területi közigazgatás hatékonyan, ügyfélbarát módon szolgálni a vállalkozókat. Szóltam pl. arról, hogy a saját járásukban milyen szakigazgatási szervek találhatók meg, amelyek már a járási székhelyeken is elérhetők és nem kell km-eket utazniuk ahhoz, hogy az őket érintő ügyeket elintézzék. Elmondhatom, hogy sikeresek voltak ezek a fórumok, sok hasznos információt adhattuk a megjelent vállalkozóknak. A karcagi fórum, amit említ már az utolsó előtti volt, mind a 9 járási székhelyen találkoztunk a helyi vállalkozókkal.

- A hónapban több beruházás is országos figyelmet kapott. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) műszaki igazgató helyettese és a kivitelező cégek képviseletében Kocsi Mihály, a KÖTIVIÉP’B Kft. ügyvezető igazgatója közösen helyezték el a Tisza-tó 35 éves fennállásának legnagyobb fejlesztése, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását élvező, 6,6 milliárd forintos Komplex Tisza-tó Projekt alapkövét Kiskörén. Valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport tulajdonos vezérigazgatója felavatta a Stadler szolnoki gyárának fejlesztése során elkészült új üzemrészeket. Mit jelentenek a megyének ezek a beruházások?
- A Komplex Tisza-tó projekt egy nagy jelentőségű fejlesztés, amelynek eredményeképpen  nagymértékben javulhat az Alföld vízellátása. A Tisza-tó és a főcsatornák gazdasági-társadalmi jelentősége többoldalú.  Egyrészt a Tisza-tó vízbázis teremtő alapfunkciójának, az öntözővíz igények mindenkori kielégítése a fő szempont, másrészt a hasznosítási módok között prioritást élvez a természetvédelem, az üdülés és az idegenforgalom. Az érintett települések és a hatásterület fejlődésének kulcsa a Tisza-tó és a hozzá kötődő vízgyűjtő csatornák fenntartása és fejlesztése, minden, a területet érintő gazdasági-társadalmi fejlődés ennek mentén valósulhat meg.

Orbán Viktor miniszterelnök


Az ország talán legértékesebb mezőgazdasági területei a Jászsági és Nagykunsági öntözőrendszer hatásterületén találhatóak. Az agrártermelés a térség jelene és jövője, melynek egyik nélkülözhetetlen feltétele a jó minőségű, megfelelő mennyiségű és elosztású víz biztosítása. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés kárérzékenysége a klímaváltozás miatt folyamatosan növekszik és ez az érzékenység egyaránt jellemző a víztöbblet és a vízhiány eseteire is. Ez a komplex fejlesztés nem utolsó sorban növeli majd a térség árvízi biztonságát is.

Szolnokon nagy hagyománya volt a vasútijármű gyártásnak.  Amikor a jelenlegi városvezetés 2007-ben Szolnokra hozta a Stadler vonatgyárát, még csak kevesen sejtették, hogy milyen pozitív folyamatok indulnak meg a vasúti gépgyártás területén. Ugyanis a svájci gyár megjelenését követően a MÁV is jelentősen megerősítette szolnoki javítóbázisát. Aztán két évvel ezelőtt a MÁV-Gépészet Zrt. a hazai vasútijármű gyártás újraindítása mellett tette le a voksát, s elsőként egy korszerű intercity-kocsi tervezésébe, illetve kivitelezésébe fogtak.

A napokban Szolnokon átadott újabb Stadler beruházással az alumínium kocsiszekrények gyártása mellett a gyár alkalmassá válik vasúti járművek komplett összeszerelésére is. A bővítés részeként a Stadler Szolnokon építette ki a cégcsoport új forgóvázas javító kompetencia központját. A svájci vasúti járműgyártó csoport jelenlegi beruházása 4 milliárd forintból valósult meg, amellyel a társaság már 13 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. A fejlesztés eredményeként a Stadler hazai cégeinek létszáma legálabb 200 fővel bővül. Szolnoknak nagy esélye van arra, hogy egy komoly, modern ipari várossá váljon, hiszen a Stadler jelenléte is azt jelzi: a világ egyik legjelentősebb vállalata perspektívát lát nemcsak az országban, hanem Szolnokban is.


- Kerekasztal-beszélgetést tartottak a Mintamenza csapattal Szolnokon. Mik a helyi tapasztalatai a közétkeztetés minőségi javítását célzó kezdeményezésnek?
- Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2009-ben országos felmérést végzett az óvodai közétkeztetésről. A lesújtó számadatok tükrében az akkori ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egy közétkeztetést megújító programot dolgozott ki. A Mintamenza program célja a korszerű menzai ellátás kialakítása egészséges ételekkel. 2010 óta egyre több megye kapcsolódott be a programba, így Jász- Nagykun –Szolnok megye is. A megyében különösen fontos, hogy megújítsuk a közétkeztetést, hiszen az egészségügyi adataink lesújtóak. Az egészségjavító értéke mellett számos más területen is fejlődést remélünk a program beindulásától. Jelentősen javulhat a helyi termékek piacra jutási lehetősége, amely a helyi gazdáknak jelent nagy segítséget, de a közfoglalkoztatás területén is növekedést várunk.

 Dr. Kállai Mária kormánymegbízott


A március 8-án az országos Mintamenza megyei programindító konferenciáját követően megkezdődött a munka, melynek része volt ez a kerekasztal-beszélgetés.  A résztvevőkkel a további feladatokról egyeztettünk. A találkozón részt vettek a csatlakozó és érdeklődő konyhák, beszállítók, a megyei kórház konyhája, az intézményfenntartó központ valamint a szolnoki önkormányzat illetékes munkatársai.

A megbeszélésen elhangzott, a mai fejlődő világban szívesebben választják azt a konyhát, ahol ugyanolyan áron egészségesebb és jó minőségű ételhez jutnak a menzán étkező gyerekek. A szolgáltatók között verseny van, aki többet nyújt, előnyt élvez és az iskola szívesebben választja azt a konyhát.  A helyi tapasztalatok alapján elmondható, hogy nagy az érdeklődés a közétkeztetés javítását célzó programra.  Bár még csak OTH ajánlás és jogszabály-tervezet van, januártól tervezik a közétkeztetésről szóló jogszabály bevezetését. A kerekasztal-beszélgetésen szerzett tapasztalatok alapján a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv megítélése és a szakmai elfogadottsága jó, ezért bizalommal fordulnak a szervezethez. A szolgáltatók elmondták, a programba való csatlakozással több idő van az átállásra és az egészséges menza étrend összeállítására és szakmai segítséget is kapnak a kialakításban

A megjelentek közül többen megfogalmaztak ötleteket, hogyan próbáltak átállni egészségesebb ételekre, amihez korábban nem volt megfelelő segítő hátterük. A Mintamenza program azonban lehetőséget ad a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársainak szakmai segítségnyújtásra, melyet a konyhák dolgozói szívesen fogadnak.MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu