Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Dr. Hargitai János Kormánymegbízottal a Baranya Megyei Kormányhivatal 2014-es terveiről

2014. March 01. 21:56
Interjú Dr. Hargitai János Kormánymegbízottal a Baranya Megyei Kormányhivatal 2014-es terveiről

Elindult a Baranya Megyei Kormányhivatal teljes körű akadálymentesítése, amelyre a hivatal 282,5 millió forint uniós támogatást nyert. Többek között erről kérdeztük Dr. Hargitai János Kormánymegbízottat.


- Nemrég adtak hírt róla, hogy Partnerközpontú Minőségdíjas lett két munkaügyi kirendeltségünk. Melyek ezek és mit jelent pontosan a kitüntetés? Partnerközpontú Minőségdíj, munkaügyi kirendeltség, Baranya megye
- A Nemzeti Munkaügyi Hivatal a közelmúltban országosan hat munkaügyi kirendeltség munkáját ismerte el, amelyből kettő Baranya megyébe került. Néhány nappal ezelőtt Budapesten vették át a Baranya Megyei Kormányhivatal komlói, valamint szigetvári munkaügyi kirendeltségeinek vezetői a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által adományozott Partnerközpontú Minőségdíjas Kirendeltség cím továbbviselésére jogosító oklevelet. A díjat már korábban elnyerték kirendeltségeink, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által néhány hete elsősorban a minőségirányítás területén elvégzett audit megerősítette, a kirendeltségek partnerközpontú munkára való folyamatos törekvéseit. 

Az elismerés bizonyítja, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi szervezeti jó úton járnak. A régi, merev hivatali szemléletet teljesen megváltoztatva, közvetlen, személyes kapcsolat kialakítására, gyors eredményes ügyintézésre törekszenek mindenkivel, aki segítségüket kéri. Mert aki nem rendelkezik munkahellyel és állást keres, nincs könnyű helyzetben. Segítséget vár, személyére, képzettségére, élethelyzetére szabott új munkahelyet, az átmeneti helyzetének megoldására pedig támogatást szeretne. Ezt pedig munkaügyi kirendeltségeink a munkaerőpiacra vonatkozó információk teljes ismeretében, az uniós és hazai támogatási rendszerek felhasználásával, nem utolsósorban a közvetlen kapcsolat kialakításával és jó csapatmunka tudják elérni. Az együttműködés pedig nagyon fontos a munkáltatókkal, vállalkozásokkal és a települési önkormányzatokkal.

Az elismerést alátámasztják a rendszeresen végzett elégedettségi vizsgálatok, amelyek kiterjedtek az álláskereső ügyfelekre, a munkáltatók képviselőire és a munkaügyi szervezetben dolgozókra is.  

- A napokban elindult a Baranya Megyei Kormányhivatal teljes körű akadálymentesítése. Mit lehet róla tudni?
- A Baranya Megyei Kormányhivatal 282,5 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházás során a közszolgáltatások komplex akadálymentesítése zajlik.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében támogatott projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal konzorciumi partnerségben valósítja meg.

A projekt során prioritást élvező akadálymentesítendő közszolgáltatások azok az ügyfélszolgálati pontok, ahol az ügyintézés koncentrált, nagy ügyfélforgalmat bonyolítanak, felkeresésük az ügyfél számára általában nem kikerülhető, illetve azok a területek, ahol a közszolgáltatás jellegéből adódóan az ügyfélkör jelentős részének az akadálymentes környezet alapvetően szükséges az igénybevétel lehetőségének biztosítására. A projekt keretében a kormányhivataloknak az ügyintézés a legáltalánosabb, az „egyablakos ügyintézés”-t megvalósító pontjainak akadálymentesítése történik meg, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulhasson.
Fő cél a fogyatékossággal élő személyek, az időskorú, továbbá kisgyermekkel érkezők, babakocsival közlekedő, illetve mozgásukban vagy kommunikációjukban egyéb okból akadályozott felnőttek és gyermekek életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítása útján. Célkitűzés a kormányhivatalok és az illetékességi területükhöz tartozó, közszolgáltatást nyújtó és ügyfélforgalmat bonyolító szervezetek ügyfelek fogadására szolgáló tereinek komplex hozzáférhetőségének megteremtése. A projekt során megvalósul a fizikai akadálymentesítés, például parkolók, rámpák, széles ajtónyílások, alacsony ügyintézői pultok, mosdók kialakításával. E mellett további cél a családbarát környezet (pelenkázó, játszósarok), valamint az infokommunikációs hozzáférés (indukciós hurok, vezetősáv, öninformációs terminál, hangostérkép, információs táblarendszer) biztosítása.

A Baranya Megyei Kormányhivatal által kezelt TIOP-3.3.1./A-12/2-2013-0011 „Kormányablakok akadálymentesítése” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Dr. Hargitai János Kormánymegbízott, Baranya Megyei Kormányhivatal

- Mik a legfontosabb tervek a Kormányhivatalt, Kormányablakokat illetően 2014-ben?
- A kormányablakok középpontjába új, ügyfélbarát szemlélettel az állampolgár került. Számukra az eddiginél magasabb szintű és jóval hatékonyabb ügyintézést biztosítunk. A kormányablakok az egyablakos ügyintézést valósítják meg, így a korábbi rendszerrel ellentétben, - ahol az ügyfeleknek kellett végig járniuk a hivatalokat, - most mindent egy helyen elintézhetnek. Ezáltal az ügy indítása, vagyis az ügyfél és az ügyintéző közötti első találkozás után, már csak az ügyiratok mozognak a hivatalok között.

A kormányablakok legfontosabb és alapvető jellemzője, hogy integrált ügyintézésre – azaz egy helyen többféle államigazgatási ügy intézésére – adnak lehetőséget. A kezdeti 29 ügytípus helyett ma már 265 féle ügy intézhető a kormányablakokban.  Legfontosabbá az ügyfelek, az ügyfelek igényeinek való megfelelés vált. Ezen újfajta szemlélet jegyében a kormányablakokban felkészült, képzett munkatársaink várják az ügyeiket intéző állampolgárokat. Tavaly év végéig országosan 6882 kormányablak-ügyintéző képzése fejeződött be, Baranya megyében 221 munkatársunk vette át erről szóló oklevelét.

A megyében folytatjuk a kormányablakok rendszerének kialakítását. Feladataikban megváltozott, megnövekedett számú ügytípusokkal dolgozó kormányablakok nyílnak, amelyek már a járási hivatalok szervezeti egységei lesznek. Ennek jegyében március 14-én Pécsett, a Szántó Kovács János utca 1. szám alatt, március 20-án Mohácson a járási hivatal épületében, március 26-án pedig Siklóson, a Kossuth tér 15. szám alatt nyílik kormányablak. Ezzel egyidejűleg megszűnik a Pécsett eddig működő megyei kormányablak.

Legfontosabb számunkra az, hogy a kormányablakokban segítséget kérő ügyfeleink elégedetten távozzanak tőlünk.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu