Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Demeter Ervin kormánymegbízottal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányablak népszerűségéről

2014. March 23. 21:57
Interjú Demeter Ervin kormánymegbízottal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányablak népszerűségéről

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kormánymegbízottja, Demeter Ervin interjújában kifejtette: szerint jó úton haladunk egy olyan közigazgatási rendszer kiépítésében, melyben felkészült, fiatal ügyintézők dolgoznak, akik elkötelezettek a munkájuk és a polgárok irányában.


- Az Állami Számvevőszék, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közreműködésével  „A belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál” címmel konferenciát tartott Borsod- Abaúj-Zemplén Megye vonatkozásában 2013. november 15-én, pénteken. Hogyan értékelné a  rendezvényt?
Demeter Ervin kormánymegbízott, Borsod- Abaúj-Zemplén Megye
- Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a helyi önkormányzatok részére, az egész országban megyei helyszíneken szervezett konferenciát, melyben  közreműködtek a Megyei Kormányhivatalok. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében Miskolcon, 2013.  november 15-én, a Kormányhivatal épületében került sor az eseményre.

A konferencia keretében előadást tartott: Dr. Benedek Mária, igazgatóhelyettes, ÁSZ; Dr. Virág Rudolf, miniszteri biztos,KIM; Dr. Szűcs Imre,főosztályvezető-helyettes, KIM Területi Közigazgatási és Irányítási Főosztály; Dr. Jerebák József, főosztályvezető, B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal;  Törvényességi Felügyeleti Főosztály; Baranyi Szabolcs,IBM Magyarország. A konferencián megjelentek Borsod-Abaúj-Zemplén Megye polgármesterei, jegyzői és az önkormányzatok pénzügyi.

A konferencia elsődleges tárgya a 2011. július 1-jén hatályba lépett, az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény ellenőrzésekre vonatkozó legfontosabb változásainak, alapelveinek, és konkrét rendelkezéseinek bemutatása volt.

E témához csatlakozóan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselői a járási hivatali rendszer kialakításáról, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2010. évi CLXXXIX. törvény törvényességi felügyeleti rendszeréről, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője az  önkormányzatok aktuális költségvetési kérdéseiről és hitelfelvételi szabályairól, az IMB képviselője  pedig a korrupció és csalás statisztikai és kapcsolati elemző eszközökkel való feltárásának lehetőségeiről tartott előadást.

A konferencia lehetőséget adott arra, hogy a fent említett törvényeket jobban megismerjék a  jelenlévők és sokkal hatékonyabban tudjanak a jövőben együtt működni a közigazgatás különböző területein dolgozók.

- 2013. november 28.-án került megrendezésre országosan a „Hivatalok Nyílt  Napja” elnevezésű rendezvénysorozat. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kormányhivatala mivel  várta az érdeklődőket?

- Országos szinten először, de nálunk már harmadik alkalommal tartott ú.n. nyílt napot a  Kormányhivatal az érdeklődők részére.

A rendezvény célja a kormányhivatalok szerteágazó területeinek bemutatása, a tevékenységek sokszínűségének és az emberközeli, ügyfélközpontú közigazgatás és szolgáltató állam, valamint az új közszolgálati életpályamodell megismertetése volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal  egy központi helyszínen, négy bázisközpontban, négy önálló helyszínen és külön, a 16 járási hivatalban rendezte meg a „Hivatalok Nyílt Napját”.

Központi helyszínekre standokkal települtek ki a szakigazgatási szervek. 9:30-tól rendkívüli osztályfőnöki órát tartottam az iskolásoknak, melynek témája, a kormányhivatal szervezetének és működésének bemutatása. 10 órától 17 óráig különböző szakmai előadásokat lehetett meghallgatni,  valamint a nap folyamán három alkalommal tombolahúzásra és kvíz-játékokra is sor került.
Kormányablak, Borsod- Abaúj-Zemplén Megye
A bázisközpontokon és az önálló helyszíneken, hasonlóan a központi helyszínhez, 9 órától a szakigazgatási szervek vezetői tartottak ünnepélyes megnyitót és rendkívüli osztályfőnöki órát, majd a szakigazgatási szervek bemutatták működésüket és profiljuknak megfelelő programokkal, továbbá  tanácsadással várták az érdeklődőket. A legnépszerűbb a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv  által megszervezett laborlátogatások voltak, ez a program vonzotta a legtöbb látogatót.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon magas színvonalú, jól összehangolt és tartalmas rendezvényt tudhatunk a hátunk mögött.

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma, népszerűsége?

- Az Ország 29 helyszínén 2011. január 1-től felállításra kerültek a Kormányablakok. A kezdeti ügykörök mennyisége az elmúlt, közel három évben többszörösére nőtt annak érdekében, hogy az állampolgárok számára a gyorsabb, „egyablakos” ügyintézés alapjait megvalósítsa.

A Miskolci Kormányablak 2013. évben 18510 ügyfelet fogadott és összesen 23359 ügyben nyújtott  segítséget az állampolgárok számára.

A Miskolci Kormányablak december elején, már ötvenezredik ügyfelét köszönthette. Az ügyfélszolgálat munkatársainak hozzáállása, segítőkészsége és a rugalmas nyitvatartási idő a garanciája az ügyfelek elégedettségének. A rövid várakozási idő, a gyors, egy helyen történő  többirányú ügyintézés célja, a lakosság minél teljesebb körű kiszolgálása.

A Kormányablak népszerűségét, ismertségét jelzi, hogy a megnyitás évéhez képest a 2013-as év végére már 74 %-os ügyfélforgalom-növekedés tapasztalható.

A kormányzati szándékoknak megfelelően az elmúlt fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb közigazgatást érintő reformja teljesedik ki a járási rendszer kialakításával, amelybe szervesen illeszkedik a járási Kormányablakok kialakítása.

A járási Kormányablakok az állampolgárok lakóhelyéhez közelebbi elhelyezkedéssel szolgálják majd a minőségi és teljes körű ügyfélkiszolgálás feltételeit.

A jelenlegi feladatok köre jelentősen bővülni fog, melyet a Kormányablak ügyintézői az átfogó képzésnek is köszönhetően, szakmailag felkészülten és elhivatott hozzáállással látnak el.
Kormányhivatal, Borsod- Abaúj-Zemplén Megye
- Mik a legfontosabb tervek 2014-ben?
- Már odáig fejlődtünk, hogy a Jó Állam szellemében egyre magasabb színvonalon és egyre egyszerűbb mechanizmusok szerint működünk. Ilyen nagy szervezetnél természetszerűleg csak lépésről lépésre lehet haladni. Az évre vonatkozó terveink között leginkább a megkezdett út  kiszélesítése és továbbgondolása szerepel.

Nagyon fontos feladatunk, a kormányhivatali integráció további elmélyítése, a Kormányablak-hálózat további fejlesztése, az e-ügyintézés minél szélesebb körű alkalmazása, valamint a gyors, hatékony, szakszerű és minőségi ügyintézés feltételeinek tervszerű fejlesztése. Mindehhez hozzátartozik a kormánytisztviselői képzések elősegítése, támogatása.

Meggyőződésem szerint jó úton haladunk egy olyan közigazgatási rendszer kiépítésében, melyben felkészült, fiatal ügyintézők dolgoznak, akik elkötelezettek a munkájuk és a polgárok irányában. 

 

MCOnet 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu