Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.11.25. - szerda, Katalin napja van.

Kormányhivatalok

Horváth László Heves megyei Kormánymegbízott : Minden egyes munkahely létrehozása, megtartása siker

2013. október 31. 20:06
Horváth László Heves megyei Kormánymegbízott :  Minden egyes munkahely létrehozása, megtartása siker

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Horváth Lászlót az ÁSZ és a KIM közös továbbképzési programjáról, valamint a helyi befektetések, fejlesztések támogatásáról kérdeztük.

- Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös továbbképzési programot indított. Az országos rendezvénysorozat első állomása Eger volt. Mi hangzott el a konferencián?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ)

- A továbbképzési program célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni. Az országos rendezvénysorozat első állomása Eger volt, ahol „Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál” címmel tartottunk konferenciát. Az azt megelőző sajtótájékoztatón arról beszéltem, hogy a latin eredetű integritás kifejezés többek között átláthatóságot, feddhetetlenséget, tisztességet, becsületességet jelent, és éppen azt szeretnénk elérni, hogy ilyen legyen a magyar közigazgatás. Dr. Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az integritás fogalma valójában a korrupció elleni küzdelmet takarja. A minden megyét érintő konferenciasorozaton túl a tervek között szerepel egy konzultatív testület létrehozása is, amelyben államtitkári szinten képviseltetné magát a helyi önkormányzatok működésével, annak ellenőrzésével, illetve felügyeletével kapcsolatos feladat- és hatáskörökkel rendelkező KIM mellett a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is. Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke kifejtette: közös cél, hogy rend legyen a közvagyonnal történő gazdálkodás, a közpénzek felhasználásának területén. A belső szabályzók, kontroll-rendszerek nélkülözhetetlenek az önkormányzatoknál, a jó működés alapja a rend, csak ekkor van esély a hibás folyamatok kijavítására.


-  Egy szeptemberi videókonferencián Ön a kormányhivatal tevékenységét illetően kiemelte a közfoglalkoztatás elősegítését, valamint szólt a szabad vállalkozási zónák kialakításáról és a befektetések, fejlesztések támogatásáról. Hogyan foglalná össze a 2013-as eredményeket ezeken a területeken?
- Sikerül tartalommal megtölteni a bélapátfalvai kistérség szabad vállalkozási zónáját, amely iránt egyre nő az érdeklődés: a budapesti Fuvar Logisztik Kft. 239 millió forint vissza nem térítendő, munkahelyteremtő támogatásból egy brikettáló üzemet épít a Bélapátfalvai Ipari Park legnagyobb csarnokának egy részén, 2000 négyzetméteres területen, ahol a jövőben 102 embert foglalkoztatnak majd.

Horváth László


A Nemzeti Foglalkoztatási Alap ez évi központi keretéből a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatot hirdetett a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására. Heves megye az idei pályázaton lényegesen jobban teljesített, mint tavaly. 2012-ben a minisztérium által kiírt munkahelyteremtő pályázati felhívásra szűkebb hazánkból 27 pályázat érkezett, ezek közül 24-et javasolt támogatásra a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Tavaly a nyertesek 98 új munkahely létrehozására vállaltak kötelezettséget, mindösszesen csaknem 180 millió forint támogatási összeg segítségével, s biztosították a meglévő 284 fős összlétszámuk megtartását. Ebben az esztendőben viszont már 74 pályázatot nyújtottak be, közülük a támogatásra javasoltak száma 62 volt. Az odaítélt támogatás több mint 775 millió forint, ami összesen 1022 munkahely megtartását, illetve megteremtését szolgálja. A megyei kormányhivatal munkaügyi központja igyekezett a motorja lenni a munkahelyteremtésnek, hiszen gyakorlatilag minden, a követelményeknek megfelelő pályázatot támogatásra javasolt.

A Fuvar Logisztik Kft. által megvalósítandó  beruházás nettó összköltsége 375,5 millió Ft, amelynek 63,7%-át jelenti az elnyert támogatás. A projekt várható befejezése 2013. november 30. A vállalkozás három termékkel kíván megjelenni a piacon, ipari minőségű fa brikettel, normál fa brikettel és normál agro brikettel. A cég vállalta, hogy összesen 102, a munkaügyi kirendeltség által kiközvetített álláskeresőt foglalkoztat teljes munkaidőben. Közöttük 50 roma származású ember lesz. Előreláthatólag 2014 februárjában már indul a termelés.

A munkahelyteremtésben komoly eredménynek könyvelhető el a Start Munkaprogram bevezetése és fenntartása. 2011-ben a pétervásárai kistérségben mintaprogram keretében, 238 fő alkalmazásával indult el a kezdeményezés, s ezzel letettük a voksot amellett, hogy különféle támogatások helyett az emberek tisztességes munkából éljenek meg. Mára megyei szinten több mint 2000 ember visz haza jövedelmet a Start kistérségi programnak köszönhetően. Az elképzelés helyességét a számok is igazolják, hiszen a Heves megyében idén nyárra csúcsot döntött a foglalkoztatottság: utoljára 2009 januárjában volt annyira kevés munkanélküli Heves megyében, mint ez év júniusában. Egy év alatt több mint ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

Személyesen jártam közben és dolgoztam olyan nagy, munkahelyteremtő beruházások megvalósulásáért, mint például a Procter & Gamble gyöngyösi pelenkagyára. A nemzetközileg is elismert P&G új beruházása túlmutat a város határán: nem csak Gyöngyös, hanem a környező települések, valamint az egész Észak-magyarországi régió jelene és jövője szempontjából is nagyon fontos. Meggyőződésem: minden egyes munkahely létrehozása, megtartása siker.MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu