Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.26. - vasárnap, Irén napja van.

Kormányhivatalok

Gajda Róbert is előadást tartott az Országházban tartott konferencián

2016. február 09. 13:15
Gajda Róbert is előadást tartott az Országházban tartott konferencián

Az Ipari kenderre épülő gazdaság létrehozásának lehetősége Magyarországon és a Kárpát-medencében címmel rendeztek konferenciát múlt pénteken az Országházban.

A programon olyan személyiségek köszöntöttek, vagy tartottak előadást, mint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, dr. Nagy István, az FM parlamenti államtitkára és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. A rendezvényen számos Békés megyei település polgármestere is jelen volt.

 

Gajra Róbert előadása az Ipari kenderre épülő gazdaság létrehozásának lehetősége Magyarországon és a Kárpát-medencében című konferencián

Gajda Róbert is előadást tartott az Országházban tartott konferencián

 

Az eseményen Gajda Róbert kormánymegbízott a mintegy 150 érdeklődő előtt beszámolt arról a tavaly elindult Békés megyei közfoglalkoztatási programról, amely a megyében egykor meghatározó gazdasági potenciállal bíró kendertermesztés - és feldolgozás újraélesztését tűzte ki célul. 2015-ben öt település mintegy 20 hektáron, idén már közel 30 település mintegy 100 hektáron termeszt majd ipari kender vetőmagot. Az ágazat számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen a növényt körülbelül 25000 féle módon lehet hasznosítani. A vetőmag- és alapanyag előállítás, a rostfeldolgozás, az energetikai hasznosítás, a gyógyszer- és kozmetikai feldolgozás, az építőipar, a képzés és kutatás területe egyaránt esélyt teremthetne Békés megyében munkahely-teremtő beruházások megvalósítására a kendertermesztésnek köszönhetően. A konferencia résztvevői egy zárónyilatkozatot is megfogalmaztak az ipari kenderfejlesztési program elindításával kapcsolatban. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu