Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.24. - Wednesday, Kinga, Kincső napja van.

Kormányhivatalok

Erdős Norbert kormánymegbízott a Békés megyei munkahelyek megtartásáról

2013. July 16. 16:36
Erdős Norbert kormánymegbízott a Békés megyei munkahelyek megtartásáról
A Békés Megyei Kormányhivatal veetőjét, Erdős Norbert országgyűlési képviselőt a megyei munkahelymegőrző támogatásokkal, az M44 gyorsforgalmi úttal, valamint a helyi Kormányablakkal kapcsolatban kérdeztük.

- Békés megyében hány vállalkozás nyert el munkahelymegőrző támogatást? Hány munkahelyet őriztek meg ezáltal?
- A Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprészének Békés megyére decentralizált keretből munkahelymegőrzés támogatására 330 millió Ft forrás áll rendelkezésre. 2013. június 18-ig 37 munkáltató részesült támogatásban. A megítélt támogatás segítségével 464 munkavállaló munkahelyének megőrzését segítettük elő.

Erdős Norbert

Erdős Norbert, Békés megye Kormánymegbízottja , a Békés Megyei  Kormányhivatal vezetője

- Az M44 gyorsforgalmi út engedélyével kapcsolatban is születtek döntések. Mesélne erről?
- Kétség nem fér hozzá, hogy az M44 gyorsforgalmi út megvalósítása Békés megye számára a közúti beruházások sorában a legfontosabb. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala 2015. május 31-éig meghosszabbította az M44-es Kondoros-Tiszakürt közötti, 61,4 kilométeres szakaszára 2008-ban kiadott építési engedélyt. Az M44-es Békés megyei szakaszához (40,9 kilométer) csatlakozó országos és önkormányzati közutak építési engedélyét a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége a főpálya engedélyéhez igazodva ugyancsak 2015. május 31-éig hosszabbította meg, így a hatóságokon már nem múlik az említett szakasz építése.

Az építési engedélyek érvényességének hosszabbításában 395 terület igénybevételével érintett lakos (a kisajátítások hatására), 18 szakhatóság – többségük a megyei kormányhivatalhoz tartozik –, 43 kezelő, üzemeltető és egyéb szervezet működött közre. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elrendelése alapján idén megkezdődik a feltételes közbeszerzési eljárás megindítása a gyorsforgalmi út kivitelezőjének kiválasztására a Tiszakürt-Kondoros szakaszra. Az építés jövő évi kezdésének reális az esélye, természetesen minden a szükséges források biztosításán múlik. A közbeszerzési eljárásnál is emiatt szerepel a feltételes szó. Belátható időn belül megépül a Kecskemét északi elkerülő, és ezzel 20 percet nyerhetnek az autósok az autópályáig. Az építési engedély alapján 2x2 sávon épül meg az autóút, szintbeli kereszteződések nem lesznek. A békésszentandrás-szentesi összekötő útnál felüljáró létesül. Az M44-re rácsatlakozó fel- és lehajtók, csomópontok épülnek a szarvas-szentesi, a szarvas-orosházi, a csabacsűd-nagyszénási, a gyomaendrőd-nagyszénás-szentesi, a kondoros-csorvási összekötő utaknál, valamint a 44-es főút és az M44-es csomópontjánál, Csabacsűd alatt.

Az M44 gyorsforgalmi út , Békés megye


Az építtető kérelmére többszöri hiánypótlási határidő-módosítást és eljárás felfüggesztést követően az örökségvédelmi szakhatóság új jogszabályi előírás szerint előzetes régészeti dokumentáció elkészítését és benyújtását írta elő, amely teljesítését követően idén április 29-éig megérkezett az összes szükséges nyilatkozat. A műtárgyak kiviteli tervének jóváhagyása során biztosítani kell három tervezett kerékpárút autót feletti átvezetését is.


- Nemrég a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos aktualitásokról tartottak tájékoztató napot a Békés Megyei Kormányhivatalban. Hogyan tudná összefoglalni a program lényegét?
- A Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve 2012. július 1-jei megalakulását követően 2013. június 6. napján szervezte meg első nyilvános rendezvényét. A közel egy éves működés során szerzett tapasztalatok alapján elérkezettnek láttuk az időt egy Munkáltatói Fórum megszervezésére. Ezzel a rendezvénnyel az volt a célunk, hogy a megye gazdasági életében, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában és a foglalkoztatáspolitika alakításában kiemelt szerepet játszó kormányzati szervek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői találkozhassanak egymással és a hivatalunkkal, tájékozódjanak a szakigazgatási szervünk feladatairól, információt kaphassanak a megváltozott munkaképességűeket érintő legfontosabb kérdésekről és lehetőségünk legyen egy tartalmas eszmecserére.

A rendezvényen - a hivatal feladatainak ismertetésén túl – bemutattuk azokat a támogatási lehetőségeket, amelyek a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci integrációját, illetve reintegrációját segíthetik elő. Tájékoztattuk a résztvevőket a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezményekről és kitértünk azokra a legfontosabb információkra is, amelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kapcsán elengedhetetlenek.

Ismertettük az ellátások megállapításával kapcsolatos tudnivalókat, az eljárásaink menetét, az ellátások melletti munkavégzés szabályait és segítséget nyújtottunk a jogszabályi előírások rendszerében történő eligazodásban.

kormányablak


A Fórum megrendezése, álláspontunk szerint, azért is elengedhetetlen volt, mert a tevékenységünk egyik legfőbb céljaként megvalósítandó rehabilitáció eredményessége szempontjából lényeges kérdés, hogy mennyire sikerül a foglalkozási rehabilitáció szükségességének társadalmi elfogadtatása, a szemléletformálás és a munkaerő-piac szereplőinek a közös cél mellé állítása.

Bízunk abban, hogy a rehabilitációs eljárás egységesítéséhez és a rehabilitációs tevékenység aktuális problémáinak megbeszéléséhez ez a Fórum is jelentős mértékben hozzájárult.

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a helyi Kormányablak forgalma, népszerűsége?
- A Kormányablak a megye lakossága körében egyre ismertebb. Az ügyfélforgalom kiegyensúlyozott, a kormányablak munkatársai a hozzájuk fordulóknak havonta több száz ügyben nyújtanak segítséget, adnak tájékoztatást. Egyre több a visszatérő ügyfelünk, akik korábbi jó tapasztalataikat követően ismét minket keresnek fel ügyintézés céljából. 

Továbbra is a legnépszerűbb ügytípusaink közé tartozik az ügyfélkapu létesítése, segítségnyújtás az ügyfélkapu aktiválásában és használatában, egyszerűsített honosítási kérelem benyújtása, és a családtámogatási ellátások igénylése.


MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu