Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.29. - szerda, Gedeon napja van.

Kormányhivatalok

Elkötelezettségem a megye fejlesztése iránt évek óta töretlen - interjú Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízottal

2014. július 31. 20:39
Elkötelezettségem a megye fejlesztése iránt évek óta töretlen  - interjú Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízottal

Céljaim eléréséhez nagyban támaszkodom a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánytisztviselőire - mondta interjújában az újonnan kinevezett Veszprém megyei kormánymegbízott, Takács Szabolcs.

Veszprém megyei kormánymegbízott, Takács Szabolcs
- Ezúton is szeretnénk gratulálni kinevezéséhez! Bemutatkozna olvasóinknak? Mivel foglalkozott kormánymegbízotti kinevezése előtt?
- Köszönöm szépen a gratulációt és a bemutatkozási lehetőséget !
A kormánymegbízotti tisztség, a kormányhivatal világa, a területi államigazgatás átalakítása nem ismeretlen számomra. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eddigi pályafutásom során a közigazgatás több szintjén is dolgozhattam, több részterület működését ismerhettem meg.
Elsőként a helyi közigazgatásba láttam bele, 2002. és 2010. között egy Veszprém megyei település, Bakonyjákó polgármestere voltam. Az ott gyűjtött tapasztalatokat mind hasznosítani tudom jelenlegi tisztségemben. Tudom azt, hogy az önkormányzatoknak milyen feladatai, kötelezettségei, esetlegesen nehézségei vannak, és azokat hogyan tudja támogatni, segíteni a kormányhivatal vagy a járási hivatal. Még polgármesterként lettem a Pápa Környéki Önkormányzatok Szövetsége elnöke, majd a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás elnökhelyettese. Ebben a pozíciómban tanultam meg, miként lehet több érdeket együttesen érvényesíteni, konszenzusos döntéseket hozni. Nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor a megyei közgyűlés tagjaként már nem csak szülőfalum, hanem Veszprém megye egész lakosságának érdekeit képviselhettem. Elkötelezettségem a megye fejlesztése iránt azóta is töretlen. 


A megyei önkormányzatnál rövid ideig elnöki kabinetvezetőként dolgoztam, onnan kerültem a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, ahol a kezdetektől a korábbi kormánymegbízott, Dr. Kovács Zoltán kabinetjét vezettem. Ebben a pozícióban feladatom volt a kormánymegbízott munkájának segítése, ilyenformán minden, az ő hatáskörébe tarozó üggyel találkoztam. Emiatt utaltam arra az interjú elején, hogy a közigazgatás átalakításának folyamata, eredményei és tapasztalatai nem ismeretlenek számomra. Ahogy a hivatal sem, melynek élére Miniszterelnök Úr kinevezett.


- Kormánymegbízottként milyen tervei vannak az elkövetkezendő négy évre? Melyeket látja a legsarkalatosabb kérdéseknek a megyében?
- Terveimet kormánymegbízottként, állami vezetőként természetesen a kormányzati szándéknak és céloknak rendelem alá. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal is megfogalmazta, hogy az általa meghatározott közigazgatási jövőkép elérése érdekében a kormányhivatalok megerősítését tervezi. Arra törekszem, hogy az ehhez kapcsolódó megyei feladatokat az általam irányított hivatal maradéktalanul ellássa.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A 2010-ben elindult reform során megfogalmazott irány, és az eddig megtett út, úgy gondolom megfelelő, de még szolgáltatóbbá, ügyfélbarátabbá kell tenni a közigazgatást, és ez további változtatásokat, finomhangolásokat igényel. Az ügyintézés területén további egyszerűsítésekre van szükség, így egyre nagyobb teret kell nyernie az e-közigazgatásnak. A kormányzat egyértelmű célja, hogy ebbe az irányba fejlődjünk. Nem csak az állampolgárok életét könnyítené ez meg, de a kis- és középvállalkozások munkáját is segítené, ha a kötelező adminisztratív tevékenységüket saját irodájukból oldhatnák meg. Mert – ahogy Miniszterelnök Úr, kinevezésünk alkalmával fogalmazott – „jól szervezett állam nélkül nem lehet versenyképes gazdaság”. Veszprém megye gazdasága is akkor tud megfelelően fejlődni, ha a hivatal nem akadályokat gördít a gazdasági szereplők elé, hanem támogatást nyújt számukra. Ezért a Kormányhivatal első számú vezetőjeként partneri hozzáállást tűztem ki. Partner kívánok lenni az állampolgárok ügyének elintézésében, az önkormányzatok törvényességi felügyeletében, a hatósági eljárások folyamatában. 


Fontos, hogy az állampolgárok számára a megye minden pontján ugyanolyan minőségben legyenek elérhetőek a szolgáltatások. Ezért a jövőben nagy hangsúlyt kívánok fektetni a járási hivatalok megerősítésére. Hiszen ők azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. Az ő szintjükön tartom legfontosabbnak a közigazgatási kultúra megváltoztatását, a barátságos állam megtestesülését.

A fenti célok eléréséhez nagyban támaszkodom a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánytisztviselőire. Bízom benne, hogy munkájuk révén meg tudunk majd szabadulni a régi bürokratikus beidegződésektől, és az állampolgárokat, vállalkozásokat segítő életszerűen működő közigazgatást teremtünk.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu