Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.21. - Wednesday, Eleonóra napja van.

Kormányhivatalok

Egyszerűsödik az élelmiszer-vállalkozások létrehozása

2021. July 16. 09:00
Egyszerűsödik az élelmiszer-vállalkozások létrehozása

Az élelmiszer-vállalkozások létrehozásához külön engedély kellett korábban, most viszont egyszerűsítették a rendszert, mivel az elektronikus ügyintézés választásával elég csak pár perces ügyintézés a FELIR-rendszerben.

Kiemelt figyelmet igényelnek az állati eredetű élelmiszerek, mivel előállításuk, forgalmazásuk, más termékekkel való érintkezésük, feldolgozásuk készételekké higiéniai és élelmiszerbiztonsági szempontból is fontosak. Ezen a területen fokozottan indokolt a hatóság jelenléte. A jegyzői nyilvántartásba vételhez korábban külön engedély, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény - ital kivételével.

 

Egyszerűbbé válik az élelmiszerboltok megnyitása

 

A hatóság korábban a FELIR rendszerbe (Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszer) vitte fel az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozást, majd adott számukra egy FELIR azonosítót, mellyel igazolhatták szabályos működésüket.

 

A kormány 2021. július 1-től megszüntette a vállalkozások számára, hogy kötelező jelleggel különengedélyt kérjenek. A FELIR azonosító kötelezettség, valamint a jegyzők felé való bejelentési kötelezettség nem változik.

 

A jövőben az alábbiak szerint alakul a bejelentési folyamat:

 

  • A vállalkozó bejelenti kereskedelmi tevékenységét a területileg illetékes jegyzőnek
  • Ezzel egyidőben elektronikus regisztálja a FELIR-ben tevékenységét, tevékenységének helyét. Ezáltal bekerül a közhiteles élelmiszerlánc-felgyeleti hatósági nyilvántartásába és a létrehozott FELIR azonosítóval elindíthatja vállalkozását.
  • Amennyiben személyesen szeretné a vállalkozó elkezdeni a tevékenységét, fel kell keresnie az illetékes járási hivatalt, ahol segítséget kaphat

 

Az élelmiszeripari vállalkozást indítónak nincs más dolga 2021. július 1-től, mint a NÉBIH elektronikus ügyintézési felületén a FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység azonosítóval bejelentést tenni az illetékes jegyzőnél és megkezdheti működését.

 

BG

Forrás: Nébih, MTI

A képek illusztrációk

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu