Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Kormányhivatalok

Egyszeri bértámogatást igényelhetnek az önfoglalkoztatók

2021. June 18. 11:22
Egyszeri bértámogatást igényelhetnek az önfoglalkoztatók

Nagyon sokan érdeklődnek az egyszer igényelhető 219 ezer forintos támogatás iránt. A program meghirdetése óta másfél milliárd forint értékben nyújtottak be kérelmeket. A támogatással azok a vállalkozók élhetnek, akik nem foglalkoztatnak alkalmazottat, így bértámogatásokra sem voltak jogosultak-jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az emberi élet védelmének érdekében a vészhelyzeti intézkedések következtében nagy teher hárult a működésük szüneteltetésére kényszerültek szektorokra. A bezárásra kényszerült vállalkozások nagy részének segítséget jelentett az ágazati bértámogatás. Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főleg azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban működő vállalkozások részesülhetnek, akik nem voltak jogosultak bértámogatásra.

 

Egyszeri bértámogatást kaphatnak az önfoglalkoztatók

 

A garantált bérminimummal megegyező, egyszeri alkalommal igényelhető 219 ezer forint támogatásban részesülhetnek a vészhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók. A kormány mintegy 100-120 ezer vállalkozásnak, köztük fodrászoknak, idegenvezetőknek, kozmetikusoknak, előadóművészeknek és autósiskolai oktatóknak segít a támogatási összeggel az újraindulásban.

 

A támogatás igénylése a jelenleg szüneteltetés alatt lévő vállalkozásoknak is lehetséges. Az egyszeri támogatás a másodállásban működtetett vállalkozásoknak is járhat, nem kötelező, hogy főállásban végezzék a tevékenységet.

 

Az egyoldalas kérelem letölthető a kormányzati honlapon, valamint a www.munka.hu oldalról. A program meghirdetése óta megtízszereződött a www.munka.hu portál elérése. Az igénylőlapokat a járási hivatalok foglalkoztatási osztályára kell benyújtani, a vészhelyzet megszűnéséig.

 

A magyar kormány elsősorban a május végén lezáródott bértámogatási programokkal óvta meg a munkahelyeket. Azok, akik kimaradtak ezekből a lehetőségekből, igénybe vehetik az egyszeri bértámogatást, melyet 1 hét alatt közel 7500-an nyújtottak be.

 

Bodó Sándor a közleményben kifejtette: "Június elejétől szélesebb kör számára érhető el a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelyben egy álláskereső foglalkoztatását fél éven át összesen akár 600 ezer forinttal ösztönözzük". Az államtitkár szerint a sikeres intézkedések miatt a foglalkoztatás negyedéves bővülésében hazánk a negatívba fordult uniós átlagot tekintve felülmúlta és 2021 elejére Európa legjobbja lett.

 

BG

Forrás MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu