Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kormányhivatalok

Egyre közelebb az emberekhez - interjú dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízottal

2013. February 14. 15:36
Egyre közelebb az emberekhez - interjú dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízottal
Jelentős változások történtek a közigazgatásban 2012-ben, és a 2013-as év is fontos eseménnyel kezdődött. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízottat a Fejér megyei járási hivatalokról és a kormányablakokról kérdezte portálunk.

- Milyen célokkal, hogyan jöttek létre, hogyan kezdték meg működésüket Fejérben a járási hivatalok?
- Amikor két évvel ezelőtt a megyei kormányhivatalok létrejöttek, már akkor tudtuk, hogy a közigazgatási reform lényegi vonásai közé tartozik: minél közelebb legyünk az emberekhez. Egy nagy út fontos állomásához érkeztünk a közigazgatás átalakításakor, mert a járások létrehozásával minden eddiginél közelebb viszik a polgárokhoz az államigazgatási ügyintézést. Három évtizeddel 1983 után, idén januárban ismét létrejöttek a járási központok Fejér megyében, de az akkori öt helyett kilenc településen. A célunk az volt, hogy kilométerben és utazási időben is minél könnyebben legyenek elérhetőek az ügyintézőink. Kiválasztásra kerültek a járási hivatalok vezetői, kinevezte őket dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Mindegyik hivatalvezetőnk kiváló, sokéves közigazgatási gyakorlattal bíró szakember. Így minden tekintetben készen álltunk a munkára, az új feladatokra.

Dr. Szabó Erika államtitkár, dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott és dr. Tanárki Gábor, a Móri Járási Hivatal vezetője a január 2-ai, móri – Fejér megyei, közigazgatási évindító - eseményen

Dr. Szabó Erika államtitkár, dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott és dr. Tanárki Gábor, a Móri Járási Hivatal vezetője a január 2-ai, móri – Fejér megyei, közigazgatási évindító - eseményen


Január 1-jétől a bicskei járási hivatalt dr. Petrin László, a dunaújvárosit dr. Kovács Péter, az enyingit Zámbó Tiborné vezeti, a gárdonyit Sági Tibor László, a mórit dr. Tanárki Gábor, a polgárdit Csiák Henriett, a martonvásárit dr. Koltai Gábor, a sárbogárdit Simon János, míg a székesfehérvárit Dancs Norbert vezeti. Zökkenőmentesen kezdték meg tevékenységüket a járási hivatalok.

- Melyek a legfontosabb feladataik?

Dr. Dorkota Lajos

- A járási hivatalhoz kerültek  az okmányirodai feladatok, az egyes gyám  és gyermekvédelmi ügyek, az egyes szociális igazgatási ügyek, a családtámogatási ügyek, a köznevelési feladatok, a menedékjogi ügyek, az építésfelügyelet, építéshatósági feladatok, az egyéni vállalkozói igazolvány engedélyezése, az egyes kommunális, állategészségügyi hatáskörök, a helyi védelmi bizottságok vezetése, a szabálysértési feladatok. A járási hivatalban a következő szakigazgatási szervek működnek:  járási gyámhivatal, járási földhivatal, járási építésügyi hivatal, járási főállatorvosi hivatal, járási munkaügyi kirendeltség, járási népegészségügyi szakigazgatási szerv.


- Két teljes esztendő után hogyan értékeli a Fejér megyei kormányablakok tevékenységét?
- Fejér megyében egyelőre két kormányablak működik. A legnagyobb elismeréssel szólhatok a dunaújvárosi és a székesfehérvári szakembereink igényes, rugalmas, ügyfélbarát szakmai munkájáról. A 2011. és a 2012. évben Székesfehérváron 14.774, Dunaújvárosban pedig 18.540 ügyfél jelent meg személyesen a kormányablakban, vagyis összesen 33.314 ügyfélnek segítettek ügye elintézésében Fejér megyében. Mivel gyakran előfordul, hogy egy ügyfél több ügyben kér segítséget a kormányablak munkatársaitól, ezért az ügyek száma meghaladja a megjelent állampolgárok számát. A 2011. és a 2012. évben összesen 41.833 ügyben jártak el az integrált ügyfélszolgálat munkatársai.

- Ezek a számok önmagukért beszélnek. De természetesen nagyon fontosak számunkra az ügyfeleink visszajelzései is, amelyeket nagy figyelemmel követünk. Székesfehérváron az ügyfelek hiánypótló intézkedésnek tartják, hogy az integrált ügyfélszolgálaton közigazgatási ügyekben általános tájékoztatást kaphatnak a hatáskörrel rendelkező szervek nevéről, elérhetőségéről, valamint az eljárás menetéről.

A megyeszékhelyen az ügyfélkapu létesítése, az egyéni vállalkozókkal kapcsolatos ügyintézés, a családtámogatási ellátások folyósítása iránti eljárás megindítása, valamint az egészségbiztosítási ellátásokkal és egyéb támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatás a leggyakoribb ügyfajták. A kormányablak elhelyezkedése miatt a munkaügyi kirendeltség ügyfélfogadási idejét követően számos ügyfél érdeklődik a kormányablakban munkaügyi kérdésekkel kapcsolatban.

- Dunaújvárosban nagy várakozással és örömmel fogadták az állampolgárok a kormányablak létrejöttét, mivel itt a Magyar Államkincstár, és a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság nem rendelkezik kirendeltséggel, valamint az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv helyi irodája is csak heti egy nap tart ügyfélfogadást. A megyei jogú városban a leggyakoribb ügyfajták az ügyfélkapu létesítése, a családtámogatási ellátások igénylése, áldozatsegítés iránti kérelmek előterjesztése, valamint a nyugdíjbiztosítási, rehabilitációs és egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatos tájékoztatás, ügyindítás. A földhivatal közelsége miatt a dunaújvárosi kormányablakban az állampolgárok gyakran igényelnek segítséget elektronikus nem hiteles tulajdoni lap letöltésével kapcsolatban.

dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott köszöntötte

A harmincezredik Fejér megyei Kormányablak-ügyfelet október 26-án Fehérváron regisztrálták. Szalai-Horgos Boglárka kislányával, Lillával november 6-án újra ellátogatott az irodába, ahol dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott köszöntötte


Dr. Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott arról is tájékoztatta portálunkat: szeretné, ha az eredeti terveknél korábban, 2013. október 1-jétől létrejönnének a kormányablakok a járási központokban, illetve azokon a helyeken, ahol működik okmányiroda, összesen tehát 13 helyen Fejér megyében. Ezzel egy időben Székesfehérváron, a vasútállomáson még egy kormányablak létesülhet, amelyet pályázati forrásból kiemelt programként szeretnének megvalósítani.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu