Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.20. - Saturday, Illés napja van.

Kormányhivatalok

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott: A Jó Állam megvalósítása nem csak intézményi átalakítást jelent

2013. September 18. 20:00
Dr. Kállai Mária kormánymegbízott: A Jó Állam megvalósítása nem csak intézményi átalakítást jelent

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal vezetőjét, Dr. Kállai Mária kormánymegbízottat a nyáron  történtekről kérdeztük, hiszen a hivatalban és a Kormányablakokban ekkor sem állt meg a munka.


- Nyáron átvették bizonyítványukat a kormányablak ügyintézői képzést elvégzők. Az ünnepélyes átadón Ön is beszédet mondott. Mit emelne ki?
- A Jó Állam megvalósítása, amelyet a kormány célul tűzött ki, nemcsak intézményi átalakítást jelent. Ugyanilyen fontos a személyzeti politika korszerűsítése, a XXI. század elvárásaihoz való igazítása. Elérkezett tehát az ideje a kultúraváltásnak a közigazgatásban is. Az állam és az ügyfél találkozási pontjain, a kormányablakokban a polgárok lemérik, hogy az ügyeikhez, személyes dolgaikhoz hogyan viszonyul az állam.

kormányablak


Ezért is fontos, hogy minden esetben az udvariasság, az ügyfélbarát hozzáállás, a precizitás és hatékonyság kell, hogy jellemezze ezeket a találkozásokat. Ehhez nyújtott segítséget az a képzés, melyet a Közszolgálati Egyetem biztosított a jelentkezők számára. A képzés egyik legfontosabb része az ügyfélszolgálati készségfejlesztés volt. Ennek során szimulációs gyakorlatok segítségével a résztvevők olyan kompetencia-fejlesztésben vettek részt, amelynek eredményeképpen a konkrét ügyek ismeretén túl magas szintű probléma-megoldási és stressz kezelési technikákat is elsajátítottak.

Úgy gondolom, hogy a magyar államigazgatás jó  úton lépdel a tanulószervezetté váláshoz. Ennek egyik mutatója, ahogyan bevonja a gyakorlatban dolgozó munkatársakat a képzésbe. A szolgáltatás minőségének fontos mutatója a vele való elégedettség. Folyamatos fejlesztésre ad lehetőséget az elégedettségmérés eredményeinek elemzése, és a fejlesztésnél való felhasználása.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 86-an vehették  át a középfokú képesítést igazoló dokumentumot, ők azok, akik elsőként kezdhették meg munkájukat a megújúlt magyar közigazgatásban.


dr. Kállai Mária i- Augusztusban a negyvenötezredik ügyfélnek nyújthatta át a kormányhivatal ajándékát. Hogyan vélekednek a helyiek a Kormányablakokról?
- Ez az ügyfélforgalom is jól mutatja, hogy a megye lakossága egyre jobban megismeri és felfedezik a Kormányablak szolgáltatásait. Az elmúlt két és fél évben nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy az így legyen.  Hiszen a régi, beidegződött ügyintézési szokásokat nehéz megváltoztatni. Ennek a következetes kommunikációs munkának is az eredménye, hogy a 8 megyét érintő felmérésben igen előkelő helyen végzett a megyei Kormányablak.  A megye népességét és a Kormányablakban megjelent ügyfelek számát összevetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében magas a látogatottság aránya. Persze vannak olyan ügytípusok, amelyek elintézése érdekében sokan keresik fel a Kormányablakot, és persze vannak olyanok is, amelyekben  kevesebben.

Az elérhető és intézhető ügyek száma július elsejétől bővült, így már 150 ügy - többek között otthonteremtési, gyermektartásdíj  állami megelőlegezésével, lakásfenntartási kérelemmel vagy haláleset bejelentése - intézhető a kormányablakokban, így a megyei Kormányablakban is. Az augusztus végén köszöntött ügyfelünk is egy olyan ügyben kért információt, amelyben már július 1-je óta járhatnak el az integrált ügyfélszolgálatok

Május 16-án köszöntöttük az integrált ügyfélszolgálatunk negyvenezredik ügyfelét, augusztus 22-én pedig már a negyvenötezrediket. Nagy örömmel tölt el minket, hogy  az utóbbi időszakban három havonta ötezerrel nő a Kormányablak ügyfélforgalma Ez a növekedés azt mutatja, hogy az állampolgárok egyre inkább élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a Kormányablakok nyújtanak.

Dr. Navracics Tibor- Az államalapítás ünnepe alkalmából Dr. Navracics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter miniszteri kitüntetéséket adott át. A Magyarság Házában rendezett  ünnepségen Dr. Szakali Erzsébet a megyei kormányhivatal főigazgatója is Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült. Hogyan vélekedik a főigazgató munkájáról?

- Főigazgató asszony 40 éve dolgozik a közigazgatásban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgató  teendőit 2011. januárjától nagy szakmai hozzáértéssel végzi. A területi közigazgatás kialakításának megyei folyamatában szakmai tudása, precizitása, alapossága nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a kitűzött célokat sikerült elérnünk. Dr. Szakali Erzsébet elkötelezett híve a közigazgatás fejlesztésének, munkatársainkkal hatalmas munkát végeznek a szervezeti szintű feladatok megoldásában. Szakmai elvárásai magas szintűek mind magával, mind munkatársaival szemben. Munkafegyelme, az évtizedek alatt felhalmozódott szakmai tudása jó alapot ad a még ránk váró feladatok magas színvonalú megvalósításához.

Úgy gondolom, az állami ünnep alkalmából kapott Miniszteri Elismerő Oklevél méltó helyre került Dr. Szakali Erzsébethez.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu