Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kormányhivatalok

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott a Komárom-Esztergom megyei járásokról

2013. March 28. 11:24
Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott a Komárom-Esztergom megyei járásokról
Czunyiné dr. Bertalan Juditot,  Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottját a járások kialakításával kapcsoaltban kérdeztük, de kitértünk a helyi Kormányablakok tapasztalataira is.
- Hogyan alakult 2013-tól a járási rendszer az Ön megyéjében?
- A Kormány először a járások kialakításáról szóló 1299/2011. (IX. 1.) Korm. határozatban nyilvánította ki, hogy „szükségesnek tartja a járás, mint az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egysége kialakítását a hatékonyabb, költségtakarékosabb és ügyfélközpontú területi közigazgatás megteremtése érdekében”.

A járási hivatalok kialakításával kapcsolatban a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetői Komárom-Esztergom megyében mind a 76 településen tartottak tájékoztatót, lakossági fórumot vagy közmeghallgatást. A megjelenteknek lehetőségük nyílt kérdéseik, észrevételeik megtételére is. Tatabánya Megyei Jogú Város esetében a képviselő-testület ülésén tájékoztattuk az állampolgárokat a járási hivatalok 2013. január 1-jei indulásáról.

Czunyiné dr. Bertalan Judit


Komárom- Esztergom megyében 6 járás került kialakításra, Tata, Tatabánya, Esztergom, Kisbér, Oroszlány, Komárom központtal, 3 város járási kirendeltséget működtet (Bábolna, Nyergesújfalu, Dorog). 2012. október 31-ig a megye minden érintett településével megkötöttük a járási hivatalok felállításával kapcsolatos megállapodásokat, ennek eredményeként összesen 59 települési megállapodást készítettünk elő. Dömösön a képviselő-testület megtárgyalta a megállapodást, annak tartalmával egyetértett, azonban a testület a polgármester jogviszonyát felfüggesztette, alpolgármestert korábban nem választottak, így a polgármester törvény szerinti helyettesítésére senki nem jogosult. A képviselő-testület által megtárgyalt, de alá nem írt megállapodást így jogszabály alapján a kormányhivatal határozattal fogadta el.

A járási hivatalok és kirendeltségeik jelenleg az okmányirodák helyén működnek, összesen 288, a polgármesteri hivataloktól átvett státusszal indultak el. 


A járási hivatal szervezete magában foglalja:-   A megyei kormányhivatal jelenlegi szakigazgatási szerveinek kirendeltségeit:

·        járási gyámhivatal

·        járási építésügyi hivatal

·        járási hivatal állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szakigazgatási szerve

·        járási földhivatal

·        járási hivatal munkaügyi kirendeltsége

·        járási népegészségügyi intézet

-      A járásszékhely polgármesteri hivatalának államigazgatási feladatokat ellátó részét

-      A nem járásszékhelyen működő okmányirodát

-    A nem járásszékhelyen működő polgármesteri hivatalokban a járási hivatalhoz kerülő államigazgatási feladatokat ellátó ügyintézőket

-      Az okmányirodákat

-     A jegyzői feladatok egy részét:·        okmányirodai feladatok

·        útlevél-igazgatás, gépjármű- nyilvántartás

·        egyes gyám- és gyermekvédelmi ügyek

·        egyes szociális igazgatási ügyek

·        családtámogatási ügyek

·        köznevelési feladatok

·        egyes kommunális típusú ügyek (pl. temetőengedélyezés)

·        menedékjogi ügyek

·        egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése

·        állategészségügyi feladatok

·        szabálysértési feladatok

·        helyi védelmi bizottságok vezetése

Fontos hangsúlyozni, hogy a járásszékhelyek mellett 2013 végére kialakításra kerülnek a járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatai, a járási kormányablakok is, melyek elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb államigazgatási ügy elintézhető legyen egy helyen, a kormányablakon keresztül. Komárom- Esztergom megyében 9 településen kerül kormányablak kialakításra.


- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma, népszerűsége? Hogyan fognak bővülni a megyében az ügyintézési lehetőségek?
- A járások kialakítása nagy lépést jelent a Jó Állam megvalósulásához vezető úton, kézzelfogható valósággá válik az ügyfélorientált, barátságos, rugalmas és megbízható szolgáltató jellegű, mindenki számára könnyen elérhető állam- és közigazgatás.

kormányablak


Ennek előkészületeit 2013 februárjában már meg is kezdtük, két járási hivatalban Oroszlányban és Tatán az okmányirodák már hosszított nyitvatartással - pénteki nap kivételével 8-20 óráig állnak az állampolgárok rendelkezésére. Ennek a kezdeményezésünknek a legfőbb célja az, hogy az állampolgárok körében folyamatosan a Kormányablakoknak, mint új ügyintézési pontoknak a köztudatba való bevezetése megvalósulhasson, és az ügyek munkaidő utáni intézésének a lehetősége mihamarabb szokássá válhasson.

Az elmúlt másfél hónap adatainak a tükrében elmondható, hogy egyre több ügyfél már 16 óra után is felkeresi Tata és Oroszlány településeken működő okmányirodákat, azonban 18 óra után ritka az állampolgárok ügyintézés céljából való megjelenése. Az itt intézhető ügyek körének bővülésével azonban úgy gondoljuk, hogy az állampolgárok szokásai folyamatosan változni fog, egyre többen fogják igénybe venni szolgáltatásainkat.

Az okmányirodai ügykörök bővülésének tudatosítása céljából a szakigazgatási szerveink munkatársai 2013. január közepétől hetente (egészbiztosítási pénztár, földhivatal, földművelésügyi igazgatóság), kéthetente (nyugdíjbiztosítási igazgatóság, növény- és talajvédelmi igazgatóság) illetve havonta egy alkalommal (rehabilitációs szakigazgatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerv, igazságügyi szolgálat, fogyasztóvédelmi felügyelőség) azokon a járási székhelyeken, ahol egyébként a szerv nem rendelkezik kirendeltséggel kihelyezett ügyfélfogadást tartanak. Ennek a célja, hogy az állampolgárok számára a korábban csak a megyeszékhelyen, vagy a megyében csak pár helyen intézhető ügyeiket a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb legyen módjuk intézni. A járási Kormányablakok felállításával ugyanis a kormányhivatal szakigazgatási szervei által intézhető ügyek esetében, az eljárás indítása illetve az ahhoz szükséges tájékoztató információk beszerzése a megyében a korábbi 1-2 településhez képest 9 településen lesz lehetséges. A szakigazgatási szervek eddigi adatainak a tükrében elmondható, hogy szinte valamennyi szerv esetében igény merült fel az állampolgárok részéről az általunk intézhető ügyek vonatkozásában. Kiemelkedő érdeklődés az ügyfelek részéről Kisbéren és Oroszlányban a földhivatali és az egészségbiztosítási ügyek intézése, továbbá Komárom, Tata és Oroszlány járási hivatalaiban a nyugdíj ügyek kapcsán jelentkezett.

A fentiekből egyértelműen kiderülhet, hogy legfőbb célunk az, hogy az ügyek intézéséhez szükséges feltételek biztosításával az állampolgárok részére minél teljesebb körű kiszolgálását biztosítsunk az államigazgatási ügyek intézése vonatkozásában.


MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu