Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Kormányhivatalok

Az emberek egyre inkább megismerik a kormányablakok nyújtotta szolgáltatásokat - - Interjú Széles Sándor kormánymegbízottal

2015. February 09. 17:19
Az emberek egyre inkább megismerik a kormányablakok nyújtotta szolgáltatásokat - - Interjú Széles Sándor kormánymegbízottal

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Széles Sándor kormánymegbízottat kérdeztük a kormányablakokat érintő 2015-ös változásokról.

-  A napokban átadták az új Soproni kormányablakot. Milyen jelentőséggel bír ez a megyében, a városban?
- A magyar államigazgatás átfogó korszerűsítésekor a legfőbb célkitűzés a „Jó állam” kialakítása, és ennek keretében az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése, az állampolgárok mindennapjainak megkönnyítése.

Ma is nagy élmény bejárni Sopron ódon hangulatú történelmi belvárosát - kicsit visszatérve a XVIII. századba, de aki itt él, annak bizony hivatalos ügyeket is kell intézni, s azt már kényelmesen, XXI. századi körülmények között szeretné megtenni. Bármilyen szép helyen is található Sopronban a belvárosi okmányiroda, már nem felel meg a mai elvárásoknak.

Ha azonban ellátogatunk a most kialakított új soproni kormányablakba, már korszerű, modern, egységes arculatú ügyféltér, ügyfélhívó, korszerű számítógépekkel felszerelt munkaállomások várják az állampolgárokat – természetesen teljesen akadálymentesített környezetben.
Kormányablak, Sopron, Győr-Moson-Sopron megye
A kormányablakok bevezetésével az embereknek már nem kell utazgatniuk a különféle hivatalokhoz, hatóságokhoz, igazodniuk az eltérő ügyfélfogadási időkhöz, és újra meg újra sorban állniuk a hiánypótlásként hozott okiratokkal. Mindezt elintézik helyettük a kormányablakokban egy helyen, segítőkészen. A soproni új kormányablak ráadásul a vasútállomás egykori nemzetközi várótermében kapott helyet, melynek közvetlen környezetében található a buszpályaudvar is, tehát a soproni járásból vonattal vagy busszal érkező ügyfeleknek már szinte egy lépést se kell tenni, karnyújtásnyira találják a kormányablakot.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a kormányablakok országos illetékességgel is bírnak, ami azt jelenti, hogy bármely állampolgár, bárhol az országban igénybe veheti a kormányablak-szolgáltatásokat hivatalos ügyei intézéséhez, tehát aki épp Sopronban jár mondjuk Nyíregyházáról, az is elintézheti ügyeit a soproni kormányablakban.

A kormányablakos ügyintézés keretében kiemelt hangsúlyt kap az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentése is. Az egyablakos ügyintézés anyagi megtakarítást eredményez az ügyfelek oldalán, hiszen az egyes ügykörök esetén az ügyfélnek nem szükséges a kérelmét, nyilatkozatát postán egy másik hatósághoz benyújtania, illetve személyes megjelenés esetén sem kell más településen található hatósághoz utaznia, hanem azt megteheti a kormányablaknál; annak továbbítása már a kormányablakok feladata lesz, ezzel jelentősen egyszerűsítve az ügyfél ügyintézéssel kapcsolatos teendőit.

Emellett elektronikusan új ügyfélkaput is lehet nyitni, amely személyes megjelenés nélkül  is  bármikor ügyintézésre alkalmas lehetőséget biztosít.

Mindez jelentős mértékben növeli az ügyfelek közigazgatásba – végső soron az államba vetett bizalmát, és így elősegíti az ügyfélbarát közigazgatás alapelvének széleskörű, élethelyzetekhez igazított alkalmazását.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője, Széles Sándor kormánymegbízott
- Mennyire kihasználtak a Győr-Moson-Sopron megyében található Kormányablakok? Az ügyfelek elégedettek? Melyek a legnépszerűbb ügykörök? Terveznek bármilyen módosítást, fejlesztést e téren 2015-ben?

- Országosan 2014. végéig 71 kormányablak működött.  2015. február közepéig újabb 26 kormányablak került átadásra, s év végére mintegy 280 kormányablak várja majd az ügyfeleket.

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg három új kialakítású kormányablak működik: Győrött, Pannonhalmán és Sopronban. Elmondhatjuk, hogy mindegyik helyen maximális kihasználtsággal működnek, kiemelném a győri ETO-Parkban található kormányablakot, melynek ügyfélforgalma nyáron nagyon megugrik, tavaly meg is kellett hosszabbítani a nyári nyitva tartást.

A kormányablakokban jelenleg 265 féle ügytípus intézhető. A kormányzat arra törekszik, hogy a kormányablakokban intézhető ügyek száma a sokszorosára növekedjék.

A második generációs kormányablakok teljes körűen ellátják az okmányirodák feladatait, s a megnyitásuk óta az okmányügyintézői feladatkörök lettek a leggyakrabban intézett feladatkörök, de jelentős az érdeklődés a kormányablak hatáskörébe tartozó ügyekben történő tájékoztatás, valamint a kormányablak hatáskörébe nem tartozó ügyek vonatkozásában is. A legjellemzőbb feladatkörök – amelyekben az ügyforgalom száma a legmagasabb – a járműnyilvántartással kapcsolatos feladatok, a személyi igazolvánnyal és a vezetői engedéllyel kapcsolatos feladatok, a lakcímigazolvánnyal kapcsolatos feladatok, továbbá a családtámogatással, és egészségbiztosítással kapcsolatos feladatok, illetve a nem a kormányablak hatáskörébe tartozó ügyekben történő tájékoztatás.

A kormányablakokban azonban nem csak okmányirodai, hanem más szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, mint például államkötvény értékesítés.

Az országos statisztikát nézve 2011. január 1-től 2014. év végéig több mint 2,5 millió ügyfél fordult a kormányablakokhoz, amelynek során több mint 3 millió ügyet intéztek.

A számok jelentős nagyságrendű növekedést mutatnak, hiszen tavaly több mint 1, 8 millió állampolgár kereste fel a kormányablakokat, és megközelítőleg 2 millió ügyet intéztek. Az ügyfél elégedettség –mérés folyamatosan történik. A jellemző várakozási idő a válaszadó állampolgárok szerint 5-15 perc, az ügyeiket negyed órán belül el tudják intézni. Az ügyfelek túlnyomó része megkapta ügyintézéséhez szükséges információkat, és a válaszadók többsége távozott elégedetten a Kormányablakból.Az emberek egyre inkább megismerik a kormányablakok nyújtotta szolgáltatásokat.  
 
Kormányablak, Sopron, Győr-Moson-Sopron megye
- A kormány tervei szerint az év végére  280-ra emelnék az országban a Kormányablakok számát. A bővítés mennyiben érinti a továbbiakban az Önök megyéjét?

- Folytatjuk a kormányablakok hálózatának bővítését.  A Kormányablak Program keretében várhatóan minden járási székhelyen nyílik majd kormányablak, ez megyénkre vetítve konkrétan azt jelenti, hogy a meglévő hámon kívül még Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron is tervezünk kialakítani, illetve Győrben és Sopronban újabb kormányablakok megnyitására kerülhet sor.

 

MCOnet-KT

Fotó: GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu