Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Kormányhivatalok

A közjegyzők most is fogadnak minden fontos ügyben, de új rend szerint

2020. May 06. 14:18
A közjegyzők most is fogadnak minden fontos ügyben, de új rend szerint

A járvány miatt kihirdetett különleges jogrendben is fogadják az ügyfeleket a közjegyzők minden fontos és halaszthatatlan ügyben, de a veszélyhelyzet idejére új rendet alakítottak ki - tájékoztatta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

A közleményben azt írták, több ügytípusnál elektronikus ügyintézésre tértek át, ha azonban mégis személyesen kell felkeresni a közjegyzőt, azt tanácsolják, hogy az ügyfelek a torlódás elkerülése érdekében telefonon vagy e-mailben előzetesen egyeztessenek az irodával. Bizonyos eljárásokban - például fizetési meghagyásoknál, hagyatéki eljárásokban, hitelbiztosítéki nyilatkozatok esetén - átmenetileg írásban, postai vagy elektronikus úton lehet ügyet intézni. A magánszemélyeknél az elektronikus ügyintézéshez többnyire - például a hagyatéki eljárásban - elegendő az Általános nyomtatványkitöltő program használata. A fizetési meghagyásos eljáráshoz viszont minősített e-aláírás és időbélyegző vagy e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány szükséges. Ezekben az eljárásokban az iratbetekintési jog sem gyakorolható személyesen - emelték ki.

 

A közjegyzők most is fogadnak minden fontos ügyben, de új rend szerint

 

Hozzáfűzték, hogy a vállalkozások az eddig is elektronikusan intézett ügyekben továbbra is a megszokott módon járhatnak el. Kitértek arra is, hogy a feltétlenül személyes megjelenést igénylő legfontosabb ügyekben továbbra is lehetőség van személyes ügyintézésre a közjegyzői irodákban. Ezek között említették a közjegyzői okiratszerkesztési eljárást (például hitel- és kölcsönszerződések, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok, bérleti szerződések, meghatalmazások ügyében), hiteles kiadmány kiállítását, okirat őrzését, pénz, értéktárgy és értékpapír bizalmi őrzését, az elektronikus letéti tár használatát, valamint a hitelbiztosítéki nyilvántartással összefüggésben az azonossági nyilatkozat tételének tanúsítását. Ezen felül továbbra is tehető közvégrendelet közjegyző előtt, és az írásbeli magánvégrendelet is letétbe helyezhető.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu