Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Kormányhivatalok

A Kormányablakok átalakítása folyamatban van - interjú Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormánymegbízottal

2014. November 30. 00:00
A Kormányablakok átalakítása folyamatban van - interjú Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kormánymegbízottal

A képviselők képzéséről, a Kormányablakok átalakításáról és a Szolgáltató Város® modell szolnoki mintaprojektéről is beszélt interjújában Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott.


- A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is képzést biztosít a képviselők számára. Pontosan miről szól ez a képzés?
- A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény  alapján 1989 óta először a helyi önkormányzati képviselők kötelesek az eskütételt követő három hónapon belül részt venni a fővárosi és megyei kormányhivatal által szervezett képzésen. A tananyagot a Belügyminisztérium egységesen állította össze, melyet országosan 17 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig több mint 600 önkormányzati képviselő sajátíthat el.  
A megyei Kormányhivatal november 18-tól december 3-ig szervezte meg a képzést. A megyeszékhelyen lebonyolított oktatást követően - hogy a résztvevőknek ne kelljen sokat utazniuk - a járásokban is biztosítjuk a lehetőséget.

 

Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kormányablak

 

Helyi önkormányzati képviselők képzése Szolnokon a Megyeházán

 


A megadott időpontokban megjelenni nem tudó képviselők részére a kormányhivatal december 10- én és 2015. január 7-én pótképzési napot tart. A képzés lezárásaként a résztvevőknek 15 kérdésből álló tesztet kell kitölteniük, amely után tanúsítványt kapnak.
Úgy gondolom, nagyot változott a világ az elmúlt 25 évben. Ma már újabb és újabb ismeretekre van szükség; pl. ahhoz, hogy egy település jól tudjon gazdálkodni a rábízott vagyonnal. Az ország települései nagyon nehéz időszakon vannak túl.  A legfeszítőbb gondjuktól, az adósságuktól szabadultak meg azzal, hogy a kormány átvállalta azt.
A szolgáltató jelleg erősítése és a közfeladat ellátás új, települések nagyságához, lakosságszámához és gazdasági teljesítőképességéhez igazodó, differenciált szabályozása mellett új és hangsúlyozottabb megfogalmazást nyer a helyi közösségek együttműködése, az öngondoskodás lehetőségeinek megteremtése, az önfenntartás biztosítása és a helyi lakosság érdekeinek fokozottabb figyelembevétele.
A képzés során a képviselők egyebek mellett az önkormányzati törvény legfontosabb előírásaival ismerkedhetnek meg.  A tananyagban a jogszabályi környezet, a képviselő-testület és a bizottságok működése, a hivatalok és társulások, a képviselői jogok és kötelezettségek, valamint az önkormányzati feladatok és gazdálkodás témák szerepelnek.

A tájékoztatásban részt vevő kollégáink arról számoltak be, hogy a képviselők jól fogadták a képzést, azt is megfogalmazták, hogy a kötelező képzést követően is igényelnék a rendszeres tájékoztatók megszervezését.


- A Kormányablakok átalakítása folyamatban van, például Szolnokon is. A beruházást követően milyen új szolgáltatásokkal várják a megye lakosságát?
- Az államigazgatási reform célja a hatékonyabb, olcsóbb és kevesebb bürokráciával járó közigazgatás megteremtése. Az átalakítás legfontosabb eleme a járási hivatalok létrehozása, mellyel közelebb vittük az ügyintézési lehetőségeket.

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Okmányiroda, Kormányablak

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott a Szolnok TV-nek nyilatkozik a szolnoki Okmányiroda átalakítása kapcsán

 


A másik fontos elem a Kormányablakok megvalósítása, amelyek az egyablakos ügyintézést hozzák elérhető közelségbe az állampolgárok számára. Úgy látjuk, hogy az egyablakos ügyintézés egyre több állampolgár életét könnyíti meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ebben az évben már három második generációs Kormányablak fogadja az ügyfeleket. Tovább folytatjuk a fejlesztést, terveink szerint 14 Kormányablak lesz a megyében.  Az okmányirodák Kormányablakká alakítása során jelenleg a Szolnoki Járási Hivatal Szolnoki Okmányirodájának átalakítása zajlik, de hamarosan Tiszafüreden is megkezdődnek a munkálatok.
A Szolnoki Járási Hivatal Szolnoki Okmányirodájának belső átalakítása során akadálymentesítés, informatikai bővítés és belsőépítészeti munkálatok történnek, amelyek az épület földszintjét érintik.
Az ügyfelek kiszolgálása egy kicsit nehezebb körülmények között, de az átalakítás alatt is folytatódik. Nem zártunk be, az okmányiroda változatlan ügyfélfogadási idővel a helyiség emeletén várja az ügyfeleket.
A Szolnok, Kossuth tér 5/A alatti Kormányablaknál a munkálatok ideje alatt még két munkaállomást helyeztünk el a gyorsabb és zavartalanabb ügyfélfogadás érdekében.
Az átalakítás után a szolnoki Széchenyi krt-i Kormányablakban is egységes bútorzattal, a fogyatékkal élők ügyintézést megkönnyítő eszközökkel fogadjuk majd az ügyfeleket. Az integrált ügyfélszolgálaton 265 ügykör intézhető majd, ahol 17 munkaállomás; 2 fotófülke lesz, az épület emeletén pedig háttér-munkavégzés zajlik majd.

- Társadalmi egyeztetés mentén zajlik a Szolgáltató Város® modell mintaprojektje Szolnokon. Ön, mint kohéziós partner hogy látja, a projekt milyen mértékben tudja szolgálni a szolgáltatói kultúra minőségének javulását?
- Mintaprojektként indult 2009-ben - amikor még alpolgármester voltam - a Szolgáltató Város®  modell Szolnokon. A program kettős célt szolgál: egyrészt egy olyan társadalomformáló erő kialakítását, amelynek fókuszában a közszolgáltatói kultúra áll. Másik oldalról az ő együttműködésük révén olyan minőségi szolgáltatás és bizalom kialakítását az ügyfelekkel, ami pozitívan hat a lakosok gondolkodására is.

 

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szalay Ferenc Szolnok polgármester és Hegedűs Márta a  Homo Regius Tanácsadó Iroda ügyvezetője

 

A Szolgáltató Város projektről beszél a sajtónak Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szalay Ferenc Szolnok polgármester és Hegedűs Márta a  Homo Regius Tanácsadó Iroda ügyvezetője, a projekt ötletgazdája és kidolgozója

 


A projekt főszereplője természetesen maga a város. Szolnok vezetése a Homo Regius Tanácsadó Irodával közösen, aki a modell kidolgozója és tulajdonosa, indította el a mintaprojektet, közel 40 közszolgáltató bevonásával. A modell életciklusából következően társadalmi egyeztetés keretében a lakosokat kérdezték arról immár két esetben, mivel javíthatnának a különböző szolgáltatásokon, majd a közszolgáltatók és a város  ezt követően szervezeti és városi szinten állítanak fejlesztő cselekvéseket.
Egy város akkor működik jól, ha a településvezetői gondolat fókuszában maga az ember áll. Azért dolgozunk, hogy társadalmi párbeszédet alakítsunk ki a lakosokkal. Ennek keretében négy érték mentén kérdeztük meg az állampolgárokat a szolgáltatókkal való elégedettség mérésére: szakmai hitelesség, emberi minőség és hitelesség, partnerség és az általuk működtetett rendszerek nyilvánossága. Az első mérést követően a projekt első ciklusában a lakossági elvárások teljesítése érdekében mintegy ötszáz különböző fejlesztést hajtottak végre a szolgáltatók, ezek száma a második ciklus végére, 2016-ra az ezret is elérheti. De természetesen a város maga is fejlesztett. Ennek egyik példája a Belvárosi Ügyféközpont, ahol több szolgáltatót egy helyen tudnak a lakosok elérni.
A programban részt vevők szerint a Szolgáltató Város®  erősíti a település identitását és azonosságtudatát, közelebb hozza egymáshoz az embereket. Ehhez természetesen a minőségi szolgáltatás és az azzal való elégedettség kulcsfontosságú.
Az első lépés tehát mindig a lakosok megkérdezése, vagyis az igények felmérése annak érdekében, hogy a szolgáltatókkal való elégedettségük javuljon. A megvalósításokkal párhuzamosan pedig folyamatosan nőnek az elvárások, jönnek az újabb igények, a Szolgáltató Város® Szolgáltató Szolnok projekt ezért állandó megújulásra törekszik.  Ennek eredményét a lakosok visszaigazolták elvárás és elégedettség mérésénél, amely a 2009. és a 2013. évi mérés tanúsága szerint, több mint 30 ezer lakos véleménye szerint, folyamatosan nő.
Látva az eddigi eredményeket terveink között szerepel, hogy átültessük ezt a szemléletet a Kormányhivatal működésébe, illetve reméljük, hogy minél több város indítja a jövőben a Szolgáltató Város® modell helyi megvalósítását.

 

MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu