Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Kormányhivatalok

A cél a teljes körű elektronikus ügyintézés

2019. szeptember 15. 17:43
A cél a teljes körű elektronikus ügyintézés

Történelmi múltunk megismerése mellett a közigazgatás működésének is fontos segítői a levéltárak – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a Magyar Levéltárosok Egyesületének „Levéltár és turizmus, Levéltár és közigazgatás” címmel megrendezett gyulai vándorgyűlésén.

A közigazgatási államtitkár előadásában kiemelte, hogy a levéltárak történelmi múltunk megismerésének megkerülhetetlen intézményei. Kulturális és tudományos küldetésükön túl ugyanakkor a közigazgatás működésének, valamint az állampolgárok jogérvényesítésének is fontos segítői. Latorcai Csaba előadásában kitért a közigazgatás folyamatban lévő digitális átállására, a levéltárak közigazgatásban való szerepvállalásának fontosságára. A cél az elektronikus ügyintézés szintjének növelése, a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósításáig – hangoztatta. Az államtitkár a levéltárak fontos feladataként jelölte meg továbbá az iratképző szervek részére nyújtott szaktanácsadást, és az ezzel kapcsolatos iratkezeléssel járó munka támogatását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus ügyintézés széleskörű bevezetése a levéltári rendszer egésze számára fontos kihívást jelenthet a jövőben, ezzel szoros összefüggésben pedig valamennyi intézmény esetében meg kell oldani az elektronikus levéltári feladatok ellátásának feltételrendszerét.

 

A cél a teljes körű elektronikus ügyintézés

 

A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a levéltári terület nemzetpolitikai szempontból is kiemelt célkitűzései közé tartozik a levéltári magyarságkutatás, valamint a levéltári pedagógia fejlesztése. A feladatokra a kormány évente 98,82 millió forintot biztosít a Magyar Nemzeti Levéltár részére. Végezetül szólt a Magyar Nemzeti Levéltár közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó projekt megvalósításáról is, amely program keretében az intézmény mintegy 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt célja az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, elektronizálása és országos kiterjesztése.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu