Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Kína hírek

Kína gazdasági fejlődése és a labdarúgás

2021. December 15. 14:52
Kína gazdasági fejlődése és a labdarúgás

A kínai gazdaság fejlődése letagadhatatlan az elmúlt években, viszont úgy tűnik, hogy több évtizedes lemaradásban követi ezt még a kínai labdarúgás helyzete és ez nem is fog változni rövid időn belül.

A kínai labdarúgás fejlődése

Az elmúlt évtizedben a globális gazdasági növekedés egyharmada Kínából jött folyamatosan, és ennek a hihetetlen növekedésnek az eredményeként a kínai gazdaság fokozatosan a világ egyik legnagyobb gazdasága lett és a növekedés üteme nem lassult. Ezzel párhuzamosan viszont a kínai foci fejlődése nem tudott lépést tartani a gazdaság növekedésével.

Elég ha megnézzük bármely fogadóiroda kínálatát, szinte csak egy-egy eldugott menüben fogunk kínai mérkőzéseket találni és a kínai focira maximum akkor figyelünk fel, ha valamelyik európai focisztár a jó Euroliga foci eredmények vagy BL eredmények után Kínába igazol levezetni. Azt azonban érdemes tudni, hogy Kínában a labdarúgás számít a legfontosabb és legnépszerűbb sportnak, így kormányzati szinten Kína fejlődése a labdarúgás frontján is folyamatosan téma.

foci1

 

Kína pénz vonatkozásában nagyjából korlátlan erőforrásokkal rendelkezik, így nem csoda, hogy ma már konkrét elemzések születnek arról, hogy Kína miért nem tud a foci sportfogadás világában a legjobbak közé emelkedni. Mint sport, a foci alapvetően egy játék. Viszont ahogy az idő telik és a sport fejlődik, egyre kevésbé hagyható kívül a hatása a gazdaságra és a kultúrára. Így ma már a labdarúgás egyértelműen iparnak számít, 8 fő egységgel:

  • a labdarúgó szövetségekkel,
  • a klubokkal,
  • a tornákkal,
  • a közvetítőkkel,
  • a szponzorokkal,
  • a nézőkkel,
  • a sportfogadással
  • és minden egyéb járulékos tevékenységgel.

 

Kína tech vonatkozásában egyáltalán nincs lemaradva, tehát mindennel el tudja látni a kluokat, viszont a futball alapvetően még mindig egy szórakozási formának tekintett a hatalmas országban.

Ez történt a kínai focival az elmúlt években

Főleg, hogy a modern labdarúgás világában a kínai foci semmilyen formában nem számít erősnek, sőt. Amióta létezik profi labdarúgás Kínában, azóta a labdarúgásnak az országban komoly problémái vannak, ennek eredményeként pedig a kínai nemzeti csapat és a Kínai Labdarúgó Szövetség (CSL) is belefutott pár pofonba. Ha belegondolunk, a magyar profi labdarúgás már bőven száz évre tekinthet vissza történelmét tekintve, Kína viszont még mindig csak a szárnyait próbálgatja.

Az országban igazából a 2000-es évektől beszélhetünk olyan profi ligákról, mint amilyeneket Európában már megismerhettünk. Annak ellenére, hogy a kínai kormányzat nagyon komoly energiákat fordít a messze legnépszerűbb sport fejlesztésére, még mindig van elég sok fejletlen rész a kínai labdarúgásban.

És hiába van egyre több néző a 2010-es évek elejétől kezdve a kínai meccseken, bármely fogadóiroda vonatkozásában továbbra is az európai meccsek számítanak a legnépszerűbb fogadási eseményeknek. A kínai szurkolók ugyanúgy követik az olyan európai focieredményeket, mint az Euroliga foci eredmények vagy éppen a Premier League aktuális eseményei.

foci2

A kínai labdarúgás piacát nézve a vonatkozó szabályok és előírások még nem elégségesek, ami ahhoz vezetett, hogy a játékosok piaca vagy éppen az átigazolási piac nem igazán létezik, teljesen más módon működnek a játékosok igazolásai, mint megszokhattuk. Rengeteg lehetséges megoldási javaslat van a helyzet felszámolására, ezek közül a legfontosabb az, amit Európában már sok helyen észrevettek.

Mindenképpen a kínai fiatalok körében kell fejleszteni a labdarúgást, hiszen Kína fejlődése minden gazdasági fronton hihetetlen erősségű volt, de a fociban inkább a ház tetejével kezdték az építkezést és nem az alapoktól. Kína pénz vonatkozásában bőven áll annyira jól, hogy építhetnének jóval több edzőpályát, futballakadémiát, ahol egészen fiatal kínai gyermekek is elkezdhetnék az edzéseket. Szükség lenne törvényi erővel támogatni a kínai labdarúgás profi szintjének fejlődését, de például a foci sportfogadás nélkül sem fogja megállni a helyét, ezért a kiegészítő piacokra is figyelmet kell fordítani.

Kínán kívül szinte ismeretlenek a kínai labdarúgó-csapatok, kínai meccseket lehetetlen nézni bármilyen szolgáltatónál és így tovább. Viszont a nagyon komoly ellenszél ellenére a kínai labdarúgás különleges helyzetben van napjainkban, mondhatni fordulópontnál áll. Főleg azért, mert a kínai gazdaság és minden szektor bődületes fejlődése miatt egyre több kínait zavar az, hogy az ország labdarúgása messze le van maradva a világelsők szintjétől. A fejlődést nem lehet letagadni, hiszen néhány éve még a kínai nemzeti csapatot könnyedén verték a VB-selejtezőkben az ellenfelek, a 2021-2022-es sorozatban viszont a kínai válogatott könnyedén eljutott az utolsó előtti körig. Itt viszont nem tudták felvenni a világ legjobbjaihoz tartozó válogatottakkal a versenyt, simán kaptak ki Szaúd-Arábiától vagy éppen Ausztráliától is.

Konklúzió

Kína tech fejlődése hihetetlen, de még mindig úgy látszik, hogy sem törvényi, sem gazdasági oldalról nincs olyan támogatás a kínai foci mellett, hogy azt láthassuk majd a következő néhány évben, hogy kínai meccsek jelennek meg mindenhol a televízióban. Az biztos, hogy 10 év távlatában biztosan számítanunk kell a kínai válogatott megjelenésére a nemzetközi porondon még markánsabban, viszont azt is vegyük figyelembe, hogy Kína esetén még mindig csak a külföldi játékosok felvásárlásával lehet sztárgárdákat építeni, így a válogatottnak arra lenne szüksége, hogy még több pénzt költsenek a kínai labdarúgás alsóbb szintjeinek fejlesztésére.

Mert azt már láthattunk más sportágak, de például a labdarúgás esetén, hogy egyes ázsiai országokban akkor indul meg igazán a fejlődése az adott sportnak, ha fel tudnak tenni a térképre és a profi ligákba igazán kiemelkedő játékosokat. Gondoljunk csak azokra a kínai kosarasokra, akik az NBA-ben játszanak vagy gondoljunk az Európában a legtöbb topligában feltűnő dél-koreai játékosokra is. És ezeket a játékosokat a dél-koreai vagy éppen a kínai rendszer termelte ki magából, pontosan erre lenne szüksége a kínai labdarúgásnak is. Ehhez viszont az kell, hogy ne csak a piramis legfelső szintjére fordítsanak pénzt a kínai vezetők és a labdarúgó-szövetség, hanem a fiatalok képzésére és kinevelésére is. Viszont az látható, hogy ami késik az nem múlik és előbb-utóbb Kína ebben is utoléri majd a világot.

 

J.M

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu