Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.29. - Wednesday, Magdolna napja van.

Keleti Nyitás hírek

Varga Mihály Bakuban tárgyalt

2016. March 05. 19:04
Varga Mihály Bakuban tárgyalt

Varga Mihály is elkísérte Orbán Viktort azeri munkalátogatására, mely során tárgyalásokat folytatott Shahin Mustafayevvel, Azerbajdzsán gazdasági és ipari miniszterével, elmondva: Magyarország kiemelten érdekelt a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fejlesztésében Azerbajdzsánnal, és különösen nagy reményeket fűzünk a gyógyszer- és egészségipari együttműködés bővítéséhez.

Varga Mihály bakui látogatás során Salim Muslumovval, Azerbajdzsán munkaügyi és szociális miniszterével foglalkoztatáspolitikai szándéknyilatkozatot is aláirt, mely a két ország közötti aktív foglalkoztatási kapcsolatok megteremtésére és fejlesztésére irányul.

 

Varga Mihály, Azerbajdzsán

Varga Mihály Bakuban tárgyalt


Azerbajdzsán Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő gazdasága, a térség országai közül Magyarország legjelentősebb partnere, 2013-tól kereskedelmi forgalmunk növekedési pályára állt, és a kedvezőtlen – elsősorban az olajár jelentős csökkenése okozta – világgazdasági környezet ellenére 2015-ben is sikerült megőrizni a kétoldalú kereskedelem szintjét - mondta a tárcavezető. A 2015-ös kivitelünk meghaladta a 65 millió dollárt, az Azerbajdzsánba irányuló export csaknem felét a magyar gyógyszeripari termékek adták. Varga Mihály jelezte: a magyar vállalatok készek részt venni az azeri gyógyszergyártás fejlesztésében, valamint érdeklődnek vegyes vállalatok alapítása iránt is.

Az áruforgalom növelése mellett a kölcsönös beruházásokra és az együttműködési ágazatok szélesítésére tett javaslatot a magyar szakminiszter, aki szerint nemcsak a turizmust, hanem az üzleti kapcsolatok fejlődését is segítheti a március végén újrainduló Budapest–Baku közvetlen légi járat.

 

NMG/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu