Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Keleti Nyitás hírek

Szijjártó Péter részt vett az EU és ASEAN külügyminiszteri találkozón

2016. October 24. 12:34
Szijjártó Péter részt vett az EU és ASEAN külügyminiszteri találkozón

Szijjártó Péter részt vett az EU és ASEAN külügyminiszteri találkozón Bangkokban, továbbá Malajzia, Szingapúr, Laosz és Mianmar külügyminiszterével kétoldalú tárgyalásokat is folytatott.

Magyarországot és Szingapúrt összeköti, hogy "az innovatív kutatás-fejlesztésre alapuló startup-világ" mindkét országban nagyon erős, és Szingapúr Magyarországot tekinti fő együttműködési partnerének ebben a tekintetben. Idén 820 millió dolláros hitelkeretet nyitottak azért, hogy magas hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztésre, innovációra alapuló tevékenységet folytató magyar vállalatok a nagyon komoly, nehéz, de jó növekedési lehetőségeket kínáló szingapúri piacon sikeresek lehessenek - közölte.

 

Kifejtette: emellett újabb exportengedélyeket kaptak húsipari termékekre, így a magyar prémium élelmiszeripari termékeket a szingapúri piacon értékesíthetik.

 

A miniszter kifejtette: a világban jelenleg a regionális gazdasági és kereskedelmi integrációk globális versenye zajlik, és világossá vált, hogy azok az országok, térségek, amelyek nem tudnak szövetségeket építeni más távoli térségek gazdasági integrációival, lemaradnak, jelentős mértékben veszítenek a versenyképességükből. Ezért az Európai Uniónak ügyelnie kell arra, hogy most, amikor történelmi kihívásokkal szembesül, ne zárkózzon be, mert az a lehető legrosszabb gazdasági hatásokkal járó válasz a jelenlegi kihívásokra - jelentette ki.

 

Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő térség olyan gazdaságokkal, amelyekben a technológiai színvonal rendkívül magas, az innovatív kutatás-fejlesztés eredményeit használják a gazdaságban, így az új ipari korszakba lépve Európának az az érdeke, hogy ezzel a térséggel a lehető legszorosabb együttműködést alakítsa ki - hangsúlyozta. Szijjártó Péter megjegyezte: az ASEAN tíz országának 628 millió lakója van, vagyis Kína és India után a legnépesebb gazdasági térség.

 

 

Szijjártó Péter, ASEAN, keleti nyitás

Szijjártó Péter részt vett az EU és ASEAN külügyminiszteri találkozón

 

Szijjártó Péter közölte: három irányát jelölték ki a kapcsolatépítésnek, így azt, hogy "a befulladt szabadkereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat azonnal ki kell rángatni a tetszhalott állapotukból" és újra kell indítani. Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel, Malajziával, Vietnammal és Szingapúrral különböző fázisban vannak a tárgyalások, és Magyarország érdeke, hogy a tárgyalások mielőbb lezáruljanak, létrejöjjenek a megállapodások. Ez a magyar vállalatok piacra lépési lehetőségeit javítaná, alapvetően a vízgazdálkodás, a mezőgazdasági technológiák és az infokommunikációs technológiák területén - mutatott rá.

 

Ma magyar vállalatok az ASEAN-országokkal összesen kétmilliárd dollár kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le, és hogy a nagy versenyben a magyar cégek helyzetét, pozícióját javítsák, 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál e tíz országra nézve - hívta fel a figyelmet a miniszter.

 

Ugyancsak fontos iránya az együttműködésnek az emberek közötti kapcsolatok megteremtése, hiszen Európán belül is verseny van a kooperációért Délkelet-Ázsiával. Ezért a tíz országnak összesen 400 ösztöndíjat ajánlottak fel magyarországi egyetemekre, és a hallgatók egy része már meg is kezdte tanulmányait - közölte.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy megállapodtak: az EU megkezdi a tárgyalásokat az ASEAN tagjaival egy átfogó légiközlekedési megállapodásról, amelynek értelmében új járatok indulnak a két térség között. Magyarország célja, hogy e járatok közül jó néhányat Budapestre hozzon - mutatott rá. Hozzátette: ha ezt az átfogó megállapodást megkötik, az összeköttetés javulásával nyolcmilliárd eurónyi gazdasági haszonra számíthatunk európai szinten.

 

A külügyminiszter a malajziai kollégájával folytatott egyeztetésről elmondta: megállapodtak a gazdasági együttműködési megállapodás aláírásáról, továbbá arról, hogy 40 ösztöndíjas hallgató érkezik onnan Magyarországra. Megállapodtak a légügyi szabályozás módosításáról is annak érdekében, hogy a maláj légitársaság már most jegyeket kezdhessen értékesíteni a repüléshez Magyarországra - közölte.

 

Laoszt illetően Szijjártó Péter elmondta: megindítottak egy 30 millió dolláros kötöttsegély-hitelprogramot, amelynek keretében magyar cégek építik ki az ázsiai ország élelmiszerbiztonsági rendszerét. Emellett laoszi agráregyetemi hallgatókat fogadnak Magyarországon - fűzte hozzá.

 

A mianmari külügyminiszterrel folytatott megbeszélésről elmondta: jövő szeptembertől az országból 30 ösztöndíjas hallgató kezdi meg a tanulmányait magyarországi egyetemeken. A mianmari mobil fizetési hálózat kidolgozásának lehetőségét egy magyar cég szerezte meg, így az ország infokommunikációs piacán hangsúlyos lesz a magyar jelenlét az elkövetkező időszakban - közölte Szijjártó Péter.

 

kormany.hu/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu