Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Keleti Nyitás hírek

Sikeres a keleti nyitás, egyre népszerűbbek a magyar vállalatok

2021. április 13. 09:42
Sikeres a keleti nyitás, egyre népszerűbbek a magyar vállalatok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter összegzése szerint a magyar gazdaság nagyon sokat profitált eddig a keleti nyitásból. Nemcsak a távol-keleti országok, hanem a közép-ázsiai régió felé is nyit Magyarország, amely látványos gazdasági eredményeket produkál. A magyar termékekre és szolgáltatásokra is nagy a kereslet, valamint az országok közti diplomáciai kapcsolatok is erősödtek.  

Szijjártó kiemelte, hogy Tádzsikisztánban a Richter a legnagyobb európai gyógyszeripari szereplő, a magyar vízipari cégeket pedig várják az országban. A keleti nyitás tizenegy éve tart, azóta számos gazdasági eredményt ért el Magyarország. Nőtt az ország export volumene 27 százalékkal, valamint rengeteg ázsiai cég fektet vagy ruház be Magyarországon.  

 

A jó viszony fenntartása miatt a külügyminiszter szerint fontos, hogy a politikai kapcsolatok rendben legyenek, az emberek közötti közvetlen kapcsolatok kiépítése megfelelő legyen. Kiemelte a fizikai jelenlét fontosságát, Magyarország például konzulátust nyit a tádzsik Dusanbéban. A pénzügyi háttér megteremtése is nagy hangsúlyt kell kapjon, valamint fontosak a kölcsönös beruházások, ezekről folyamatosak a tárgyalások Tádzsikisztánnal.  

  

 

M.A.

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu