Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.08. - hétfő, László napja van.

Keleti Nyitás hírek

MI segíti a japán szupervasutak biztonságát

2021. február 02. 11:23
MI segíti a japán szupervasutak biztonságát

A világ legbiztonságosabb vasútvonalán, a Sinkanszenen mesterséges intelligencián alapuló technológia segíti majd a biztonságosabb közlekedést. Sőt, a jövőben a vonatok teljes diagnosztikai és karbantartási folyamatait hangminta elemzési módszerrel oldanák meg.  

A vonatokat megfigyelő rendszer alapja, hogy bemikrofonozzák a szükséges területeket, hogy a hangdiagnosztika alapján minél előbb kiderüljenek az esetleges hibák. A vasútvonal a világ egyik legbiztonságosabbja, tavaly mégis majdnem történt egy baleset egy műszaki meghibásodás miatt. A szakemberek úgy gondolják, a problémát korábban is orvosolni lehetett volna, ha mikrofonos megfigyelőrendszer lett volna kialakítva a járatokon.  

 

Az NTT Data rendszerintegrációs cég és a JR West vonatüzemeltető társaság által fejlesztett rendszert már letesztelték, és mivel működőképesnek ítélték a szenzorokat, élesben is beveti a Sinkanszen járatain.  

 

A mikrofonokat a futóművekre rögzítik, és mesterséges intelligencia alapú szoftver szűri majd ki a fontos zajokat, amelyeket majd a vasúttársaság kollégái elemezhetnek ki. Ha hibát találnak, az adott vonatot átvizsgálják.  

 

M. A. 

Forrás: hvg.hu 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu