Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Keleti Nyitás hírek

Magyar élelmiszeripari beruházásokat jelentettek be Üzbegisztánban

2021. június 01. 13:20
Magyar élelmiszeripari beruházásokat jelentettek be Üzbegisztánban

5 magyar élelmiszeripari vállalat készül beruházni Üzbegisztánban, méghozzá 42 milliárd forintnyi értékben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég fővárosban, Taskentben.

A 42 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás azt jelenti, hogy magyar növényolajgyár, zöldségtermelő üzem és szarvasmarhatelep jön létre Üzbegisztánban, amely Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdasága.

 

“Annak érdekében, hogy a magyar és üzbég vállalatok megtalálják egymást, 700 millió forintos alappal létrehozunk egy magyar üzbég startupot, ennek keretében az egymással együttműködést kialakító magyar és üzbég vállalatokat segítjük abban, hogy az üzbég gazdaság modernizálásban közösen vegyünk részt. Ezáltal a magyar cégek itt profitra, bevételre tehetnek szert, amivel magyarországi tevékenységüket segítik, Magyarországon munkahelyek létrehozását segítik elő. Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekedő gazdaságáról van szó, egyértelmű magyar nemzetgazdasági érdek, hogy a magyar vállalatok itt az elkövetkezendő hónapokban, években minél nagyobb szerepet kaphassanak.” - mondta Szijjártó Péter.

 

A külügyminiszter azt is elárulta, hogy már 2 hónapja megkötötték az együttműködési megállapodást Üzbegisztánnal, azóta pedig rendkívüli módon felgyorsultak az események, ráadásul magyar-üzbég rektori fórum is lesz júniusban.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu