Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Kék hírek

Mesterkulcs a szervezett bűnözés elleni harcban

2011. July 11. 07:57
Mesterkulcs a szervezett bűnözés elleni harcban
Magyarország az Europollal és az EU-tagállamokkal összhangban elkészítette a szervezett bűnözés elleni harcról szóló kézikönyvet. Iránymutatást nyújt a hatékony fellépéshez és a tagországokban leginkább bevált bűnüldözői eljárásmódokhoz - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, július 8-án.

Az európai szervezett bűnözésről készített kézikönyvet Magyarország - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. Fotó: BM

Abszolút elégedettek voltak a külföldről érkező delegációk

A magyar EU-elnökség egyik fontos célja volt átfogó előrelépést tenni a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Minden következő elnökség foglalkozni fog ezzel a kérdéssel, és a könyvhöz hozzáteszi majd a saját tapasztalatait. A gazdasági válság miatt ezen a területen is átrendeződés volt, mert az ilyen jellegű változásokra általában a szervezett bűnözői szféra reagál a leggyorsabban - mondta el Pintér Sándor.

Az Europol épülete.

A magyar EU-elnökség fontos célja volt a szervezett bűnőzés elleni harc

Figyelembe kell venni az elmúlt években tapasztalható változásokat. A válságban megszűnt munkahelyek miatt fokozottá vált a munkaerő-kereskedelem. Magyarország a térség tranzit országa. A schengeni övezet következő bővítését illetően a belügyminiszter elmondta, hogy Bulgária és Románia konkrét csatlakozásáról szeptemberben fog dönteni az EU Tanácsa.
Pintér Sándor a magyar elnökségi félév további fontos feladatának nevezte a keleti partnerség országaihoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzését, amelyet a jelenlegi, lengyel elnökség is kiemelten kezel.
A belügyminiszter elismerően szólt, hogy a Magyarországra érkező delegációk abszolút elégedettek voltak a biztonsági szervezéssel. Külön kiemelte, hogy a rendőrség egésze és a Köztársasági Őrezred „hibátlanul teljesítette a feladatait". A budapestiek szinte semmilyen fennakadást nem tapasztaltak az elnökségi rendezvények miatt. Jó döntés volt a gödöllői Grassalkovich-kastélyt választani fő helyszínnek.

Pintér Sándor kíméletlen fellépést sürget a bűnszervezetekkel szemben.

Átrendeződött a szervezett bűnözői szféra

Az európai szervezett bűnözéssel utoljára 2000-ben foglalkozott átfogó módon az EU Tanácsa, holott azóta számos új fejlemény történt. A most átadott európai kézikönyv kitér a szervezett bűnözés jelenlegi helyzetére, valamint az elhárítást célzó legbeváltabb tagállami módszerekre. A belügyminiszter az illegális bevándorlás kapcsán emlékeztetett, hogy ez a terület is a szervezett bűnözés „egyik jövedelmező üzletága" lett, és kíméletlen fellépést sürget „az amúgy is szegény, gazdasági okokból menekülő embereket még így is kizsigerelő" bandákkal szemben.

Iránymutatás a hatékony fellépéshez és az EU-ban bevált bűnüldözői eljárásmódok. Fotó: ORFK

Hatékony fellépés a szervezett bűnözés visszaszorítása ellen

A mintegy 140 oldalas könyv külön fejezeteket szentel a kábítószeres bűnözésnek, az emberkereskedelemnek, a pénzhamisításnak, az adócsalásnak, a pénzmosásnak, a hamisított termékek csempészetének, a korrupciónak, a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeknek, a számítógépes bűnözésnek, illetve a környezetkárosító bűncselekményeknek.
Magyarország esetében Európa hetedik legnagyobb közlekedési útvonaláról van szó, ahol fokozottabban törekedni kell a bűncselekmények visszaszorítására.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu