Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Kék hírek

Kétes ügyletek miatt ismét feljelentést tett Budai Gyula

2011. July 20. 12:10
Kétes ügyletek miatt ismét feljelentést tett Budai Gyula
Az elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett többek között a péti Nitrogénművek és a bábolnai IKR Zrt. ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen.
A péti Nitrogénművek esetében az állami hitelgarancia és kezességvállalás miatt. Álláspontja szerint az ügyben felmerül a hűtlen kezelés, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének alapos gyanúja.
A bábolnai IKR Zrt. ügyében pedig jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása, továbbá hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
A péti Nitrogénművek Zrt. korábban azt közölte, hogy egyetlen forint állami támogatást sem kapott, kizárólag piaci alapú és feltételű hiteleket vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Fotó: Hornyák Dániel

A péti Nitrogénművek és a bábolnai IKR Zrt. ügyében tett feljelentést Budai Gyula

Budai Gyula, még június 9-én jelentette be, hogy előzetes vizsgálatának lezárulta után büntetőfeljelentést fog tenni az ügyben, mert az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez.
Egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, abban az esetben ha a cég csődbe megy. Azonban azt egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok - így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényei 76 százaléka - közül egy sem volt benne.
A vállalat úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.
Budai Gyula feljelentésben azt írja: „tudomása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség már nyomoz az ügyben, ezért kéri, hogy a kormánybiztosi vizsgálatának eredményét vegyék figyelembe a folyamatban lévő eljárásban."
Az ügyben, Budai Gyula elmondása alapján, nem elhanyagolható felelőssége van a kormányhatározat előterjesztőinek, Gráf József volt agrár-, valamint Veres János volt pénzügyminiszternek, és vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő felelősségét is.
A péti Nitrogénművek Zrt. részére nyújtott támogatást korábban az Európai Bizottság is vizsgálta és megállapította, hogy az bújtatott állami támogatásnak minősül, így az adott esetben visszatérítési kötelezettséggel járhat.
A Gyurcsány - Bajnai Kormány 2009 elején állami hitelgaranciával és kezességvállalással több, mint 28 milliárd forintot juttatott a bábolnai IKR Zrt-nek is. Ez az egyik legnagyobb integrátor a hazai agrárpiacon, és információk szerint nyereséges tevékenységeinek kiszervezését tervezi.

Nitrogénfejtők az erőműben.

Kétes ügyletek miatt ismét feljelentést tett Budai Gyula

Az offshore hátterű cég 2009-ben 6 milliárd forintos hitelt vett fel, amelyre a Kormány - Gráf József agrárminiszter és Veres János pénzügyminiszter előterjesztésére -, készfizető kezességet vállalt mintegy 5 milliárd forintos értékben. A csőd közeli helyzetbe került cég, így a tervezett lépéseivel az állami garancia fedezetelvonását valósíthatja meg.
A hitelfelvételre tekintettel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter engedélyére van szükség a tervezett szétválás megvalósításához, így a vizsgálatok befejeződéséig a kormánybiztos kezdeményezi az engedélyezés felfüggesztését.

B.N
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu