Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.20. - hétfő, Jolán napja van.

Kék hírek

Hóvirág tolvajok - Kék Hírek ( Borsod-Abaúj-Zemplén ) - természetkárosítás

Hóvirág tolvajok - Kék Hírek ( Borsod-Abaúj-Zemplén ) - természetkárosítás
Kék Hírek - Bükkszentkereszt és Hollóstető közötti részen éppen hóvirágot gyűjtő személyeket ért tetten a természetvédelmi járőr

Az illetőknél már különböző tároló eszközökben (kosár, papír doboz, műanyag láda) több száz  szál begyűjtött védett virágra bukkant. A három nőt és három férfit (mindannyian miskolciak) a járőr értesítése alapján a miskolci rendőrök előállították, természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indul ellenük eljárás.

Egyetlen szál hóvirág eszmei értéke 10.000 Ft, a cselekménnyel okozott eszmei természeti kár  az elsődleges becsült adatok alapján megközelíti a 15 millió Ft-ot.

Ajándékozz hóvirág helyett egy mosolyt!

A hóvirág (Galanthus nivalis) hazánk közkedvelt és jó ismert növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Nálunk jellemző termőhelyei a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, hely- és dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők.

E mindenki által jól ismert vadvirág a tavasz első hírnökeként sajnos gyakran tömegesen bukkan fel a virágpiacokon és az aluljárókban. Napjainkra a növény gyűjtése olyan nagy méreteket öltött, amely a hazai populáció létét veszélyezteti.

Van olyan terület, ahol a saját célra történő gyűjtés tüntette el a kedvelt vadvirágot, de napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a teljes populáció létét veszélyezteti. Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem „csak" letépik azt, de még a föld alatti hagymát is begyűjtik. Ezzel a módszerrel egyrészt hatalmas mennyiséget tudnak évente elvinni a hazai termőterületről, másrészt a talaj feltúrásával, bolygatásával nemcsak a faj, hanem az élőhely egésze sérül. A hóvirág számos élőhelyén eltűnőben van, illetve erősen meggyérült, és tömeges termőhelyén a szedése nem gyors kipusztuláshoz, hanem elkorcsosuláshoz vezet. Mivel a gyűjtők a legfeltűnőbb szálakat szakítják le, csak a silányabbak érlelhetnek magot, így a populáció genetikai állománya lassan, de biztosan leromlik.

A hóvirág esetében éppen ez a gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtés a fő veszélyeztető tényező, ami miatt az Unió közösségi szintű védelmet kíván biztosítani a fajnak. Mint a legtöbb veszélyeztetett faj esetében, természetesen ennél a fajnál sem elegendő már pusztán a kereskedelmi korlátozás: a hazai természetvédelemnek a faj állományait eredeti élőhelyükön kell megvédenie, megőriznie.

A természetvédő állami és civil szervezetek régi törekvése a vadon termő növények természetből való fokozott mértékű gyűjtésének korlátozása. 2005. szeptemberében a hóvirág felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló hazai rendelet listájára pénzben kifejezett egyedenkénti 10 000 Ft-os értékkel. (13/2001. (V.9.) KöM rendelet 7. melléklete).

A faj felvétele a rendelet 7. mellékletére egy fontos lépés volt ebben a folyamatban. Annak érdekében, hogy a jövő generációi is megismerhessék ezeket a kedves növényeket, itt az idő, hogy mindenki elfogadja, a tavaszi vadvirágoknak az eredeti élőhelyükön kell díszleniük, és nem egy elfonnyadt virágcsokorban.

Nőnap környékén majdnem minden utcasarkon és aluljáróban „fillérekért" próbálják eladni az árusok a tavasz hírnökét. Kevesen gondolnak azonban arra, vajon honnan és hogyan kerül ilyen mennyiségű hóvirág az utcai árusokhoz.

A legnagyobb piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított csokrok, Miskolcon pedig a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött hóvirágot kínálják. Évente sok millió hóvirág esik áldozatul eme „gyűjtőszenvedélynek".

Elsősorban nem a bírságolás a célunk, hanem felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a hóvirág immár nem szabadon szedhető és árusítható virág, hanem védett növényfaj, amelynek gyűjtéséért és árusításáért jelentős összegű természetvédelmi bírság szabható ki.

Védjük tehát ezt a szép kora tavaszi virágot, barátnőnket, kedves ismerősünket pedig ne hóvirággal, hanem jóval tartósabb cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozzuk meg!

B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda

Kék Hírek linkajánló: kekhireklink.mconet.biz

Szólj hozzá a fórumon Hóvirág tolvajok - Kék Hírek ( Borsod-Abaúj-Zemplén ) - lopás

A hír támogatója: Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz

*** Kék Hírek Online videógaléria ***

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu