Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Kék hírek

Eredményes a kamionok előzésének betiltására megalkotott szabály

2011. October 11. 06:58
Eredményes a kamionok előzésének betiltására megalkotott szabály
Jelentősen csökkent a kamionos balesetek száma, mióta tilos előzniük az autópályákon és autóutakon. Az új szabályt idén januárban vezették be, a rendőrség pedig pozitívan értékelte a változásokat.
A korábbi évekhez képest sokkal kevesebb olyan baleset történt Magyarországon, amely a teherautók által vagy azok részvételével következett be. 2010 januárja és augusztusa között 125 tehergépjárművel kapcsolatos balesetből 59-szer volt annak vezetője a hibás. Idén 93 ilyen balesetből 49 alkalommal okozott teherautó-sofőr balesetet, az adatok tehát javuló tendenciát mutatnak. A tiltást azért vezették be, mert ezek a járművek az előzési manővereket alacsony sebességgel végzik el, a gyorsforgalmi utakon pedig ez az egyik legjelentősebb veszélyforrásnak számít. A nehézgépjárművekkel kapcsolatos balesetekben a személyi sérülések sokkal súlyosabbak, mint egyéb esetekben, ugyanis a járművek nagyobb mértékben károsulnak.

kek2.jpg

Januártól büntetik a nappal előző kamionosokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztését a kormány tavaly elfogadta, ennek értelmében január elsejétől a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikkal 6 és 22 óra között nem lehet előzni az autópályákon és autóutakon. A KRESZ-módosítás a közlekedés biztonságának és kényelmének fokozása érdekében született meg.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu