Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Kék hírek

Durva sms-csaló adathalászokra figyelmeztet a rendőrség

2021. March 29. 09:15
Durva sms-csaló adathalászokra figyelmeztet a rendőrség

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete riasztást adott ki sms-csalások ügyében. Nemzetközi nyomozás folyik, a hatóság ugyanis bevonta az Interpolt, mivel akár nemzetközi bűnözőcsoport is állhat a csalás mögött.  

Az sms-csalások során csomagküldésről küldenek sms-t az érintetteknek, az üzenetben linket vagy applikáció letöltésére mutató üzenetet helyeznek el. Aki megnyitja ezeket, az adathalászok áldozata lehet, és visszaélhetnek a telefonon tárolt információival, személyazonosságával, belépőkódjaival. 

 

A bankszövetség is kéri ügyfeleit, hogy fokozottan óvatosan járjanak el olyan esetben, ha felmerül a csalás esete. A telefonokat feltörve ugyanis a banki ügyfelek adataihoz is hozzáférhetnek a bűnözők. A Kibervédelmi Intézet munkatársai szerint az érintettek többszázezren lehetnek, a csalás áldozatainak száma viszont Magyarországon eddig elenyésző. 

 

Ha valaki kétséges üzenetet kap, a csirt@nki.gov.hu vagy a kiber@nni.police.hu e-mail címen tudja bejelenteni a csalást, és meg kell adni a feladó telefonszámát, hogy a hatóság komplexebb kép alapján nyomozhasson. A Kibervédelmi Intézet nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy ne nyissák meg az elküldött linket, ne töltsenek le applikációt. Amennyiben ez megtörténik, a legbiztonságosabb lépés, ha a gyári beállításokra állítja vissza a károsult a telefonját, amellyel ugyan adatai elvesznek, de így nem tudják ellopni azokat.

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu