Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Visszakapják a személyi jövedelemadót a családosok

2021. October 01. 19:41
Visszakapják a személyi jövedelemadót a családosok

A kormány visszatéríti a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót a gyermekes családoknak.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára bejelentette, hogy 2022. február 15-ig minden gyermekes katás, ekhos, egyéni vállalkozó és őstermelő visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. A legtöbb szülőnek semmit nem kell tennie, mert a pénzvisszatérítést automatikusan intézi a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

 

Visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót a gyermekes családok

 

Magyarországon több mint egy millióan részesülnek családi pótlékban, az ő adataikat átadja a Magyar Államkincstár a NAV-nak. A személyi jövedelemadó visszatérítést ugyanúgy kapják meg az érintettek, mint a családi pótlékot.

 

Azok is részesülhetnek az SZJA visszatérítésben, akikről nem rendelkeznek az adóvisszatérítéshez minden adattal, így az a házastárs, aki jogosult családi pótlékra, de nem neki folyósítják, elég ha megad egy bankszámlaszámot és a NAV visszautalja a pénzt. Mindössze elég egy nyilatkozatot kell hozzá letölteni, amit online is elintézhetnek. A nyilatkozatokat 2021. december 31-ig kell beküldeni és 2022. február 15-ig megkapják a visszatérítést.

 

Azok sem esnek el a kedvezménytől, akik jogosultak rá, de ez év végéig nem tud róluk semmit a NAV. Az ő esetükben az éves adóbevallásban lehet érvényesíteni az adókedvezményt, amit már 2022. március 1-én megkaphatnak.

 

Izer Norbert elmagyarázta: "az adóvisszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve ide tartozik az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem is. A gyermeket nevelő katások és ekhosok is visszakapják befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhosoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada (az ekho-alap 9,5 százaléka) jár vissza"

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu